bra pass med smock, finast!


Godmorgon!


Nu ska jag bege mig till stallet och fixa allt inför morgon dagen. Ska även känna igenom smokey lite och kanske rida någon programdel. Jag önskar er en fortsatt trevlig lördag!

Checklistan inför tävling

Här följer min checklista inför tävling, vad jag tycker är viktigt och vad jag ska tänka på på söndag.



 

- Plugga programmet. Se videos på youtube, hur gör andra? Vart kommer våra svårigheter/förtjänster att visas? Hur kan jag parera upp det? Har jag ridit programmet förut, hur gick det då, och varför?

-Ha ordning på pappren. Skriv ut startlistor, programmet, ryttarmeddelande och vägbeskrivning. Hästnummer? Hästens vacc.intyg. Mina licencer. Allt ned i en påse för sig= No stress på tävlingsdagen.

-Känna av hästen passen innan. Ha inte för stora krav. Rid som du gör på tävling och framridning, försök hitta en känsla som är lätt att känna igen sedan.

- Gör ett tidsschema för morgonen. När måste jag åka? Hur lång tid tar lastningen? Vill jag ha 10min att knoppa? Ska hästen äta frukost innan? Fixa transporten på morgonen? Gör ett tidschema och följ det, ha det gärna med så slipper du onödig stress.

- Framridning. Jag går en del med smokey innan för att han ska kunna spänna av något och har fått checka in omgivningen lite. Första klassens framridning vill jag minst ha 50 min på mig på bortaplan, för att få en avslappnad häst (haha eller lite mer än spänd fiol sträng iallafall!)

-Vem gör vad? ordna upp detta innan ni åker. Vem hjälper till med lastning? Vem kör? Vem håller hästen vid linding? Vem fotar och filmar, vem håller koll på tiden och tidsschemat? Ordna detta innan och det blir smidigare. Man behöver ett team.

-Följa magkänslan. Känns det högt på framhoppningen, be att få sänka och hoppa 2 språng för att hitta tillbaka, det gör ingenting. Behöver du kolla programmet en gång till, se till så att du får göra det.

- ha koll på tävlingsplatsen. Vart är in/ut släpp från banan? kolla upp det så slipper du pinsamma situationer.

- Att ha roligt och uppskatta dem ska hjälper dig/ hejar på dig. Vi är alla där för att det ska bli roligt och spännande.

- tappa inte tävlingsgnistan, ingen mins en fegis!

 

 


Foton från hoppningen ll

 

 

 


Dressyrträning i specialen

Vi red samma övningar som igår och jag red smokey igen.
Det gick mycket bättre idag, antagligen behövdes genomköraren igår.
Fortfarande lite tjafs här och där men inget farligt.
Han blev lite låg dock till en början, var inte riktigt framme men jag red på så gott det gick och i slutet var han framme och fin.
Galoppen kändes bra idag, kunde vara lätt där och han bar sig själv. Trevligt att rida faktiskt!









Foton från hoppningen

 

 


Bildbomb väntar!


bättre pass på smokey idag!


suede <3



Onsdagsgruppen

Red dressyr på smokey i onsdagsgruppen.

Han har ju haft vila fre-mån då det varit påskuppehåll på ridskolan, så ja man kan säga att han var lite stel.

Haha eller nej inte lite stel, han var så stel som han kan bli. Han kändes oriden helt enkelt, hängde i handen och tog inte skänkeln. Vänstersidan var inte att leka med från början haha :P :)

 

Men, vi jobbade på där och jag red honom djupare osv bara för att få igenom honom.

Övningarna var rätt roliga idag, jobbade över snett igenom i skänkelvikningar (vilket var skit bra för oss, kunde lossa honom för skänkeln över en hel diagonal, perfa) sen i galoppen var övergång till trav på mitten och sedan ny fattning.

Det är samma väg som i programmet i förklassen på söndag, så det var ju bra att kunna träna på det redan nu.

Haha dock gick det väl kanske inte super bra, övergångarna var iofs stadiga men sedan blev han stark/ tog inte skänkel alls och bet sig fast, så jag fick vänta med mina fattningar tills han var loss igen.

Ja som sagt har vi haft mycket bättre gånger, hoppas mest att jag tog igenom något nu iallafall så kanske det är bättre imorgon :)

Det som är bra är ju att det inte ser så farligt ut, så det är ju skönt iallafall.

 


Okomplicerad hantering av hästannonser

Jag har all respekt för att ni alla letar efter olika sorters hästar i varierande prisklasser. Det är självklart att alla inte kan, eller ens vill, köpa en svårklasshäst. Jag har inga problem med det, men jag har ruskigt stora problem med era hästannonser...

 

Det faktum att en annons (i alla sammanhang) borde vara rättstavad för att ge ett gott intryck verkar totalt ha missats av många hästsäljare. Att man är dyslektiker är faktiskt ingen ursäkt när livet är fullt av rättstavningsprogram. Om man inte är mer intresserad av att sälja hästen än att man inte orkar korrekturläsa texten, ja då kanske man som kund skall fundera en extra gång?

 

Nyckelorden när det kommer till hästannonser är "lovande" eller "läromästare". Detta verkar enbart ha med hästens ålder att göra, och skall absolut inte blandas samman med vad hästen faktiskt har presterat. En ung häst är lika med lovande, och en äldre häst är lika med en läromästare. Om man inte kan få in saluhästen i något av dessa två fack, så blir den automatiskt en "perfekt första häst för en JR/YR".

 

"Okomplicerad och lättriden häst som alla kan rida!" är helt enkelt ett falskt påstående. Alla kan inte rida! Jag skulle till exempel inte kunna rida den där hästen, eller någon annan häst heller för den delen. Inte heller tror jag någonsin på påståenden om att "hästen aldrig har varit sjuk eller skadad". Min erfarenhet är att hästen är det enda djuret på Jorden som faktiskt kan skada sig bara genom att stå uppbunden i stallgången...

 

Det är också förvånansvärt många hästar som "åter är till salu pga. oseriösa köpare". Är det verkligen bra reklam för hästen man vill sälja? Varför skall man ens upplysa om en sådan sak i annonsen? Inte ser man den informationen i andra typer av annonser? Om man nu vill lämna den informationen så borde det vara bättre att göra det efter en ev. provridning kan jag tycka.

 

Många verkar inte heller tycka att utbildning/ålder är något som påverkar priset. "Ryttare rider på henne utan problem med ledare, hon är inte styrbar från ryggen ännu". Tilläggas bör att hästen i annonsen är 7 (sju) år gammal. Ibland blir "sent inriden" dagens understatement.

 

På tal om sent inriden, vad tror ni om denna annonsen? "Pga. sin storlek är han inriden sent. Utbildningsnivå just nu är L:C - L:B, men med en  skicklig ryttare kan han bli hur bra som helst". Hästen är född 2001, och därmed redan tio år gammal. Något säger mig att "hur bra som helst" är en sanning med modifikation.

 

Jag tror inte heller att skriva saker som är ren hörsägen är något som hjälper till vid en försäljning. Meningar av typen "pappan skall enligt uppgift ha Irco Marco blod" innebär ju i praktiken att säljaren inte har en jäkla aning om hästens egentliga härstamning.

 

Jag vill också varna för uppgifter av typen "lika snäll att rida ut på ensam som i grupp". Observera att den är lika snäll, säljaren lovar alltså inte att hästen faktiskt går att rida ut på. Den kan i själva verket vara fullständigt tokig när man rider ut på den, men den är lika jävla galen oavsett om man rider ut ensam eller i grupp.

 

Det kan bero på min okunskap, men den här annonsen gör mig djupt oroad: "Hingstföl född 2010, 45000 kr. Brun, med tre vita ben och snopp". Spelar det någon roll att hästen har en snopp när den ändå bara har tre ben?!? Använder den stackars hästen snoppen till att stödja med? Hur ser en korsgalopp ut på ett djur med tre vita ben och snopp? Det blir lite "freak show" med en sådan häst på en dressyrbana, blir det inte?

 

text kopierad av havrepappa, läs och njut! :D

 


Lycka är att få utvecklas tillsammans

smokey du kommer alltid vara en stjärna för mig

 

 


Veckans fråga

 


Morning


Tävlings taggad!


nu åker jag ut mot saltkråkan!


hoppade smokey

Första gången på utebanan för i år :). Hoppade bana på 1m,110m. Han var jätte duktig och flög över varenda bom med typ 15 till godo. Verkligen skit kul var det,smokey är kung!
Vanessa var med och fotade också, så snart kommer det upp Fina bilder här :)

Onsdagens pass

Red ut på smokey med onsdagsgruppen.


Trodde åsa drev när hon sa att jag skulle få honom, brukar aldrig rida honom i den här gruppen, på gott och ont.

Vi red runt säby, jag och hannele var sist haha och min häst var snooor pigg hahaa!
Trodde inte han skulle bry sig så mycket, men hej vad det gick!
Nästan så att man hade behövt martingal för när han kör upp huvet går det verkligen inte att bromsa.

Nej men det var kul, skönt att rida ut på en häst som inte bockar en stup i kvarten :)

smock<3


Fullt upp!

Just nu är det fullt upp här, dagarna går jätte fort och så fort jag kommer hem så är det dags att äta-duscha-sova.
I helgen ska jag iväg till en ö med några kompisar, var 100 år sen jag kom iväg så det ska bli jätte kul!

Idag jobbar jag istället för ak, jag har cherona och ska hoppa smokey.
Full fart alltså. Eller fri fart rättare sagt.

Men ha en trevlig torsdag!



som alltid en

 

 

Stoets Bruntcykeln styrs av hormoner, hormoner är kemiska ämnen – budbärare som förs ut i kroppen via blodet. Alla hormoner har en specifik uppgift, en del hormoner påverkar bara en cell i kroppen andra hormoner påverkar flera celler i hästens kropp.

Samspelet mellan hormonerna är ett mycket invecklat system, Hormonerna ökar och minskar och när ett visst hormon ökar så känner något annat hormon av det och minskar.

 

Dagarna blir längre – ljusare och varmare

Receptorerna i hästens öga registrerar det här och skickar signaler till hypotalamus som är en del av hjärnan. Hypotalamus har kontakt med alla andra delar i hjärnan och kan reagerar snabbt på syn och hörselintryck.

Hypotalamus börjar nu att producera hormonet GnRH – Gonadotrophin Relasing Hormone, ett starthormon för ägglossningen. GnRH pumpas sedan vidare till hypofysen som är en körtel (tallkottkörtel) som ligger under hjärnan. I hypofysen produceras flera olika hormoner som påverkar olika organ i hästens kropp bland annat det Folliker Stimulerande Hormonet FSH.

FSH hormonet stimulerar äggstocken så att en eller flera äggblåsor (folliklar) utvecklas.

Äggblåsorna/Folliklarna i sin tur producerar hormonet östrogen, som brukar kallas för ”brunsthormon”. Östrogenet gör att stoet går in i brunst, hon börjar att uppvisa olika brunst symtomer.
Men östrogenet påverkar också stoets könsorgan, livmoderhalsen blir uppmjukad så att hingstens sperma kan ta sig in.

 

Östrogenet och hormonet inhibin kommer nu att skicka en signal till  hypofysen så att mängden FSH hormoner sjunker. När det här sker så ökar istället hormonet LH-LuteiniseringsHormon. Både LH och FSH hormonerna tros påverka rollen av vilken follikel som kommer att blir dominant. Ökningen av LH hormonet sker samtidigt som den dominanta äggblåsan väljs ut och kommer sedan av vara högt.

LH-hormonerna påverkar även äggblåsorna så att de mognar och brister, de styr när ägglossningen ska ske. En annan viktig uppgift som LH också har är bildandet av gulkroppen.

Corpus Luteum – gulkroppen är en körtel som bildas snabbt efter ägglossningen, den bildas av det som är kvar av äggblåsan. Gulkroppen har till uppgift att producerar hormonet progesteron som ska förhindra ny brunst och förbereda stoets kropp för dräktighet.

Nu kan två olika saker ske:

1. Om Stoet är dräktigt så fortsätter gulkroppen att producera hormonet progesteron, det håller på i 5 månader sedan så tar fölet över produktionen av hormonet.

2.Om stoet däremot inte är dräktigt så utsöndras hormonet prostaglandin vilket får till följd att progesteron mängden minskar och gulkroppen tillbakabildas, en signal skickas till hjärnan och sedan så börjar brunstcykeln om igen.

 

 

 

 

Text och Bild: Åsa Pernes

 


uteritt i det vackra vädret!


godmorgon

Fler än jag som njuter av vädret den här veckan

Gnägg

En häst till en annan

-Vet du vad du absolut inte får lov att göra när du hänger fast med tänderna i en klippkant?

-Näääe

-Gnägga efter hjälp

 


Tips

 

Filippasridsport.se har det mesta nytt upplagt på sin hemsida, många nya vår kollektioner i bild.

Jag brukar kika runt där, gör det du med!

 

 

 


Födelsedag på ingång

Min önskelista 1-10

-Charles owen hjälm

-En kl softshell

-Keps, kl

- piké tröjor

-ofodrad softshell väst, kl

- bruna jw byxor

-knall blå ridbyxor

-hårnät med rosset och plastrong från equidesign

-vita Benlindor från mias

-in med trasiga brallor till skräddaren på lagning.




hahaha


mattias, 21 år: Nej jag vill inte hålla, den kommer bli galen
jag : Nej håll bara
mattias: nej den bits ju och allt
jag : nej den e skit snäll kan du bara hålla i några sekunder?
mattias: men vad ska du hämta?, jag kan hämta istället!
jag : jaha, ja mina vantar i sadelkammaren
mattias: nej usch dit vill jag inte gå in
jag: varför då?
mattias: man kan få bajs under skorna
jag: ....? ?
mattias: amen ge hit hästen då så håller jag.
jag: .....haha!








Ett inlägg till en vän

Du är samtliga färger på livets pallet
Och när något känns fel kan du vända det rätt.

Du kan sången och texten i all min musik


Och för mig är du helt speciell och unik.

Ja du har blivit min vän och jag vet var du står

Det är du som finns kvar när de andra går

Jag önskar dig enbart lycka i livet


Men ber dig att inte ta allting för givet.


Men en sak är säker, det lovar jag dig


Att alltid ska du vara viktig för mig.

 


En förebild

Världs ettan Kevin Stautt




Dagens diss

Ber ännu en gång om ursäkt för att jag ens väljer att visa er dessa plastiga kräks hjälmar offentligt.

Den med tjejen är okej men resten vill man ju typ gråta när man ser. Bara en annan variant av jofa hjälmen...

 


iih

Ska bli super kul! :)


en minnes bildbomb


godmorgon!

Solen skiner och jag ska strax iväg till praktiken.

Det är såpass varmt nu så ponnyerna kan gå utan täcken, skönt för dem.
Leran har torkat upp sjukt fort också, det är inte mycket man behöver spola längre.

Ska försöka få lite färg även idag, man måste passa på medans solen är framme.

Ska passa på att hälsa grattis till Izza och Rolle som debuterade på bortaplan igår och fixade ett kval till msv b :)


Vi hörs senare
kram.s

veckans fråga

 

 

Hur ofta rider du barbacka?





Free survey

godnatt bloggen


god eftermiddag

Tänk vad skönt att snön är borta. Nästa vecka kan Vi börja rida på utebanan, då kommer mer bilder också komma upp.

Idag har vi bara hållit på med lägenheten, jag har Slingat håret och solat. Sånt man inte hinner med som Hästmänniska på vardagarna. Tiden går inte ihop ibland helt enkelt.

Är verkligen taggad nu på att tävla igen. Stockholmscupens final datum har kommit upp, Maj blir minst sagt full packad med tävling.
Super kul!!

Stjärnan i mitt hjärta

Smokey är verkligen unik, skäckar brukar oftast vara lite mer kallblod, rubust huvud, mycket hovskäck och ha en kantig form om dem ens går på tygeln. Smokey är därimot lite mer ädel, långa ben, stort steg, rund form.

Det finaste är att han har fina linjer i sin skäck färg, dem är relativt raka, alla fyra benen är vita, huvudet är helt svart.

Han är verkligen fin, huvudet är nätt och vackert format, ögonen utrycksfulla.

Folk brukar säga att han är maffig att se på, och jag kan inget annat än hålla med. Så himla fin!

 

 


Att rida på ridskola

Jag och ponnyn La Petite i full fart påväg ut -97

 

 

Att rida på ridskola har sina nackdelar. Man kan inte rida när man vill, hur man vill. Man är låst. Tävlingskarriären är mycket begränsad.

Det finns också många fördelar med ridskolan, jag har lärt mig och lär mig fortfaranda obeskrivligt mycket. Jag har lärt mig

att rida fler än 30 st olika hästar, med hjälp dessutom. Fördelen med att ha ett vakande öga över sig är att jag alltid får hjälp i rätt riktning, ovanor jobbas snabbt bort.

 

Våra riskolehästar går ute i en stor hage tillsammans, i minst 6 timmar varje dag. Därmed är rangordningen redan uppdelad, dem har fått sin stimulans tillförsett och dem får vara hästar på riktigt. Vi ser dem inte ens när dem har sprungit iväg, så hagen är verkligen stor.

För det mesta så är skadorna på dem hagskador, nästintill aldrig är det pågrund av arbetet på lektionerna. Dem får varierad träning, vissa dagar med nybörjare, det vill säga lättare pass med mycket skritt och trav, och vissa dagar blir det hopp/dressyr träning med duktiga elever som kan trimma till dem.

Dem rids även ibland av ridlärarna, och ser någon hängig ut, lite tröttare så får den gå mindre lektioner eller får en extra vilodag om det behövs.

 

Varje vecka går utrustningen igenom, schabraken byts ut och vissa får byta sadlar då dem musklar om sig.

Dem mår verkligen bra våra hästar, trivs med sitt jobb och skulle dem inte det så blir dem oftast sålda vidare.

Med kunnig personal kommer man riktigt långt, man får hållbara hästar som kan gå med på allt från första travturen till mycket avancerade övningar och hoppbanor.

Sork är verkligen en ridklubb för sig.

 

 


mums

 

Magnum sweatshirt unisex Equiline

En produkt utvärdering

Modell: Kingsland bomber unisex
Pris: då 1700kr, nu mycket billigare
butik: Lyckås Ridsport

Passform: Mot andra bomber jackor jag ridit i så är den helt outstanding, mudden längst ned åker sällan upp, den är mycket varm trots sin storlek (jag överlevde hela vintern i den) och den är snygg
Leveranstid: Ingen, fanns inne i butiken
Produktens minus: Måste väl vara att den lätt blir smutsig och blir då lite smutsbrun istället för den djupa bruna den igentligen är.
Produktens plus: God passform, slittålig, och prisvärd.

 


Film från träningen

 

 


Hej på er

Intressanta inlägg kommer frammåt kvällem, håll utkik!

 

 

 


hoppning med stjärnan

Hoppade smokey i specialen, banhoppning.

Han var lugn och stor i steget från början, vi rullade mycket På bommar vilket var jätte bra för oss, speciellt för mitt öga. Framhoppningen gick verkligen jättebra, as fin var han. Hoppade stort, väntade fint och tog tag i hindren.

Hoppade sen bana på lite över 1m, Det gick bra. Kom på kort distans oftare än på lång, men det löste vi bra, jag red ihop och han väntade fint.


Självklart finns det alltid saker som kan förbättras bra mycket mer, men är klart nöjd med den här hoppningen <3

uteritt på kingfredag!


härligt väder på sork idag!

Sitter och solar vid utebanan. Bonus är alla duktiga ponnyekipage man kan vila blicken på :)


onsdagens träning

Hoppade svarten i onsdags, för Åsa.

Fick fram honom fort till handen och han var pigg för skänkeln. Kändes bäst i galoppen. Han har blivit så stark där. Kul att rida på backen faktiskt.

Hoppade fram på olika linjer, jag jobbade mycket med att få honom i en energifull galopp utan att sprången blir för långa, gick bra och han klippte framhoppningen fint. Banan gick bra, han är rolig att rida. Låg på runt 90 tror jag. Duktig häst!


Suede fick äran att bli med på bild idag


bra hoppträning på smokey igår


Ej upplagda bilder


cliffen och fiffi hos veterinären :)


En ridgrupp förra tisdagen

 

Ponny teori i hoppning igår



funderingar

Sugen på att köpa ett fint hårnät till alla dessa kommande dressyrstarter.

Frågan är bara vart man ska köpa och hur mycket man vill lägga ut?

Equidesign har ju jätte fina grejer, någon som vet hur leverans tiden är där?



Hästars ursprung


Den Frisiske Fulingen

Den frisiske fulingen hittar man oftast vid en dator, i full färd att tanka ned en massa olaglig musik och film.
Det är av han du kan få tag på filmerna som inte ens har gått på biograferna ännu.
Den frisiske fulingen tycker även om mörka nätter, då den kan gömma sig för sina vänner och alla sina fiender.
Som ni kanske förstår så är inte den frisiske fulingen särskillt vänskaplig, den säger knappt hej när den möter sina vänner och den tillbringar en stor del framför spegeln.
Den frisiske fulingen gillar snabba bredband, solförmörkelser och lättklädda tjejer.






Ardentisk soffpotatis

Den adrentiska soffpotatisen är inte särskillt svår att hitta, den är snarare svår att flytta.
Med sina 1,8 ton, varar magen väger mer än 80%, så har den inte så lätt att vända sig om i en lättare sov ställning.
Man ser den oftast när den försöker lura folk till att hämta saker åt honom. Lika lat är han snäll, den ardentiska soffpotatisen. Igentligen för snäll för sitt eget bästa, då folk drar elaka skämt på dennes bekostnad.

Om den ardentiska soffpotatisen fick välja så skulle världen vara en enda stor klöveräng, med till hörande maddrasser såklart.




Liten Pyroman

Den lilla pyromanen är en underlig figur, ingen vet hur den kom in i landet, men troligen genom smuggelgods.
Den lilla pyromanen används främst till att bära runt på saker, oftast barn. Om den är vidare duktig på sin uppgift lämnar vi åt ödet (som dem flesta föräldrarna också verkar göra).
Den lilla pyromanen känner man lätt igen på dem korta, men ack så knubbiga benen, den övervuxna pannluggen och dem små, onda, bakvinklade öronen.
Den gillar långa kvällspromenader, lättantändliga byggnade och anorektiska barn.




Hästlistan

Dag 7 - Min favorit grej i stallet

Min favorit grej måste nog vara whiteboardtavlorna.
Mycket praktiska, det går fort att kleta dit om man vill att hästen skall vara inne,
om man har tappat något, täckes anvisning osv.

Det syns tydligt för stall personalen också.

Tumme upp!


Åsikt




Alla rider vi för tränare för att utvecklas. Man är inte där för att visa upp sig eller för att påpeka att man är bättre än någon annan. Precis alla har något att jobba med, och dem som inte kan erkänna det ljuger tyvärr bara för sig själva.
Jag har massor att jobba med. Nästan exakt hela tiden. I alla gångarter, i båda varven. Sen gör vi saker som är bättre och saker som är sämre, men det betyder inte att man är färdig med dem bättre sakerna.
Alltid finns det något som kan slipas på, förvbättras. Allt ifrån ställningen till skänkelläget i en sluta kan man jobba med.

Sen är det såklart olika från ekipage till ekipage. Jag jobbar säkert med helt andra saker med smokey än när någon annan rider honom. Samma sak om jag sitter upp på någon annan häst så rider jag säkert annorlunda och tänker på andra saker.
Men det är väll charmen med ridsporten, att få befinna sig i nuet och inte ha tid att tänka på något annat.


Det tycker jag kan vara befriande ibland, vi har alltid så mycket i skallen att komma ihåg, fundera över, oroa oss över osv.
I ridningen måste du vara med exakt hela tiden, ge hjälpgivning, se vägen kanske planera upp distansen m.m.
Otroligt skönt att bara kunna släppa allt man har där hemma och bara vara, rida, och inverka rätt.


Skitsnack i stallet då? Åter igen så påpekar jag att alla är där för att lära sig. Jag tycker inte att det behövs mer igentligen.
Klart att en ridskoleryttare ska kunna matcha och linda inför en lektion, vad är negativt i det?
En privatryttare skall kunna tömköra och longera en hel vecka utan påpekning, har man tappat suget för en stund så har man.
Jag orkar inte med skitsnack. Dem som håller på med sånt har alldeles för mycket fritid, dem kanske ska jobba mer på sina egna problem i stället...



Smokey

 


Godmorgon




Ska bli bättre med bilder här på bloggen, ta mer när jag rider osv.

Annars så är det super härligt väder, till och med utebanan håller på och torkar upp för fulla muggar, NICE!
April är en mellan månad när det gäller tävlingar för våran del, maj blir mer hektisk. Men vi utnyttjar tiden till fullo och tränar på :)

Snart är pålleposten
redo att skickas ut också, bara små justeringar kvar. Jag och Ewan har redan planerat nästa nummer och ska börja jobba på det den här veckan, det går bra nu.

Annars så får jag önska er en fortsatt trevlig tisdag!



Åsikt

 

 

En häst ska ha rätt till daglig utevistelse är min åsikt. Vad tycker du?

 

 


En ny..


Veckans fråga



Hur många blingbling pannband har du?




Free poll

Hoppträning med smocken



Hoppade smokey för Kajsa i lördags.
Genomgående så gick det bra, han var rätt avslappnad och jobbade på fint. Hoppade fram på lite olika linjer, det var lätt att hitta distanser.
Hoppade sedan bana på 1m,110. Gick faktiskt bra det med, han följde med med lång hals och väntade när det blev kortare distanser. Lite missnöjd i högervarv in på linjen, då han inte är framme till bettet riktigt och blir lite kort i hals och steg, hade kunnat rida bra mycket bättre där.
Men det är som kajsa säger, han svarar jätte bra på hjälperna och hoppar fint.

Så det var kul :)

fin hoppträning med smockan idag :)


Haha ovisade bilder från en hopptävling med suede <3








Dressyrträning med smokey



I specialen. Idag blåste det storm, hela tältduken höll på att flyga av typ.

Han var ju såklart spänd i början, och något skeptisk till det mesta, men jag travade på som vanligt bara lång och låg och tänkte på takten och till slut så blev han som vanligt.
Pangade tillochmed till ett par gånger rejält och han bydde sig inte alls, duktig smock.
Han var lite stark i galoppen idag, men inte alls så farligt som jag hade trott.
Galoppen är ju helt klart svårast när han är spänd, men som sagt så var det överkomligt idag.


Övningarna gick också bra, öppna,halvvolt-halvolt-sluta. Samma väg i galoppen men ett avbrott till skritt och ny fattning på mitten. Gick över förväntan, kunde jobba med lång hals och hög nacke, lite långsam ibland i övergångarna men inget farligt.
Fin faktiskt!
Nöjd med passet, trodde han skulle flippa ur totalt med all blåst men det gick ju rätt bra. Hade mössan på iofs, så det kanske hjälpte oss lite.


hjälpte även både åsa och ewan när dom red innan. Riktigt kul att hålla lektion, både jobbade på jätte fint :)



bra pass på smock idag <3


En text värd att läsa


Bevaka oss som ni bevakar fotboll så lovar vi fler glädjetårar

 

I söndags rördes 10 000 personer till tårar i Scandinavium efter att först ha jublat så taket höll på att lyfta och applådåskor fick luften att vibrera. Och vad var det då som rörde upp denna känslostorm i Göteborgsarenan? Vad berörde oss alla så intensivt?

 

Jo, vi såg en stjärna tändas på ryttarhimlen. En sannsaga om en flicka som kämpat mot höga odds och som i söndags slog de etablerade männen och kvinnorna som haft både pengar och bättre förutsättningar. Angelica Augustsson kunde inte begripa att hon stod där, som vinnare av den första världscupen hon startat i. Hon fick inte fram ett ord - tårarna rann. På henne och hela publiken.

 

Angelica visade att det är möjligt. Det är möjligt att en ung svenska slår världseliten. Det är möjligt att ta sig ända upp utan att vara född med silversked i mun eller med föräldrar som är i sporten. Det är möjligt för ett litet land som Sverige att bli världsbäst inom ridsport. Varför?

 

Jo, vi har en bredd i ridsport som inget annat land kan uppvisa. Våra cirka 500 ridskolor runt om i landet ger många en chans att rida, något som i andra länder bara är förbehållet de riktigt rika. Vi har 500 000 personer som uppger i undersökningar att de rider. Svenska Ridsportförbundet har 26 000 licensierade tävlingsryttare, och totalt enligt Jordbruksverkets statistik finns cirka 370 000 hästar i landet.

 

Det är mest per capita i världen. Den totala hästnäringen i Sverige omsätter 48 miljarder och genererar över 28 000 avlönade heltidsarbeten. Inom jordbruket är det den femte största inriktningen.  Ridsport är inte någon gullig tjejhobby - utan numera en seriös sport och stor näring med fortsatt stor växtkraft! Hästarna håller vårt landskap öppet.

 

Det är också en tuff sport. Små tunna flickor bär tungt och hanterar djur som kan väga uppemot 600 kilo. Det krävs mod, ansvar och tydlighet i kommunikationen. Många arbetsgivare älskar att anställa hästtjejer " De är vana att hugga i och är stabila och lojala", sade en företagsledare jag pratade med.

 

Forskning visar också att stallet är en ledarskapsskola för tjejer. Men det är även friskvård för vuxna samt en av de största handikappsporterna och en utmärkt rehabilitering.

 

De stora ridsporttävlingarna drar tusentals besökare. Göteborg Horse Show i helgen hade ett snitt på över 10 000 besökare perföreställning, över 70 000 besökare totalt, men under hela helgen syntes inte en polis. Ridsportpubliken är kunnig, sportslig och entusiastisk - här finns inga huliganer!

 

Men av hela denna spännande, komplexa och omfattande värld syns väldigt lite i media. Varje häst, varje ryttare, varje stall har sin story, från ridsportens värld finns mycket att berätta.

 

Börja bevaka sporten och näringen seriöst på sportsidor och näringssidorna i tidningarna. Ge oss några minuter i radio och TV. Vi lovar att ställa upp och hjälpa till att konstruera tävlingssystem, tabeller och diagram så att det går att göra överskådligt som andra sporter.

 

Ridsporten kan vara svår att sätta sig in i, men vi hjälper gärna till, berättar och förklarar för att ni ska kunna förmedla spänningen, glädjen och resultaten till era läsare! Respektera oss hästtjejer - och killar. Ridsporten är den enda olympiska idrotten där män och kvinnor tävlar tillsammans mot varandra utan åldersklasser. Visa respekt mot oss och det vi gör genom att rapportera om oss precis som ni gör om fotboll, hockey och längdskidor.

 

Då gråter vi igen - men bara glädjetårar!

Gunilla Wikman, vice ordförande Svenska Ridsportförbundet

En efterlängtad

 

Hästens ”klädsel”

Vilken utrustning är tillåten? Vad får hästen ha, och vad får den inte ha, inne på tävlingsbanan? Här är reglerna gällande lokal tävling och uppåt.


Regler gällande utrustning:

  • Häst och ponny måste ha nummerlapp (på alla tävlingar). Man skaffar en nummerlapp själv med sitt nummer, som man får reda på av arrangören. Har du ingen nummerlapp, eller felaktig nummerlapp, kan överdomaren utdöma böter. Nummerlappen ska fästas så att den syns, tex i tränset, på schabraket eller på förbygeln.

  • Sadling och betsling är i princip fri, dock är tungband inte tillåtet. För ponny finns begränsningar på vilka bett som är tillåtna och för ungponnyklass/avdelning finns ytterligare begränsningar. (I TR visas det med bilder och text vilka bett som är tillåtna i ponnyklasser. Läs även listan längst ner i artikeln.).

  • Nosgrimman måste vara flat och av läder. Tillåtna nosgrimmor: Remont, engelsk, aachen, pullar.

  • Stigbygeln måste hänga fritt, fäst i stigbygelkrampan och på utsidan av sadelkåpa.

  • Det är tillåtet att ha insektsskydd och/eller luva.

  • Får endast ha martingal med löpande ringar, alla andra hjälptyglar är förbjudna.

  • Tyglarna måste vara fästa i bettet eller direkt i huvudlaget.

  • Hackamore och gags (där tyglarna är fästa i nack- eller sidstycket och löper genom bettringarna) är tillåtet i storhästklasser.

  • Vid framhoppning till 1.30-klass och lägre får inga hjälptyglar användas. I högre klasser är alla hjältyglar tillåtna på framridningen, dock ej på banan. Martingal med löpande ringar är dock tillåtet, även inne på tävlingsbanan.

  • Om du har fårskinn/plysch på sidostyckena eller nosgrimman så får det stå ut max 3 cm från hästen/ponnyn.

  • För alla hästar t.o.m. 7 års ålder finns regler för bakbensskydd: varje skydd får väga max 200 g. Skyddet måste täcka kotan. På insidan av benet får skyddet vara max 15 cm högt. På utsidan av benet måste skyddet vara minst 5 cm högt. Insidan måste vara mjuk. Knäppningen får bara ha en rem som inte får vara elastisk och måste knäppas på utsidan på benet.

 

 

 

 


Tillåtna bett för ponny:
(Hästar får tävlas med valfri betsling)

  • Tränsbett med fasta ringar, med eller utan parerstänger

  • Oledat tränsbett rakt eller svagt böjt i gummi eller syntetmaterial.

  • Galoppbett

  • Tränsbett

  • 3-delat tränsbett (ungponny måste ha rund mittdel)

  • Hanging cheek snaffle (Ej ungponny)

  • Rakt oledat metallbett, även tillåtet med fasta ringar.

  • Tränsbett med roterande delar (Ej ungponny)

  • Tränsbett med roterande mittdel (Ej ungponny)

  • Oledat pelhambett. Med delta eller tygeln fäst direkt i stora ringen (Ej ungponny)

  • Ledat pelhambett. Med delta eller tygeln fäst direkt i stora ringen. Kindkedja ska användas (Ej ungponny)

  • Oledat pelhambett med böjt mittparti. Med delta eller tygeln fäst direkt i stora ringen. Kindkedja ska användas. (Ej ungponny)

  • Pelhambett får endast användas med en tygel. Tygeln skall fästas antingen i ett delta eller direkt i stora bettringen

  • Ledat thiedemanbett/jaktstång. Kindkedja ska användas. (Ej ungponny)

  • Oledat thiedemanbett/jaktstång med böjt mittparti. Kindkedja ska användas. (Ej ungponny)

  • Om thiedemanbettet har skåror i bettringarna så måste delta användas om du vill använda skårorna, annars fästs tygeln direkt i bettringen (inte i skårorna). Gäller både ledat och oledat thiedemanbett/ jaktstång med böjt mittparti.

  • Pessoabett med en eller två 'nedre' ringar, med eller utan delta. Tygeln får fästas i valfri ring. (Ej ungponny)

  • Hackamore med skänkel som är max 20 cm får på svenska tävlingar användas på ponny över 7 år. (Ej ungponny)

 

Ej tillåtet:

  • På ponny får inga andra hjälptyglar än martingal med löpande ringar användas. Gäller hela tävlingsområdet.

  • Blinkers och huva är förbjudet.

  • Det är inte tillåtet för ryttaren att på något sätt färsta någon del av sig själv till hästens utrustning .

 

Källförteckning: TR för hoppning

 

 


Känner du igen dig?



- När du vänder upp i programet mot sista halten så ser dommaren alltid så oförskämt sur och allvarlig ut, även fast du själv är nöjd och ler av glatta livet.

- Du kan känna skvättar av panik när du ser innan start att en knopp håller på att gå upp. Samma sak gäller om du ser att dina stövlar är leriga över vrist höjd.

- Att du aldrig behöver oroa dig för att ha fläckar eller annat på rumpan, du sitter endå ned hela programmet. Stackars hoppryttare!

-Du polerar som en galning hemma så att hästen ska skina men på något sätt så lyckas den alltid komma ut ur transporten i ett helt annat skick än när du tidigt på morgonen ledde in hästen i den...

-Varför är alltid fusklappen på programmet så långt borta när du behöver den som mest?

- Hur man alltid känner sig lite fjompig när man går med tävlingskläder utan hästen..

- Att plastrongjäveln aldrig kan ligga rätt i mer än 2 sekunder i sträck.

- Att hästen äter med samma hyffs som en gris när man är på bortaplan så att man får ägna en timme extra till att skura rent transporten när man kommer hem..

- Hur folk alltid tycks glömma bort Detärhögerregel! och skrittinnanförspårenförfanregeln och riddinaförbannadeprogramdelarnågonannanstansregel och attfåhästenpåtygelnskadutränapåhemmaregeln och vadbraattdugjordehaltpåspåretnärjaggalopperarbakomdittmifforegeln.

-Vilka blickar man får på tävling när man rider fram haha det kan vara allt från: jag vill köpa din underbara häst-blicken, ska vi byta?-blicken till Slakthuset ligger ditåt-blicken..

- Hur folk med skäckar alltid ler mot varandra, just för att deras hästar har en cepefärg haha vi cpn håller ihop.

- Att man alltid lyckas få ångest om man har hört startsignalen eller inte.. sen att den låter högre än en atombomb tänker du aldrig på i panik ögonblicket..


mums


Stilren och snygg softshell från kingsland. Finns även i marin.

Kanske ett kommande köp till sommarn?


Morgon babbel

Nu är vi anmälda till resten av allsvenskans omgångar. Det blir fullt så obeskrivligt fort!

Och då är inte just dem här tävlingarna jätte populära, det finns dem som blir fulla på mindre än 5 min, det är ju sjukt..
Menmen, skulle inte allt gå i lås så går det alltid att ta bort sin anmälan.
Det som suger mest är ju att sista omgången är samma datum som vi har km i dressyr.. men å andra sidan är det typ guld att åka iväg och tävla borta, skulle inte byta bort det mot allt i världen.


Mina förväntningar på smokey står ungefär på att han inte ska hoppa över dressyrstaketen och springa hem, ungefär där har vi lagt ribban. Jag tror det är bäst så, så får vi bli överaskade istället om han sköter sig och kanske slappnar av några steg inne på banan. Han är jätte fin och jo visst kan han plocka poäng, men å andra sidan är han en häst med både åsikter och nerv för en hel ridskola så man vet aldrig vad han kan hitta på.


Jag är bara glad för att domaren kommer sitta i ett domarbås och inte nere i ridhuset vid ett bord, haha han skulle ju fan dö om vi var tvungna att trava rakt emot det enormt skräckinjagande bordet, och till råga på allt så har dem PAPPER som är vita där!!!!
hahaha :P bra att jag känner min häst utan och innan ;)




En träning till



Red Viola för åsa i min onsdagsgrupp.


Idag var jag på henne ordentligt från början, att hon skulle ta skänkeln och handen snabbt.
Det lönade sig verkligen, hon blev nästan lite snärtig i bakkärran och tuffade på fint.
Bockade lite i första galoppen men efter att jag blev lite arg så gick hon som inget hade hänt.

Det är otroligt mycket pill med den hästen, inte kan man sitta still en sekund, alltid har hon något i görningen.
Haha satt still en kortsida kanske, och se där öronen bakåt och en välriktad kospark mot närmsta varelse.


Dagens övningar med mycket skänkelvikningar på raktspår passade henne klockrent, kunde behålla bjudningen på henne samt andända skänkelvikningen till att få henne att gå med större steg när hon blev trippig.
Dock var allt mycket bättre för höger skänkel. Hon har ju en förmåga att bli tokkort i halsen i vänster varvet, och det blir inte bättre när man ställer mer krav.

Men vi kämpade på där iallafall, tycker att passet var bra. Satte även mer krav på henne idag när jag visste lite mer hur jag skulle rida henne. Mer samling och mer energi krävde jag i galoppen, samt att hon var rund i formen och svarade kvickt tillbaka och frammåt.

Ett roligt pass!

yey



Politisk åskådning: Är väldigt skeptisk till all slags religion. Man skulle nog kunna säga att jag e ateist.

Dock har jag förståelse och full respekt för folk som är troende, det passar inte mig bara.


Styrka: Inom ridningen så är nog min styrka min ballans och mina långa ben, det är lätt att hitta en naturlig postion i sadeln.


Svaghet: Min svaghet är även sitsen, som alltid måste slipas på.

 

Jag uppskattar: Positiva och inspirerande människor.


Detta imponerar inte: Avundsjuka och folk som snackar skit.

 

Projekt: bloggen kan man kalla för ett projekt.


Dagens motto: Kasta inte mer skit än vad du behöver

På inköpslistan


Hästfolket



Det är nu vi hästfolk verkligen längtar efter sommarn.
Vanliga människor kan faktiskt inte förstå lyckan i att se bar mark, snön smälta eller en grön kvist på ett träd.
Vi lever faktiskt i en helt annan värld än vanliga människor, vissa får aldrig uppleva den.


Vi har ett eget språk, väl inlärt, som fylls på lite varje dag. Saker som
- kan jag få sopen?
- Har du stegat i kombin?
- Sitter strykkappan snett?
- Toppen snowgripsen funkar inte alls!
- Mitt nya bucas är toppen!
- Jag har köpt en ny achenrem
- Dem röda jw är populära

är rena kinesiskan i andras öron.

Vi har ett välutvecklat kroppsspråk och kropps kordination, det vill säga att vi kan göra många saker samtidigt med olika kroppsdelar, som många andra människor inte kan.

Vi styrke tränar gratis varje dag genom att mocka, fylla på halm, fylla hö, sopa, vattna, borsta, ryckta, sitta upp, rida ett helt pass, sitta av, rykta osv varje dag.
Och inget av ovanstående har vi någonsin tänkt på som motion, utan när vi kommer hem så åker vi till gymmet eller tar en runda i löpspåret för att "idag red vi så lugnt".

Sen har vi ju en rejäl dos mod och stake, det är inte varje människa som ens vågar gå i närheten av en häst. Det är rätt mäktiga djur.


Veckans fråga

 

 

Har du koll på klockan när du rider?




Free Questionnaire

Gnägg!

 

 

- Vad är höjden av slöseri?

- Att fotografera en svartskäck med färgfilm.


Hästlistan

Dag 6 - Det här äter min häst varje dag

Haha, ja han äter Hösilage, havre, korn, betfor och mineraler.
Sen slinker det nog ner en och annan godis också eftersom att jag typ har mvg i att tigga. :)


Finns nu på bok!

Var det någon mer än jag som var helt såld på stallgänget på tuva när vi var små?

Den serien i MinHäst som Lena Furberg skrev och tecknade så fint.

Visste ni att den var verklighetsbaserad?

Serien finns nu som bokserie, och varje bok ligger på cirka 83kr just nu, på bokias hemsida.

Där finns hela rubbet från alla säsonger ur tidningen, När jag har pengarna ska jag lätt beställa hem ett par.

 


haha

 

 

 

 


Jag saknar dig en liten stund varje dag.


party!

Ikväll slår vi klackarna i taket och jag varnar för hemskt dålig updatering!

Hopp i galopp!



Ha en fortsatt trevlig lördag!

Häst listan

Dag 5 - Det här finns i min rykt låda

Jag har tyvärr ingen ryktlåda längre, men jag kan säga vad jag tycker är viktigt att ha när man skall göra i ordning hästen för träning.

piggborste
rotborste
en borste för svansen
trasa
ryktborste och skrapa
hovkrats
glansspray
svamp

sax
ryckkam
snoddar




En bra känsla

 

 


En produkt utvärdering



Modell:
Equiline softshell
Pris: 1200 kr
butik: Hästbiten

Passform: Fin passform, något tight. Bra i armarna. Kan åka upp något när man rider om man har fel slags linne/ tröja under.
Leveranstid: 5-10 dagar
Produktens minus: Är lite trång över brösten
Produktens plus: Flexibelt och skönt material. Vindtät. Värd pengarna. Snygg!

Dressyr med cherona


Idag hade jag cherona och vi gav oss på ett 50 minuters dressyrpass.


I framridningen så red jag mycket tempoväxlingar, att hon tog framåtdrivande hjälper fort och förhållande hjälper precis lika kvickt. Om inte så förtydligade jag hjälperna enormt och upprepade sedan. Det blev bra fort!
Det stod även några hinder framme i en 3 kombi, dem använde jag flitit, inte till att hoppa över, utan till att snirkla runt och göra svaga framdelsvändningar runt dem, för att få henne allert för hjälperna.
Det fungerade bra, hon blev kvickare och kvickare.
Galopperade sedan igång henne, ökade på långsidorna och tog tillbaka ordentligt på kortsidorna, med så lite hand som möjligt.

Började övningarna med att rida galoppfattningar från skritt, galoppera ett halvt varv på fyrkanten för att sedan sakta av och fatta en gång till. Rullade på så tills hon gjorde det lydigt, då förkortade jag avstånden mellan fattningarna och avbrotten. Till slut kunde jag galoppera ett par steg för att sedan bara sitta tillbaka lite mer och sakta av till skritt utan travsteg imellan. Duktig C!

I travarbetet
red jag mest på fyrkanten, och tänkte på min sits, Att slappna av och att ha en korrekt handställning, samt vinkel i armbågen. Att ha ett stadigt tramp i stigbygeln och att skänkeln ligger stilla på sin plats hela tiden. När det gick bra fortsatte jag med att rida olika bågar längst med långsidorna för att försvåra lite. Mycket jobbigt tyckte cherona.
Det är just det som är nyckeln på den hästen, att sitta så stilla som möjligt. Hon är så pass ostadig själv så till slut blir hon också stilla och tar hjälperna snabbare.

Travade av när sitsen kändes lätt och hästen kändes följsam i bågarna.

Ett bra pass, c jobbade på fint och jag la upp passet bra efter hästen.






Svar till läsare


Ni läsare lämnar ju inte ibland någon adress som jag kan svara till, så lämnar en hög med svar här och hoppas att alla blir nöjda :)



Vilka hästar åkte ni med, Vad gjorde ni där och vad gjorde veterinären?

Hästarna vi åkte in med var Grey Cliff, Madicken och Fiffi. Resultatet blev lite blandat, vi röntgade bland annat madickens ena framben och kollade att allt stod rätt till.
Källberg  kollade mycket när vi sprang med hästarna, böjde några ben ett par extra gånger för att verligen se hur halt/ inte halt hästarna var. Han kände även igenom dem lite grann medans han fick information från oss varför/ hur länge hästarna hade varit dåliga.


Vad gör du på din praktik?
Jag gör en väldans massa olika saker. Jag har stalltjänst, det vill säga jobbar på morgonen med dem vanliga stall sysslorna, fodra, släppa ut ridskolehästar och privathästar, mockar några boxar, fodrar igen, sopar rent och förbereder för insläpp.
Jag har även hand en del om halthästarna, rider igång dem som behöver det och går på promenader i solskenet med dem som behöver sånt. Jag är med när veterinären, tandläkaren och equiterapeften är här och jobbar med våra hästar, lyssnar och lär mig.
Jag är mycket med ridlärarna, står med på lektioner och lär mig hur man lär ut på bästa sätt, även hur man lägger upp lektioner och får lite små tips varje dag.
Jag umgås med barnen i stallet, pysslar och friserar hästarna.
Jag jobbar ibland istället för ridlärarna.
Jag håller då och då i uppvärmningar på lektioner, för att öva.

Det är som sagt ridlärare jag vill bli så då anser jag att den perfekta praktikplatsen för mig är just på en ridskola, full med lärorika och inspirerande ridlärare. Om jag skulle inse att det inte är detta jag vill hålla på med, så har jag iallafall provat på.

Hur gammal är du?
Jag är 20 år.

Vem var igentligen suede, den bruna hästen?

Suede var jag medryttare på, hon var ett halvblod som stod i privatstallet.
Skötte och red henne flera dagar i veckan i ungefär 9 års tid, tills hon togs bort nu i februari, 23 år gammal.
Hoppas på att hennes ägare köper en ny häst så jag kan hjälpa till med den, då vårat samarbete var jätte fint och vi hade samma synsätt på hästhållning.

Är smokey din häst?
Smokey är en ridskolehäst och ägs av vansta stiftelsen. Jag tränar och tävlar mycket med honom, det är därför han är så omtalad här :)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Käre gode gud, ge mig lite sommar!

 

 

 


Protokollet





RSS 2.0