Film

http://www.facebook.com/profile.php?id=628336478

Från race i snön med cherona idag :)



snygg giovanna<3

Hahaha på torsdag ska min special tolka på utebanan, EPIC!!!





Haha underbara bilder<3

För att vi är så jävla sköna på våra avslutningar!

Observera att vi faktiskt hopptränar sådär också hahaha!


Jul tema, kan ni gissa vad var och en föreställer?












Trav arbete

Idag har jag och cherona ridit ett dressyrpass på 50 min.
Först skrittade vi ut med Izza och Rolle i sommarhagen, var ute och luffade i 20min, mysigt i solen och all snö, riktig narniafeeling!

När vi kom in i ridhuset så travade jag på i friskt tempo i båda varven, red sen fram i galopp och stog mycket upp och lät henne jobba på framåt. Dock tänker jag mycket på att hon hela tiden söker sig nedåt och inte blir för lång i sin galopp eller rytm.

Pausade lite och började sedan rida en del travövningar, förra veckan red jag mycket galopp så nu tänkte jag försöka rida mer trav ett par dagar :
)
Först red jag innanför fyrkanten (typ min favoritövning gåner hundraaa) och tänkte lite bakdelsvändning i varje hörn, alltså att jag ledde in framdelen en kvart. Detta följde hon bra med på så länge som jag tog ned tempot något.
I vänstervarv fick jag vara på henne mer och ge henne ett större stöd framtill för att hon skulle orka helatiden.

Red även på en stor volt, och på öppna delen så saktade jag av till skritt, flyttade lite runt innerskänkeln och kom sedan fram i trav igen. I den här övningen lägger folk oftast mest fokus på skänkelvikningen och glömmer gärna bort att det finns två övergångar också. Jag fokuserade mest på övergångarna, då cherona har problem att vara stadig i övergångarna uppåt och att ha ett mjukt stöd, samt trampa på i övergångarna nedåt.
Där hänger hon sig gärna i bettet också och blir stark och lång om hon får chansen.
Vi jobbade på och till slut tyckte jag att övergångarna blev verkligen jätte bra, speciellt dem nedåt. Uppåt krävs mycket förberedelse och tajming, inte bara att banka på och komma fram i trav inte.


Om hästen har problem med övergångarna uppåt så kan man försöka få dem avslappnade i skritten, och bli lite djupare och rundare i formen. Sedan, när det känns bra så kommer man försiktigt fram i trav, kanske håller lite extra på den yttre tygeln. Direkt när hästen har kommit fram i trav och är stadig så är det viktigt att ge en eftergift ( =berröm)

Så det jobbade vi på idag! Tycker att hon jobbade på bra och kändes pigg. I en del av övningarna verkligen växte hon framtill och fick lite mer trav att rida på, superkul med små resultat!


Vackra Sorunda!


Bilder från dagen

Lasselur låg och sov i hagen :)

 

klad hest eta snö?

 

hahaha!

 

Otålig väntan på skrittsällskapet :)

 


Veckans fråga





Blev du berörd?



Free web poll


Uppgradering

Det är dags att se vad jag kan göra för att bli mer engagerad i mitt bloggande framöver, och då är det lättast att sätta upp korta små lätta mål, just för att det ska vara lätt att klara av, samt att det ska bli kul att sträva mot målen.

Detta tänkte jag förbättra i bloggen under 2012:



- Att ha mer tagna bilder, både från ridpass och helt allmänt i stallet.

- Att lägga in fler åsiktsinlägg och ridtips, eftersom att det var populärt i undersökningen och det är lätt att skriva om.

- Införa veckans fråga igen ;)

- Utvärdera mina träningar och tävlingar bättre, kanske gå in i ett eget inlägg om ett problem / problemlösning.

- Även dra på humorn ett snäpp och lätta upp stämningen lite.






Är det något mer ni önskar av sariih.blogg.se/ridlogg under 2012 ?





Nästa inköp

Detta rundsydda träns från hööks tycker jag att smokey ska få inom en snar framtid :)



Hej

Igår så red jag ett ganska kravlöst pass på 30min, vi travade fram lite inne och var sedan ute och galopperade på vägarna. Hon var lite segare idag och lite tittig också.
Men hon verkade tycka att det var skoj att komma ut och sträcka på benen endå.
Var klar hyffsat tidigt eftersom att jag hade utsläppet så var där tidigt :)




Svar

Siri om Torsdagens bravader:
Har du slutat på lyckås? Vad gör du när du jobbar i stallet? Tycker du att det är kul?



Jag har jobbat extra på lyckås, alltså när dem behövt personal, oxh just nu behöver dem inget så jag söker andra jobb :)

När jag jobbar i stallet så tar jag hand om ridskolan, alltså fodrar på morgonen, släpper ut alla ridskolehästar, mockar, sopar, fyller på vatten, fodrar lunch hö.
sen tar man in dem igen vid halv3-3 .
Privathästarnas in och utsläpp har vi hand om också när man har stallet.

Jag tycker att allt jobb med hästar är roligt :)





Haha vackert!

Ja just nu kära vänner så får ni hålla tillgodo med att det blir uppdaterat här iallafall, min dator har inget internet, därför kan jag inte göra så roliga inlägg just nu (använder syrrans laptop).


Har även bestämt mig för att klicka hem det cerisa schabraket att chocka världen med, haha stackars smokey <3


Har även lite halv tråkiga inköp att göra, ni vet sånt där b som nya roeckl vantar och sporrar.
Sånt är verkligen tråkigt att köpa eftersom att man oftast köper samma färg och att det knappt syns att prylarna är nya. Det är inte direkt som att köpa ett par knall lila ridbyxor :P haha!


Må väl och ha en fortsatt trevlig fredagskväll!

Cherona är en busig liten tant

japp, som rubriken lyder..
Idag red jag och C ut en sväng, dem har nämligen plockat lite i kanten på åkrarna och underlaget är helt okej så vi köde lite galopp så hon fick sträcka ut lite :)


Detta var otroligt populärt haha jag tror hon stack med mig 4ggr! haha jag kände mig som ett litet barn hahaha hon bara drar ner huvet och springer gärnet, eller så bockar hon så jag tappar tyglarna.
Riktig rally cherona!!


Var noga med att skritta av henne efteråt en stund och hon såg fin ut i benen efteråt så ingen skada skedd.
haha alltid uppfriskande att umgås med den där tanten!!
Vad fint det är ute nu hörni! Det är såna här vinterdagar som man vekligen uppskattar att vi inte sitter instängda i någon svettig gymnastiksal, i vår sport kan man verkligen njuta av vår natur och väder :)
Inget är så härligt som att få tårar i ögonen av vinddraget i galoppen :)

Torsdagens bravader

Hahah torsdagen var helt sjuk full fart för mig!
Har ju börjat jobba i stallet, så mellan 07-12 är det full fart där, sen hade jag rast 12-14, då passade jag på att mocka åt L och C och fixa mat och allt, samt Linade Lasse i runt 40-45 min med fram och avskrittning.
Sen insläpp 14-15, haha sen fort upp och ut med Cherona, red henne runt 45-50 min, sen var klockan vips 16.20
och jag sprang och gjorde i ordning smokey till hoppträningen, hopptränade 17.15-18.15,
efter det bytte jag täcke på C för att sedan gå typ 7,8km med Izza.
Hhaha tror ni jag var trött när jag kom hem eller haha!
Eftersom att den här bloggen är till för att följa min ridutveckling så skriver jag som vanligt ned passen :)

Lasse
Började med att göra lite hästvidhand övningar, alltså att han ska stanna när jag stannar, vända och backa osv, utan att jag igentligen rör honom. Alltså fullt fokus på mig.
Fungerade bättre och bättre, på slutet backade han när jag backade och vände med jätte bra.
Då tog jag ut han på volt och lät han trava fram lite grann. Sen märkte jag ut en punkt på volten för mig själv, och varje gång han kom till punkten så bad jag honom om att antingen sakta av till skritt eller att fatta galopp. Det hände alltså alltid något vid punkten, vilket han också lärde sig den lilla filuren haha!
Till slut så började han galoppera själv vid punkten haha och kikade lite på mig för att se om det var rätt haha! söt!
På så sätt så fick han öva övergångar själv, samt att vara uppmärksam på mig. Det blir ju också lite intervall träning av det, eftersom att han fick pausa var 3dje varv när det var skritt.
Gjorde även volten lite mindre till en 15m efter ett tag, fungerade jätte bra. Allt självklart i båda varven.
Riktigt duktig Lassebus idag!

Cherona
Vi tog ett dressyrpass inne idag, med lite mer galopp. Red några byten, det tyckte hon var skojigt. Byter bättre från höger till vänster än tvärtom.
Red även på mindre volter och tänkte på yttersidan, gick bra. Även lite övergångar galopp-skritt.
Avslutade sedan med att trava runt på fyrkanten under nedsittningning och variera trav, form och ställning. När hon gjorde detta stadigt med sug i bettet så slutade vi. Hon blev lite svettig av passet, haha sarriih pain in the ass?
Så det blev duscha lite efteråt och lite godis. Helt okej deal tyckte cherona :)

Hoppträning med kungen
Haha började med att vi kom in och att det åkte jordens snöras, haha grrreeeat. Efter det var han typ fiolsträng, hoppade all världens väg så fort någon frustade eller lät över huvud taget haha! knäppa lilla djur.
Jag la mig i rumpan på någon hela uppvärmningen, då brukar han känna sig tryggare och börjar så småningom slappna av mer och mer. Han är ju lite rolig när han blåser upp sig sådär, travar så högt med frambenen så han typ slår i hakan, men han kommer dock inte så långt eftersom att han mest trampar luft, näsborrarna är typ stora som kolhuven och halsen är spänt välvd i en fet båge hahaha!

Efter galoppen hade han lugnat ner sig och var ganska ridbar tycker jag.
Vi hoppade fram lite på en stor volt med galoppbommar i ena delen och ett litet plankhinder i det andra.
Vi skulle titta bort när vi kände distansen, haha ja det blev ju bra på hindret men på bommarna var han skit tittig så där var jag tvungen att vara med mer.
Följde med hyffsat idag faktiskt.
Sen red vi massa tighta svängar och krumelurer typ och hästarna var verkligen tvungna att hänga med, detta gjorde han bra i svängarna, landade oftast i rätt galopp och i ballans, men vissa hinder typ dog han av (spänd, tappar galoppen och kastar sig över utan rygg), men ju fler gånger vi hoppade desto bättre blev det.
Jag trodde faktiskt att det skulle vara värre eftersom att han var så sjukt spänd i framridningen.

Sen fick vi gasa på och tänka framåt distanser på två vinklade hinder på 1m, haha det var kul, smokey tyckte också det haha!
Skönaste är ju att han flyr ju lite då och då från olika saker på ridbanan, typ hörnet.
Man måste galoppera mot hörnet innan vi skulle hoppa oxern, så han typ genar innåt och i svängen mot oxern springer han gärnet på sniskan, för att fly från hörnet, och tittar typ inte ens på hindret framför honom, det lägger han märke till när det typ är dags att hoppa av. HAHAH gudars alltså.
Eller om man rider över galoppbommar så bestämmer han sig för helt plötsligt att den i mitten är den som är farligast, haha jag dör på min häst ibland.
sara <3 smokey



Lasse = Cliffen?

Så sjuk lik på vissa bilder!!

3 pass onsdag

Idag så red jag 3 pass, haha full fart!
Lasse
Linade som vanligt en stund innan, han var lite busig och bytte varv och grejer. Fick lite hjälp av åsa som red samtidigt hur jag skull göra. Haha han är ju himla snabb!
Red sen i alla gångarter och tänkte mestadels på tempot, efter en stund blir han mjukare och mer ridbar. Galopperade ett snäpp mer än vanligt, gick bra!
Cherona
Med tanke på att vi ridit lite hårdare dem senaste dagarna så skrittade vi ut med izza och rolle runt industriområdet, barbacka :) Det var snorkallt, haha jag får vara glad att jag inte tog sadeln, då hade jag nog frusit fast.
Men cherona var pigg och glad iallafall över dagens äventyr. Dock börjar godiset ta slut haha så jag får nog fixa mer annars blir jag väl mördad, hon älskar sitt godis verkligen.
Idag var det också helt sjukt i hennes box när jag mocka. Det var som att en helikopter hade kraschat där.
Min lektion för Åsa, Viola igen.
Idag svarade hon också bra framåt, jag fick nästan börja sätta tillbaka henne. Idag var hon också mer stretig så fort vi gjorde något, halvhalter gick bra men det kom fram mer i övergångar och skänkelvikningar.
Jag försökte några gånger att bestämt hålla kvar och driva framåt, men det gick verkligen inte, hon är ju sjukt stark när han gör sådär. Så i varje övergång så lossade jag och böjde innåt runt innerskänken, då blev det lite bättre, men hon tänkte fortfarande uppåt.
Det är synd, man vill ju bara rida på en mjuk kontakt, men det blir så himla svårt när han släpper stödet sådär.
Annars så var hon fin faktiskt, när man red typ på volt och fyrkant.
Fick jobba mer i högervarv än i vänstervarv på att ha henne rund, i vänster faller det sig ganska naturligt för henne att gå så men det tar emot lite för henne i höger.
Kul pass!
Hahha! Viola gör sin absolut sötaste min för att få äpple, hahaha hon kan verkligen inte ta fram öronen!
Jag är otroligt tacksam över att jag får tillgång att rida så pass olika och fina hästar, det lär man sig supermycket på verkligen!

Tisdags bommar

Nu har vi kommit in i en 2 veckors period när jag ska ta hand om cherona då lajon är i tailandet :)
Idag så släpade vi in en bom i tältet och på med hoppsadeln, haha omväxling förnöjer sa c!
Skrittade fram ute i snön och körde sedan på lite lätt i alla gångarter, haha shit vad hon gasa på långsidorna!
Riktigt pigg. Sen red vi lite olika övningar på bommen och jag fick nästan sitta och bromsa för hon bara drog iväg mot bommen, haha så söt!.
Vi la sedan bommen vid x så vi kunde rida galoppombyten över på en 8volt, det tyckte hon var skit kul haha!
Vi rullade på så ett tag tills hon kändes loss och tuffade på bra, då avslutade vi.
Hon är riktigt pigg just nu så det är kul att rida på :)
Höll även på att få huvet avsparkat när jag skulle ta hand om muggen. haha jävla ninja häst. Jag får nog börja träna kickboxning eller något så jag hinner undan nästa gång, haha hon har ju endå 14 dagar på sig att ta död på mig haha! :)
Imorn ska vi nog bara skritta ut och luffsa i skogen tror jag :)

Fredag

Red Lasse i tältet, här var han mycket tittigare och tyckte att alla ljud var lite läskiga.
Haha höll på att åka av när denice kom in, haha häst med tvära kast. Tacka gud för kallestroppbenen som jag har fått med mig .:P
Vi red i alla gångarter och ställde lite inåt, han är iofs 7år men inte så jätte avancerat riden så han kan inte så mycket. Blev trevlig i sin form under passets gång så det var kul :)
Han är även super mysig att ta hand om, mycket social och ska blåsa en i ansiktet och hålla på. haha <3

Skritt/travade sedan ut med cherona, industriområdet.
Det var bara att dra på reflexerna och pannlampan, sen var vi fitforfight.
Hon var glad och piggelin :)
Giovanna får stå för bilden idag :)

I måndags så red jag både Lasse och Cherona inne.
Lasse var en duktig häst och fick träna på galoppfattningar och serpentinbågar. Riktigt ridbar blev han till slut och svarade bra framåt. Han är ju så söt i vissa vinklar så påminner han om milton, iallafall till färgen :)

Cherona red jag mycket tempoväxlingar genom passet, hon svarade jätte bra på det och blev till slut superpigg av att minska tempot. Det gjorde vi i alla gångarter och hon jobbade på jätte bra.
Sedan red vi lite serpentinbågar i galopp med enkla byten på mitten. Detta gjorde hon också bra efter ett tag och riktigt flög in i nästa fattning. Då avslutade vi :)
Annars så har jag fått jobb på sorunda i stallet under torsdagarna, och går lite kurser på komvux dem andra dagarna. Mitt internet funkar inte än , vi har ju precis flyttat till nynäs, det är därför uppdateringen blir lidande-
Så är livet just nu :)


I torsdags

Så hoppade jag smokey i specialen.
I framridningen kändes han pigg och svarade bra för skänkeln, dock är han ju alltid tittigare när han är pigg, suck.
Vi hoppade fram på klockan, med tre språng imellan, något som är jätte nyttigt för smokey och som han kanske igentligen behöver göra oftare. HÄR blev han ju lite cp i huvet, kastade sig, drog iväg, hoppade två jätte fint för att sedan typ skena ifrån bommen för den var helt plötsligt jätte farlig. omg...
Men som ryttare är det bara att andas och fortätta.
Till slut gick det hyffsat i båda varven, han följde med bra och slutade titta.
Hoppade sedan en snirklig bana med dem där bommarna inränade, här hoppade han dock allt men utan rygg så det blev lite simhopp typ, kändes inte så bra direkt, menmen vad gör man när hästen är spänd och lämnar ryggen i kina typ haha. smokey<3
Red även hästen Lamass, även kallad Lasse, En häst jag nu ska hjälpa till med.
Han har varit lite pigg och busig så jag linade honom så han fick bocka av sig det värsta.
Han är snäll att rida, go och glad. Blir lite off ibland och är lite slow mellan hjälperna, men mycket känsligare än vad han ser ut vara, rätt tungt byggd.
:)

pimp my kavaj


hur söt får man bli?

Obefintlig uppdatering pga flytt. Bjuder på en bild på söta lamasse, Min nya medryttarhäst :)

kan vi åka hem från stallet någon jävla gång?!!


Onsdag

Red Cherona ett pass inne, runt 40min tror jag det blev.
Red fram innanför spåret utan volter, jobbade lite tempoväxlingar istället och försökte sitta mycket stilla själv.
Efter en framridning på 20min så körde jag på med en del övergångar och fattningar, jätte duktig var hon! Rullade på och det kändes bättre och bättre, riktigt lydig var hon! Bytte varv och gjorde samma sak, tycker hon var duktig där med.
Avslutade med att rida skänkelvikning i trav, något hon brukar ha svårt för men nu flöt hon på med bra bjudning så då avslutade vi.

Riktigt kul att hon var så pigg och fin, såna pass är ganska ovanliga på cherona då hon typ vill gräva ner sig när hon ser att vi ska till ridhuset haha!
Ska ju ha henne i 2 veckor när Lajon åker till tailandet, då blir det massa update här haha :)


Min lektion för Åsa så red jag på Viola

Hon var för dagen piggelin och tänkte bra framåt från start, så det var ju en positiv skillnad iofs.
Dock blir hon ju lite laddad istället då och blir ibland extremt kort i halsen för att hon vill komma undan halvhalterna, haha hade hon fått välja hade hon väl galopperat fri fart hela passet.
Jag försökte lossa sidorna och få tillbaka tempot i galoppen, lyckades med den senare delen iallafall :)

Hon blir ju lite styv i sidorna imellanåt när hon blir pigg men jag tycker att vi jobbade igenom det hyffsat.
Åsa tyckte att hon var fin i takt och form under passet, så det var ju kul.

Viola är lite skojig att rida, och lätt att sitta på då hon inte rör sig så mycket genom ryggen.




Mys

 

Har skrittat roulette nu två dagar eftersom att izza behövde hjälp :) vi har haft det mysit.

 

Rolle och Misse leker i gången haha

 


Stolt svensk

den som saknar fantasi saknar vingar säger han på sin skånska.

Har suttit och kollat idrottsgalan idag, herregudars vad man får gåshud!
Och både en och två tårar kom när Roffe vann, helt otroligt. Denna försynta milda människa
räcker knappt upp armen i en segergest.
Jag blir så otroligt glad för hans skull. Helt otroligt vad man glädjas åt en annan människa.


Det är lätt att förlora och det ser ännu lättare ut när vi vinner

så sant som det är sagt.

Stort grattis RGB!




I valet och kvalet..

Nu är det dags att klicka hem ett nytt hoppschabrak att chocka världen med.

Så vilken färg tycker ni?

Orange eller cerice?




Thanks for making me a fighter


Hej på er

Hoppas ni haft en trevlig helg och tar till vara på söndagen!

Nu undrar jag vilka inlägg i min blogg som ni gillar bäst (vilka jag kanske ska lägga mer krut på i framtiden),
och om ni gillar flera så kan ni rösta på fler allternativ, men i olika omgångar :)

Har ni någon speciell önskan om inlägg, något ni kanske vill veta min åsikt om eller andra önskemål så tveka inte med att kommentera.

Kram!


Vad uppskattas mest?






FreePollKit.com




Smokeys beteénde

Hakar på trenden som storbloggarna har gjort, en lite mer inflik av hur just smokey beter sig.


I boxen är smokey jätte gullig att hålla på med. Han är snäll att sätta på täcken osv, står som ett ljus.

Han gillar att stå och vila med huvet in mot ena hörnet, för att få lite lugn och ro kan jag tänka. Han står alltid så när han har ätit upp.

Om jag öppnar dörren då och ropar på honom så kommer han oftast till mig i öppningen, söker kontakt alltså.
Vet inte om han gör så med alla men det känns bra att han är så framåt till hantering. Kommer man med tränset kan han ibland typ springa till dörren haha! <3

 

I stallgången är han om möjligt ännu snällare. Tycker om att bli borstad och ompysslad, står stilla och lyssnar snällt.

Han är även snäll mot andra hästar. Har inga problem med att stå inne själv varken på gången eller i boxen.

 

I hagen är medel i rang. Han gillar att busa och bita/hålla på med andras täcken osv. Söker mycket kontakt med dem andra hästarna. Snäll att hämta i hagen också, helt okomplicerad (om man är snäll mot honom).

Älskar att rulla sig, så fort det är mjukt i marken typ kastar han sig ned. Helst båda sidorna!

 

På uteritten är han duktig och piggelin om han får gå efter någon. Går han först så blir han jätte tittig och hoppar till för lite allt möjligt. Jag tror att det är en vanesak, skulle han ridas ut på mer själv så skulle han bli säkrare att rida.

Han bockar inte eller liknande, det värsta han hittar på är väl att kasta sig för någon hemsk pinne typ haha!

 

På ridbanan är han piggelin, han gillar utebanor och blir lite mer på i arbetet av dem. Han hittar ju såklart också lite faror här och var men är endå ridbar.

Inte alls lika tittig ute som han är inne.

 

I ridhuset är han nog som värst när det gäller spändhet och sånt. Han letar fel på varenda planka när han är pigg, sen är han väldigt mån om att allt ska se ut som vanligt, så hänger det en reflexjacka i ett hörn en dag så förstår han inte alls. Samma sak om man skulle hoppa en oxer 50 gånger, och den 51 gången kanske lägga dit en markbom till, då skulle han hoppa typ 1m över den översta bommen i ett tiger språng och typ skena därifrån för att den inte låg där innan. Och det är iprincip bara i ridhuset som han är så.

Haha han är rädd för solkatter också. Och snö fläckar. Och blommor. och Åsa ibland om hon flyttar sig för fort haha!

Han är även rädd för dörren i vårat ridhus, så det brukar bli lite problem i vissa dressyrklasser, typ när det är förvändgalopp mot dörren är det typ bära eller brista som gäller haha!

hjärta min häst alltså!

 


 

 

 



Hoppning

Ja idag har jag och smokeybus hoppat för Kajsa i specialen för henne.
Det finns möjlighet på vår klubb att träna lite extra om man vill, så jag är med i en hoppgrupp som går var tredje fredag, för Kajsa. Jag ser det som en jätte bra möjlighet att få hoppträna för henne, då hon är otroligt nogrann och sträng, haha man får passa sig lite extra helt enkelt!


Till en början kändes smokey helt okej, fast i vänstern men inte mer än vanligt. Skönt att det börjar bli normalt igen. Haha tjena :P Vänsterns stelhet visade sig sedan i framhoppningen då han genar innåt som värsta sortens rallybil. Rallysmokey!

Just det, han var riktigt trevlig när vi red lite bomarbete med skänkelvikningar, riktigt ridbar och lyhörd, super kul!


Ja, sen till hoppningen hm. Ja vi hade lite komunikationsfel idag kan man säga, när jag trodde att han skulle ta tag i hindret så väntade han och tvärtom. Sen blir han superstark och går lite på dubbla spår, för att sedan släppa stödet.
Han blev lite av och på, blev lite spänd och körde rally varianten ibland. Haha suck.
Så idag blev det mest skolrunda med småhinder, vilket behövdes. Hade lätt kunnat köra 4 varv till, inga problem :)
Sen blåste det också typ hej vilt, så det var mössa på och håll i och håll om som gällde (bästa tekniken för överlevnad på häst med tvära kast)
Så, det kanske inte var så tokigt med tanke på omständigheterna..


Hoppade något enstaka på 1m, hoppade dock fint på det.
Haha tekniken har han ju, allt sitter i huvet på ponnybusen..


Pepptalk



Att fastna i det negativa

Jag försöker alltid att vända och vrida på allt som är negativt, försöka hitta en lösning för att göra det positivt.
Som det här med smokeys vänster sida. Istället för att ignorera problemet/ bara klaga på det och bli frustrerad så rider jag då på mindre volter så ofta som jag får möjlighet till i vänster varv för att försöka att luska ut problemet, vad händer om jag gasar på lite - oj nej då blev han stark. Om jag tar tillbaka lite? - oj nu föll han isär. Om jag flyttar bogarna lite? - ja, bättre första delen, bet sig fast och ställde sig själv utåt andra delen. osv osv.

Jag triggar mig själv till att bli bättre på det som vi är dåliga på,
vet jag med mig att jag är verkligen dålig på att rida på bommar i galopp, så sätter jag som mål för den här terminen att det inte alls ska kännas så svårt i slutet av terminen.
Alltså lägger jag då mycket fokus på det, för att förbättra mig.
När jag väl har klarat målet kan jag se tillbaka och veta att jag verkligen har utvecklats som ryttare.


Istället för att bli sur för en 5a i ett protokoll där det kanske står "mer ökning önskas" , så går jag till botten med det,
pratar med min tränare hur jag ska göra för att förbättra det, läser på internet, ser gamla filmer från träningar och tävlingar. Kanske är det så att jag inte trycker på fullt ut i mellantraven, jag kanske håller igen lite väl?
Jag kanske har för korta sporrar, jag kanske inte ens kommer åt honom?
Kan det vara min sits, att jag inte kan inverka i mellantraven för att jag tappar min egen ballans när det går fortare?


Man ska bli TRIGGAD av problem, river du 1an på en hopptävling, shit happens, nästa gång du tävlar så vet du med dig att du både måste förberreda hästen bättre innan första hindret, samt kanske få lite mer galopp i hästen.

Jag lär mig alltid något av alla nitar man stöter på. Men det gäller som sagt att vilja utvecklas, om man istället gräver ned sig och tycker att man är sämst i hela världen så blockerar man sig själv psykiskt, som förs över till kroppen och då kan du inte prestera. Då kommer den där gnagande känslan till slut käka upp en varje gång du rider an 1an, och det känner även hästen.




Lyft fram det du är bra på, Bli triggad av det du är mindre bra på och sträva efter konstant utveckling,
även om det nu bara handlar om 10meters volter i vänster varv ;)

Från igår

haha shit vad fint, smokey är skit dryg och mig ska man inte ens tala om.

 


Specialen

Mycket dressyr på schemat just nu haha :)

Red smokey för Åsa, dressyr igen.

I framridningen
så var han väldigt fin, lyhörd och mjuk i sin kropp. Jag tyckte att han travade på bra fram till bettet också och kom in i den bra takten ganska snabbt. Även framridningen i galoppen tyckte jag att han jobbade på på ett bra sätt, dock kräver jag ju inte lika mycket av honom i just uppvärmningen men han tok för sig fint och jobbade på bra runt inner skänkeln.

Sedan red vi lite olika övningar med skänkelvikningar i blandade gångarter, samt en del 10m volter.
Där kom det fram ganska direkt att han är fast i vänstersidan, så det fick jag jobba som vanligt med, tänka öppna, fortsätta leda, fånga upp på ytter osv. Något jag får passa är att inte höja innerhanden, samt att hålla kvar på ytter mer/ gå tillbaka till rak ställd några steg emellan.


Traven tycker jag blir bättre och bättre i vänster varv men galoppen är hemsk när man väl kommer åt honom och ska jobba loss honom. Han är verkligen tvär fast.
10m volterna åt vänster i galoppen är ju ett lysande exempel, det går knappt att få in honom och om han får välja så går han helst utåtställd, tappar ytterbak, hela yttersidan är borta i någon slags 5taktig galopp. ???
Så ja där får man jobba en del, dock blir han ju lite mer ridbar efter andra halvan av volten men det är trögt att det ska vara sån skillnad mellan höger och vänster varv.
Han har verkligen blivit fin nu av dem här dagarna, speciellt i högervarvet. Riktigt ridbar, så det är kul.

Han blev även idag lite trött i slutet av passet och blir ju då mer tungriden, menmen .<3
Hoppas på ett snäpp bättre ikväll.



onsdagens träning

Red smokey i min onsdagsgrupp för åsa, dressyr på schemat.

Övningarna var lite likadana som i torsdags, alltså nästan enbart övergångar. Något som är skit nyttigt för oss, och som vi igentligen enbart borde lägga energi på för att få dem bättre. Dock blir det ju en del konflikter då jag får rida igenom honom mycket mycket mer, eftersom att hans svagheter kommer fram.
Jag skulle ju kunna sitta och ignorera problemet, han går endå i en rund, hög form med bra takt och gör igentligen det han ska. Det ett ovant öga inte ser där är att han är fast i hela bogpartiet i vänstersidan, tappar ytterbak i varje övergång, samt blir så stark i munnen att jag ibland är nära på att tappa tyglarna. Jag skulle som sagt kunna sitta och åka med lite grann, för det ser fint ut.
Men jag rider hellre igenom hästen och försöker få en lösning på problemet, eller få honom att mjukna och bli mer liksidig med andra ord.


Alltså blev det många halter, en del lite mer bryska så att han vaknar lite.
Övergångarna uppåt vart idag bättre än igår, han lyssnade bättre framåt över huvudtaget. Haha i några av galoppfattningarna nästan studsade han iväg haha söt <3

I framridningen får han en guldstjärna,
väldigt mjuk och samarbetsvillig till det mesta. Något bättre i vänstersidan än igår också.


Det är också lite knepigt med smokey för efter typ två varv i samma övning så lär han sig där det ska vara skänkelvikning. Och visst, det är ju super bra att han vill hjälpa till men det blir mindre lyckat när han glatt kastar in hela bakdelen typ 1m framför framdelen i halva skänkelvikningen för att han vet vad han ska göra. haha så söt.
Vissa gånger så lägger jag iprincip bara om vikten och tar halvhalter på yttertygeln och han gör endå tävlingsmässiga skänkelvikningar. Så himla lätt lärd.
Dock blir der ju lite problem när jag vill gå rakt fram några steg på medellinjen innan jag flyttar, haha då går han i någon märklig sluta och frustar haha.. menmen.


Trots mycket att rida igenom, (jag blev helt slut efter halva passet, haha smokey också) så hittade jag 10min i galopp i slutet i båda varven där vi samlade galoppen som han blev super fin i. Jätte lätt och bärig, jag kunde verkligen sitta med lätt kontakt och rida med små halvhalter och ytterhjälper.
Varför kan jag inte ha den känslan hela passet? Vänstersidan blev ömsom jätte fin också.
superkul att komma till den typen av ridning efter ett tag, då vet man att man har gjort ett bra jobb under lektionens gång.


finast :)


Hiss och Diss

Jag hissar lite annorlunda schabrak idag, just för att det är kul när det händer något nytt.



Jag dissar idag senskydd vid dressyr. Just för att det inte är ett optimalt skydd, det känns mer som lathet hos ryttaren..


(grymt snygga skydd föresten, går loss på runt 600kr)


Ny vecka



Igår red jag istället för Emma i hennes dressyrspecial för AK på smokey :)

Han har ju verkligen kommit in i en period nu där han är fast i sin vänster sida igen, det kommer och går.
Vi red fram med volter och övergångar lite lugnt, jag tyckte att han var lite seg för mina hjälper, speciellt i galoppen. Sen försöker han ju fuska hela tiden i traven, speciellt mot innerskänkeln. Man märker att han är van vid att gå på ett ovalt fyrkantspår hehe.

Sedan blev det ganska intensivt med olika övningar, jag fick många små bra tips, speciellt i sluta till vänster, där sitter han ju fast som gud vet vad och tar inte heller hjälperna rätt.
Där får jag tänka på att släppa igenom högersidan lite mer. Efter några gånger blev det mycket bättre.

Känslan fortsatte genom passet, stel till vänster och slow för hjälperna. Dock tyckte jag att formen och takten var bra, väldigt stabil genomgående.

Men gud, om jag skulle rida honom själv så skulle jag rida övergångar genomgående hela tiden, han har verkligen skit svårt för dem. Antingen så hänger han sig fast i bettet och släpper stöd i övergångarna nedåt, eller så typ dör han och drar mot bettet några steg innan han bryter av.
I övergångarna uppåt så är han alltid 2 eller fler steg för sen, oavsett hur länge och tydligt man förbereder.
Sen är det rätt sjukt för fattar man galopp från skritt så gör han det jätte bra. Den känslan vill jag ha i traven också, men det blir lixom aldrig så.


Ak tyckte iallafall att mina händer har blivit hundra gånger bättre (vinklingen) och att jag red honom bra typ. Haha hon sa så mycket så det är svårt att komma ihåg allt. Vi pratade om slutan och vänstersidan och så också, det är lite kul för det ser ju ut som att han har lättare till vänster när han rör sig men sen när man gör såna här lite svårare övningar så kommer det fram direkt hur fast han är. I vissa övningar så går det faktiskt bättre i vänster varv, just för att han rör sig mer fram till handen där än till höger.

Haha så himla klurigt det är med ridning. hjärta smokey iallafall <3


intressant video


Berröm

Tänk vad glad man blir för uppskattning och berröm. Att höra av någon annan att man är duktig.


Jag blir lika glad varje gång, det värmer i hjärtat när man för höra positiva kommentarer.
Att höra att jag sitter bra, eller rider smokey bra. Och man behöver höra sånt ibland, för det är ju faktiskt det vi kämpar lite för, att det ska gå såpass fint så att man som ekipage lyser igenom och syns ur mängden.
För tänk alla dem gångerna i dressyren som jag har fått rida på en volt och inte ens kunnat vara med i den enklaste övningen för att han har kastat sig och varit rädd för hörnorna.
Tänk alla gånger som han har varit spänd och okontaktbar i hoppningen.
Alla gånger jag har gått hem och grubblat över vad jag gör för fel och hur jag ska få honom att släppa spökena i hörnen.
Tänk alla gånger jag har fått protokoll där det har stått punkt efter punkt

" spänd" , "drar ihop halsen" "Kastar sig" "Byter 3 gånger" "Lite spänd" "Blir rädd" "Kommer inte fram till bokstaven"
osv.osv.osv.osv.


Då behövs dem där kommentarerna som slinker igenom en gång per termin.
Dem behövs jätte mycket.




alla som inte dansar är ..


Torsdagens bravader


Idag började dagen med att åka med Elin till hennes stall och rida några varv på hennes häst Loony :)
Kände lite på henne i alla gångarter men red mest i trav på volt och 8 volt, för att kolla gas broms, halvhalter och ställning på en helt ny häst :)
Jag tycker att hon var lite rolig att rida, man får tänka mycket då hon är känslig och samtidigt behöver en del underhållande ridning. Hon var mysig och man kände sig trygg på henne, en toppen häst för elin!


Red sedan i specialen första gången för i år, dressyr på smokeybusen.
Han var lite stel och stretig till vänster genomgående under passet. Det lossnade lite i mitten då vi red en del trav, där fastnar han inte lika lätt som i gallopen, haha galoppen e fan hemsk ibland!
Jag har ju börjat rida igenom galoppen mer än förut också, så jag får tänka öppna typ var 10e meter i galoppen och böja honom runt inner skänkeln, räta ut och böja igen. Det fungerar men det är jätte frustrerande att behöva rida så mycket och jobba innersidan så intensivt..
Men å andra sidan kan man ju lägga på minnet att jag inte har trimmat på honom på typ en månad, då är det ju lätt att stelna till lite haha!

Vi red även en rolig framridning på en egen volt med sluta i skritt, för att minska volten tills det blir framdelsvändning, öka volten i skänkelvikning och sedan in igen i sluta.
Det var lite annorlunda, men fungerade bra med smokey som blev mer med på hjälperna efter det, travade på bra sen!

Vi red en del skänkelvikningar med övergångar på mitten genom passet.
Något han gjorde helt okej, fastnade dock lite i vänster varv i övergången så då fick jag rida mer med framdelen först och lossa bogpartiet, gick bättre och bättre.

Åsa har så himla bra tips, är enormt tacksam över att hon tränar oss.




onsdags start

haha idag var det högsta vinsten när jag kollade pärmen, smokey och hoppning! Haha lyckan är oändlig!

Idag gick uppvärmningen helt okej, han sprang på bra och var bra framme till handen. Dock hängde han sig lite i övergångarna, vilket såklart tyder på att bakbenen inte var med riktigt menmen.
Hoppade fram med lite lydnandsövningar, travbommar och övergångar. Gick bra, han var pigg häst!

Vi hoppade även lite i 5 och 1/2, där blir han lite snabb eller så struntar han typ i travbommen innan. Haha farligt, men han är ju glad iallafall.

Hoppade en enklare bana med fokus även här på lydnad, och ja smokey var lydig och glad så det gick bra det med :)
Haha asså hjärta den här hästen, så himla rolig han är att sitta på och att ta hand om<3

Bra start på terminen!


haha snygga moves jag gör!!

Tips

Till alla oss som behöver förbättra sitsen.
Varje gång man skrittar av/fram så tar det såklart några minuter, hästen måste få bli varm och komma igång i sin kropp ordentligt.
Detta är ett ypperligt tillfälle att tänka på sin egen sits, att finlira lite på sina brister. Har du en flaxande, ostadig skänkel, tänk då mycket på det när du skrittar fram och av, att inte sitta som en hulligan bara för att det är lång tygel.
Jag försöker alltid att utnyttja tiden på hästryggen, även om det bara handlar om skritt så kan du alltid försöka förbättra sitsen.


Jag tänker alltid på mina händer, att dem inte är omkull välta redan där.
Att jag har vikten korrekt över hästen.
Att mina ben hänger ned avslappnat med en mjukt stöd i stigbygeln.
Att skänklarna är i en korrekt position i förhållande till min kropp.
Att skulderbladen är där dem ska, samt att jag inte lutar mig framåt.


Att utnyttja skritten tycker jag är perfekt, jag behöver inte inverka ett dugg på hästen som ska komma igång själv, inget krav alls än att fokusera på sig själv. Gör det du också!

Skritt = awesome.


Nyårsafton



red ut en sväng på cheronisen med vt och denice :)
Hästarna var pigga och glada så det var uppfriskande, dock endast skritt och trav men det var skönt endå att få komma ut lite.
Cherona var lite bockig haha toktanten. Att hon bara håller på så med mig ==?? haha!


godmorgon


RSS 2.0