haha!

Sköna kommentarer inom ridsporten som kan lysa upp ens dag!



- Kanske har jag mött ridjesus till slut!! hahaha!


- Han sprang som en galen jude!


- Mina händer går och lägger sig för att typ aldrig mer resa sig igen.


- Hon var typ som en snögubbe. (snögubbar har INGEN hals haha)


- Fan nu fick jag helvettessadeln igen.


- Han var helt mad. Han var som... dem där bakterierna i tandkräms reklamen!


- jag tror smokey har gjort yoga på huvet i en lerpöl idag.


- Ja det gick jätte bra! sen fattade vi galopp...



DISS

Dagens diss går till klumpiga jackor i stallet. Det kan bli rentav farligt att rida en av dessa, rörelsefriheten är inte driekt en frihet.
Feting diss.


Hoppträning med smokey

När jag såg övningarna idag tänkte jag ojoj det här kan bli väldigt svårt för oss, många hinder ur kort anridning och lite klurigare svängar på schemat.

Framridningen
kändes han fin i, jobbade på bra och tog både framåtdrivande och förhållande hjälper jätte fint.
Kändes mjuk i sin kropp faktiskt. Vi rullade på över ett litet hinder på volt med olika storlekar. Han blir stundtals lite tom framtill när jag vänder upp, man märker snabbt vilken sida han rätar ut sig i när man rider på volt.
Det skulle vi verkligen behöva träna på.
Inte för att det är några katastrofala missöden direkt, men du vet man vill alltid lite till licksom.

Sedan hoppade vi fram på lite olika linjer och delar ur banan, det gick bra han var piggelinus!
Åsa tycker att jag ska ta ned honom ett hack i formen, vilket jag verkligen måste påminna mig själv om. Ha lite krok på han lixom. Så det ska jag jobba med när han är avslappnad.


Banhoppningen kändes såååå bra!!!
Distanserna och galopptempot satt lixom i ryggraden och vi bara flöt över banan, han var så himla tillfreds med sin uppgift. Allt kändes så lätt, och då var väll banan på 1m.
Det är så himla kul när det är lätt!
Hahah jag e fortfarande glad!
Han var så himla glad och tog tag i hindrena på sättet jag älskar med honom. Hoppade super också, med rundad rygg och tog i ordentligt.

å underbara häst. Det är det här vi kämpar för, dem där dyrbara minuterna när allt bara klaffar och vi levererar som ett team. <3



Min favoritgren


Jag tycker att det är supersvårt att avgöra vilket som är roligast.
Jag älskar verkligen modet man får av hoppningen, hur kvick man måste vara för att allt ska klaffa och hur uppmärksam man får hästen. Jag älskar också det stora förtroende jag får av smokey, gång på gång. Det är en riktig kick!


Jag får även gång på gång bekräftat hur långt jag har kommit i min utveckling som dressyrryttare när jag tränar på det.
Hur långt jag har kommit i min väg att lära mig att analysera mina ridpass.
Hur kvick och följsam jag blir i min sits eller hur mycket min ödmjukhet förbättras.
Dressyrens finlir ligger mig varmt om hjärtat, och att lösa problem är bland det bästa som finns.
Det finns inget bättre av känslan av att dansa fram med en avslappnad och energiisk häst under sig.


Men som vi säger i specialen, vi lever ju för hoppningen.
Och eftersom att hoppning innehåller dressyr så lutar det kanske aningen ditåt ;)


Hiss!

Något jag tycker är jätte snyggt och fräsht denna höst/vinter på hästryggen är
tröjor med flingmönster. Passar till nästan alla matchningar och ger det där vintriga uttrycket 2011.
Sen är oftast dem tröjorna stickade, och passar perfa till höstens sena träningar.

Köp en du med!

tröja från Gersemi, 1195 kr


tröja från hööks, 249kr


!!




Superduper för er lyckosamma iphone ägare!
Själv har man android så jag får väll sitta och vänta ett halvår till  ;)



Träning

Red på Faro för Åsa i min onsdagsgrupp.

Den här gången så var han inte lika avslappnad och igenom som sist jag red honom.
Eller problemet var nog att han inte tog skänkeln i början haha!

Fick verkligen jaga på honom och överdriva hjälperna i starten, sen började han lyssna hyffsat bra framåt faktiskt! Haha anfall är bästa försvar! Men det är inte okej att det ska ta ett helt voltvarv innan hästen lyssnar på framåtdrivande hjälper, då får man bli lite mer bestämd, annars kommer hela lektionen gå åt pipan.
Och han med hans snygga långa bakben behöver verkligen ta drivande hjälper!!

Vi startade tyvärr galopp arbetet i vänster varv, något man nog inte ska göra på den hästen då han är som 6 tusen pusselbitar i det varvet, så det blev en del byten och avbrott i början när han är kort i sin hals. Höger varv var han rätt fin i.


Övningarna
idag var väl kanske inte så smickrande för oss, men dock nyttiga då han vaknade bra av dem haha kanske lite väl bra.
I travarbetet skulle vi rida öppna halva långsidorna, och skritt övergångar 4 ggr/varv.
Hahaha ja, igentligen hade ju han behövt rida öppna med lite extra fart och typ göra det ett helt varv för att sedan gasa på igen, inte sakta av.
Men vissa öppnor så jobbade han på fint och försökte så gott han kunde, inte lätt när han är så lång överallt att få ihop alla bitarna.
Vissa av övergångarna blev faktiskt helt okej, haha men en gång drog han tyglarna ur händerna på mig så jävla hårt så att jag tappade dem. haha ponnybus på högsta nivå!
Nej övergångar är inte direkt faros favoritövning,han förstod inte alls meningen med det.


I galoppen så red vi på volterna, för att sedan bryta av till trav och jobba dem i trav på långsidorna, sedan fatta ny galopp och gå in på nästa volt.
Hahaha här var han heeeelt förvirrad! Nu hade han ju vaknat rätt skapligt och blev riktigt pigg haha jag hade fullt upp med att få honom att ta förhållningarna.
Han är ju så otroligt snäll och vill verkligen vara till lags så när alla andra galopperade och vi skulle trava på långsidan så blev han jätte orolig för att han trodde att vi gjorde fel, haha.
Han såg typ ut som en snögubbe i halsen i traven, och så fort jag försökte lossa med skänkeln så fattade han galopp på stället typ. sötnöten.
Men galoppen på volterna blev mycket jämn och han tog för sig bra fram till bettet.
Men som sagt, haha vi hade en del delade meningar på långsidorna, han förstod verkligen inte.

Formen var lite väl kort idag, han kom inte riktigt fram i sin hals som jag hade önskat, vilket såklart hänger ihop med att övningarna var svåra för oss och att han inte riktigt orkade.


Men även fast vi hade såna problem att jobba med hela lektionen så var det endå himla roligt!
Han börjar faktiskt bli en liten favorit på något sätt, jag gillar faro han är en mycket rolig och snygg häst.
Han sätter ryttaren på prov hela tiden, och jag gillar verkligen utmaningen, allt är svårt på faro.

Kul pass!





Vickan och Faro längst till höger :)




Bloggar jag läser

Dressyrmupparna.se

tlop.se

carlsson.blogg.se

izabellallmyr.blogspot.com

teamsl.se

Det är dem jag följer slaviskt :)


Sen följer jag även emmas,linas,rebeckas, catago, showjumper och en del andra bloggar, men då blir det två dagar i veckan kanske :)


Ett inlägg till en läsare

Fick en kommentar som jag tänkte ge mig på att försöka få ett bra svar till.

Anonym om :):
Hej :) Skulle inte du kunna skriva ett inlägg hur man ska tänka för att få hästen i form/på tygel/fram till bettet/jobba med bakbenen osv.( du fattar...)? Har ridigt jättelänge och har aldrig riktigt lyckats få det fungera och få den känslan... Hur ska jag tänka? :)


Du kan börja med att renodla alla hjälper. Alltså att du ska få en reaktion från varje hjälp, med så lite styrka som möjligt. Det enklaste är att rida i skritt, göra halt och sedan gå fram. När du tar i tyglarna ska hästen stanna direkt och när du ber den gå fram ska den skjuta framåt. Om den inte gör detta får du förtydliga dina hjälper, dvs, kanske lägga till spöt. När du känner att hästen blir mer lyhörd så lägger du till att den ska gå undan får din skänkel lätt.

Då är det viktigt att du bestämmer dig innan för exakt hur mycket och hur länge du vill flytta undan tex. inner skänkeln.(så att inte hästen avbryter skänkelvikningen själv/ springer åt sidan längre än du vill).

Man ska ha i tankesättet att du får fart på bakbenen, alltså ska hästen vara aktiv bak men du måste fånga upp energin i handen, så att inte all energi du skapar försvinner framtill/ hästen blir lång eller springer iväg.
Det gör man genom förhållningar, halvhalter och ställning.

Det är otroligt viktigt att man är mjuk i sin hand men endå bibehåller ett stöd. Lite som ett gummiband. När hästen gör rätt ska den ha en eftergift, då behöver inte tygeln glappa, men man skall mjukna ordentligt i handen.
Det är svårt att i text förklara hur man skall rida ihop en häst eftersom att alla hästar är helt olika varandra.
Oftast så tänker ponnyer mycket mer "uppåt" än stora hästar.

Halvhalter gör vi alldeles för lite. Varje gång du ska göra en volt, göra en övergång, ställa åt andra hållet osv. så ska du förbereda hästen med en halvhalt. Då vi visar du att det ska hända något nytt och hästen blir mer uppmärksam på dig. En halvhalt är ingen "halv- halt", du ska alltså inte bara dra i tyglarna och sedan är den klart.

Krama om i tyglarna så att bettet rör sig, när du får en slags reaktion från hästen så mjuknar man igen. Detta ska kanske ta en halvsekund att utföra. När du rider på volt kan du tänka 2 halvhalter per varv.
Öka gärna gångarten några steg, för att sedan göra en halvhalt (samla upp energin du har skapat) och sedan rida framåt igen. Då aktiverar du bakbenen.

Men det viktigaste är nog att du själv bestämmer allting hela tiden. Vill du skritta långsamt så gör det, ta tag och gör halt om dina halvhalter inte går igenom. Vill du trava på ordentligt en kortsida, så gör det. Vill du flytta undan skänkeln i galoppen så gör det, Det gäller att vara bestämd och att ge beröm och eftergift när hästen gör rätt.


Det vanligaste är att ryttaren har hästen ihop och loss i skritt, men tappar hälften i trav och exakt allt i galopp.
Det gäller att tänka att du ska rida lika dant i trav och galopp, även fast det går fortare och är svårare. I dem snabbare gångarterna så kräver det mer precision och kvickhet av ryttarens hjälper än i skritten för att bibehålla hästen ihop.


Ryttarens sits
är viktig i arbetet. Sitter du ex. snett så måste hästen parera upp dig hela tiden för att ni ska kunna genomföra övningarna. Då är det inte helt lätt att komma ihop genom ryggen.
När din sits är stark nog så kommer den att bli en fördel för dig i ditt arbete med att få hästen fram till bettet.

Sen måste man hitta en följsamhet i sin sits och att kunna sitta rätt men endå inverka effektivt.
Det är super svårt och det får nästan alla träna på dagligen.


Något jag tycker är viktigt är att hästen inte lägger sig i handen och går på bogarna. alltså kraftigt bakom lodplan.
Men det är något man får arbeta med när man väl har hittat knapparna på hästen.


Att vara positiv själv
är viktigt. Hästar är otroligt känsliga, även om den lilla ponnyn går med bakåtstrukna öron så ger det otroligt mycket om den får en klapp på halsen om den har utfört något bra.
Hästar vill jobba och göra rätt, så det är viktigt att du som ryttare redan när du gör iordning din häst är positiv och glad.

Att inte slarva tycker jag är självklart.
Alltså, att vara noggrann.
Lyssna ordentligt på instruktioner och gör exakt så. Alla övningar har en baktanke, att det är övergång i hörnet kanske gör din häst mjuk så gör övergången där den skall vara, och inte 5 steg efter.

Går du på fyrkanten, så gå ut ordentligt i hörnerna, HELA TIDEN, för fyrkantspåret är mer fyrkantigt än ovalt.
Går du på volt ska det inte vara några hörn.
Genom att rida noggrant och inte gå på något slags ovalt spår på fyrkanten så vaknar även den mest svårridna ridskolehästen. Genom sådan ridning så får du med en del gratis saker.

- Du tittar upp mer för att planera ridningen (din hållning blir bättre)
- Du arbetar mer med din inner skänkel för att få ut hästen
- Du blir mer konsikvent i din ridning för att du vet vart och när du skall utföra saker.
- Då vet du också vart det är viktigast att göra halvhalter (strax innan)




Att tänka att man anpassar tempot.
Rider du en pigg häst så ska du tänka att du bestämmer tempot. Vill du rida långsammast i ridhuset så gör du det och det får hästen finna sig i.
Rider du en segare häst så kanske du vill rida snabbast i ridhuset en liten stund, då gör du det.
Bara för att du rider den hetaste hästen betyder inte det att du ska behöva rida om alla för att det går för fort,
det handlar återigen om kontroll och att bestämma.



Vet inte riktigt om jag har förklarat på rätt sätt, men grunden i att få hästen fram till bettet är att

få fram en energi för att sedan fånga upp den energin i handen med halvhalter.
Att vara bestämd i sin ridning och att rida likadant i alla gångarter.
Att ge beröm utan att släppa allt.
Att sitta korrekt men att inverka effektivt.
Att rida med mycket halvhalter.
Att tänka framåt
Att vara positiv
Att vara noggrann







Allt detta kan vara otroligt svårt att uföra beroende på hur hästen är. En långsam häst tror man oftast att det svåraste är att rida framåt, men oftast så tränar den hästen mycket sällan på att bromsa så det kan bli otroligt svårt att samla skritten på en sådan häst.

Samma sak på en pigg häst så kan det helt plötsligt bli super svårt att trava på ordentligt med stora steg när den går på tygeln. Oftast när man jobbar med hästens lite svagare delar så blir dem fina av det och mjuka.


Men det är sånt här som är tjusningen i ridningen, dem är verkligen fantastiska varelser.



Hoppas du fick svar på din fråga någorlunda iallafall, om inte så fråga gärna igen så ska jag försöka förklara bättre.





:)


På senaste tiden har jag haft en känsla.

Det är dags.

En plan börjar ta form.

Inget ni kan få veta nu, tyvärr.

Men tidsnog!

 


En stycken bus


s.

 

Vart är du nu när mitt hjärta ropar?


Veckans fråga

Tänk om vi hade fått ett val när vi började rida, en fördel i vår ridning...




Vad hade du valt?


Free online poll


<3

 

 


Bloppis omgång 3



Svarta, höga läderstövlar.
Går upp en liten bit på låret.
Nätta i foten.
Mjukt fin skinn som följer kroppen.
Lika snygga till vardags som till fest.
Mycket sparsamt använda.
strl. 38/39

Nypris: 1400kr
Nu: 200 kr




Ljus, kort jeans jacka.
Hade den när jag tog studenten.
Super mjuk och fin
Fina slitningar och färgskiftningar.
Storlek L
Hel och ren

Nypris: 500kr
Nu: 150kr

:)


Idag hälsar vi grattis till alla duktiga ekipage som tävlade på sork.
Själv har man köpt barstolar och bord hela dagen med min monkeyman.

Tumme upp!

Video


En tanke

Något jag tänker mycket på när jag rider är min sits. Konstant.
Utan sitsen så kan jag inte inverka rätt på hästen, och då kan jag heller inte kräva något.
När sitsen känns bra, då kan jag kräva, tex. framåtbjudning.



På sega hästar är det bättre att vara lite passiv för att sedan väcka upp hästen med en ordentlig hjälp/ lägga till spöt om man inte får den reaktionen man vill ha. Att sitta och gnata hela hela tiden, gör den mest känsliga häst skänkeldöv.
Efter man gjort en större hjälp så blir nästintill varje gång, effekten av nästa framåtdrivande hjälp mycket bättre!
Berröm i det läge tycker jag i viktigt. Alla hästar vill ha berröm, känna att dem gör rätt, utan undantag.
Om du i början ber hästen att gå framåt, du måste korrigera och att den sen kanske travar framåt istället för att skritta med större steg, ska man fortfarande berömma. Antingen med en stor eftergift/ sluta trycka med skänkeln, eller att klappa på halsen.


I dressyr filmerna jag lägger upp
så kanske ni märker att jag ofta drar på halter i övergångar till skritt med smokey.
Den ridningen är precis tvärtom mot vad jag har beskrivit innan, för det största problemet med honom är att han inte tar förhållningar genom kroppen. Han blir seg framtill och går 2 steg till, mot handen alltså innan han saktar av.
Då gör jag en större förhållning, alltså halt istället för avsaktning. Stannar han då och står helt stilla får han berröm med en lättande hand och en klapp med innerhanden på halsen.
Nästa gång jag ber om en halt/ förhållning så kommer han ihåg vad jag ville förut och blir mer lyhörd i sin mun.

Sen kanske inte detta fungerar på exakt alla hästar, men det är en super bra linje att gå efter när man ska renodla hjälperna.
I början av passen så tänker jag såklart framåt med smokey också. Ur dem där halterna jag gör så ska han svara kvickt framåt för skänkeln, inte masa sig iväg i sengångar tempo. Det ska nästan kännas som att han vill trava, och detta för så lite tryck som möjligt.
När detta fungerar i skritt så brukar traven fungera bra också.


Renodla hjälperna är verkligen otroligt viktigt. På det sättet så slipper du som ryttare sitta och få skavsår i dina hjälper, du kan sitta mer stilla och få en stark reaktion på dina hjälper på engång. Allt blir så mycket bekvämare.


En häst som verkligen fungerar kanon på det här jobbet är cherona, hon går verkligen klockers till slut efter ett sånt pass, och från att knappt lyssna på någonting så kan man bara genom vikthjälper gå från en travökning på ena långsidan, till att gå in i en otroligt samlad trav i högre form på kortsidan, utan att knappt ta i tyglarna alls.


Hästar är verkligen magiska. Låt inte magin försvinna.

5 sanningar om mig

- Jag har aldrig någonsin under mitt liv varit blond, så jag tyckte att det var dags.

 

- Det mest förolämpande jag har hört är denna kommentaren:

" när man rider smokey så är det bara att stoppa i en 10a och åka med"

 

-Jag har ett tufft psyke. Om jag vore häst hade nog folk varit lite rädda för mig.

 

- Jag är målmedveten. Jag vet precis vad jag vill, men jag är heller inte stressad av att komma dit, eftersom att jag är så otroligt medveten om att jag endå kommer att nå mitt mål förr eller senare. Detta gör bla. min mor galen.

 

- Jag blir otroligt smickrad över komplimanger och om någon tycker att jag är duktig.

 


Det bästa inköpet för i år

är helt klar min nya KL jacka. Är ju ett big fan av marinblått och ville ha en ny jacka så att jag kan variera mig från min bruna nu i vinter.
Det är verkligen viktigt att investera i bra vinterkläder nu när sveriges klimat har ändrats så brutalt. med nästan 6 månaders kyla och snö vore det idiotiskt att inte satsa på kvalitet. Och vintrarna ska bli ännu värre...

använde den första gången i söndags när jag var med izza på dressyrtävling. perfa!
Men här är den:


(självklart så tog jag av fiskarluvan haha!)



Bloppis

Nu kör vi igång med bloppis omgång 2, då omgång 1 gick åt som smör i solsken haha!
Super kul!

(Tänk på att kläderna från mh är super till hundmänniskor, min mamma använder mh kläder flitit när hon har sällskap av vår springer spaniel)





Svarta senskydd från märket BR.
Välanvända. Repiga på insidan, men inget som syns när hästne går.
EJ helt rena på bilderna, blir mycket svartare efter tvätt.
Super passform!
Passar stor cponny eller dponnyr (strl cob)

nypris:400 kr
Nu: 50kr. Vid köp av något annat på blopisen, 20kr!




Mjuk teddy tröja från mountainhorse
brun, varm och super mysig tjock tröja med halvzipp.
Kragen går en bra bit upp på halsen.
Ena fick dragkedjan går inte att stänga. Annars hel och ren!
storlek medium.
Super att rida ut i eller ut och gå.
Använd sparsamt, så gott som ny.

nypris: 850kr
Nu: 150 kr



Blå allvädersjacka från mountainhorse.
Storlek medium.
Regntålig och varmfodrad ridjacka från deras terrängkollektion.
Hög mysig krage med mjukfodring.
Går ned lite baktill.
Lite mer figurframhävande vinterjacka.
cool brodyr i nacken.
Inga skavanker alls, hel och ren!
Har ridit ut en del i den och aldrig frusit.
Passar såväl till ponnymamman som till allvädersryttaren.

nypris: 1200kr
Nu: 150 kr



Brun förbygel strl. full
Med praktiska knäppen och guld detaljer.
Blå resår i sidorna.
fyller sin funktion optimalt.
Hel och ren.

nypris: 300kr
Nu: 100kr   SÅLD TILL ÅSA


i denna färgen:
Peak performance zipptröja
Har denna tröja hos mamma så har inga bilder på den ännu.
Super mjuk och härlig tröja från peak.
Hel och ren, så gott som ny.
En varm tröja i en cool färg.
Super bra kvalitet.
vitt broderat p på ena ärmen och på luvan.
Går lika bra att matcha ihop en cool outfit på hästryggen med
som att ha på stan till ett par fina jeans.
Storlek s, men går lika bra för dig som har m

nypris: 1200 kr
nu: 150 kr PAXAD TILL LINA


Först till kvarn!!


Torsdags träning

Red smokey för åsa i specialen.



Idag var han lite spändare än förra veckan och inte lika igenom i sin högersida, så fick sitta och parera upp den under hela passet. Åsa tycker att jag ska vara på honom lite mer nu så att han blir snärtigare, både i sin galopp och skritt.
Haha! jag ska ju vara så grymt försiktig med honom hela tiden..suck på mig själv.
Nu när han är så avslappnad i vår träning så har vi verkligen kommit till det stadiet att jag kan kräva lite mer power då och då.
Så det ska jag tänka på i fortsättningen!

Galopparbetet var mestadels på volt och fyrkant.
Jag jobbade mest på att få honom att ta mindre hjälper, samt att han ska samla sig lätt för skänkeln. inte det lättaste alla gånger då han är van vid att bli styrd i munnen hela tiden. Men det blev också bättre och bättre, till slut kunde jag bara lägga om vikten och spänna magmusklerna så hade han gått in i en mer samlad galopp med rund innersida. Så det var kul!


Trav arbetet var först en del skänkelvikningar och sedan rakriktning.
Helt otroligt att vänster varv faktiskt går bättre i övningar just nu, ursch kommer ihåg hur det var förut i det varvet haha. galet!
I höger varv tappar man yttersida/ytterbak + att han skjuter ut ryttaren på sin yttersida så fort det blir något jobbigt.
Något han har gjort ett tag nu. Löste det genom att rida honom något rakare men bibehållen rund innersida.
Han kom ut fint i formen, nu ligger vi på ett plan där jag kan lossa honom i den högre formen, något jag inte kunnat gjort innan = framsteg. Han känns bekväm med näsan på lodplanet så det är toppen.


Sista delen av lektionen övade vi på travlängningar.
Haha till en början var han enbart springig och länger inget fram. Nästan så att bakbenen går om frambenen för att han tar i bra mycket mer med dem. Ser lite kul ut.
Sedan frågar han ju 1 miljon saker, han vill ju gärna göra rätt, haha så han fattade galopp, fattade galopp, fattade förvänd galopp, gick in i sluta ... haha!
Sista gångerna hajade han vad jag ville så då gick han bra i längningen faktiskt.

Sög tag fint i bettet framtill och sköt iväg lite själv. Så fin bus! haha!
Red även några längningar när vi travade av i en lägre form, och det gick bättre och bättre.
Det måste vi verkligen träna upp lite den här terminen. Jamenar det ska ju igentligen inte ta 6 försök innan hästen förstår vad den ska göra.

Men å andra sidan så är han ju ridskolehäst, han får inte rätt träning för att lära sig det heller.

Fin bus! film kommer

psssst

Idag kommer det upp mer saker på bloppisen!

(Ni vet väl att för att lättast komma dit, kolla under kategorier i menyn, den har en egen kategori så där kommer alla inlägg att vara. På det sättet så kommer ni att kunna bläddra tillbaka lätt)




HAHAHA underbart!


Bloppis

Nu kör vi igång med bloppis omgång 1.

För er som bor nära
(nynäshamn/sthlm) så finns självklart möjlighet att prova kläder/hästgrejer före köp.
Skriv en kommentar med numret du är intresserad av, eventuellt mobil nummer/dag du vill prova.


Bor du längre bort så står du för frakten, och om inte grejerna skulle passa så får du själv sälja dem vidare.
(Glöm inte att skriva din adress i såna fall)
Först till kvarn!

Jag delar upp bloppisen i olika omgångar, och nu i början börjar vi lite smått.
För er som vill ha fler bilder, skriv det så kirrar jag.

Allt säljs självklart nytvättat.



1. Figursydd, Riktigt röd fleece jacka i S/M. För dig som vill matcha med rött i vinter utan att frysa ihjäl. Passar jätte fint till marin blå ridbyxor. Knappt använd.
Nypris: 350
Nu: 90kr   PAXAD TILL EMMA


Tävlingsskjorta med rutor i naturella färger. Även guldstråk över hela skjortan. En lite mer speciell tävlingsskjorta i skönt strech material. Använd 1 tävling.
Dubbelknäppe i kragen. Figursydd modell.
Storlek 38.
Nypris: 300kr
Nu: 50kr




Marin Peak Performance jacka med högre krage.
Sparsamt använd. Figursydd modell, med lite längre rygg.
Strechit softshell material, vatten avvisande.
Storlek small.
Passar lika fint på stan som vid ridning. Gjord för att röra sig i.
Snygg brodyr i nacken. Går bra att brodera på.
Hel och ren.

Nypris: 2800kr
Nu: 250 kr.  SÅLD TILL ELIN




marin tävlingskavaj
En knapp borta, går lätt att sy dit en ny.
Guldiga detaljer och gul fodring.
Sitter jätte fint på.
Använd en hel del, och mycket älskad!
För dig som vill variera dig på tävling!
strl. 36 men passar bra för dig om också har 38 (figursydd)

nypris: 700kr
nu: 100 kr. PAXAD TILL ÅSA



Hitlistan just nu



Folket!


Tänkte köra en bloppis här på bloggen, då jag har en del hästgrejer och kläder i bra skick som inte används alls idag.
Det är ju roligare då om någon annan kan få användning och glädje av grejerna.


Skulle det vara av intresse?



?


Free survey





jiho!

Nu har min plastrong från equidesign kommit, och den var hur snygg som helst!
Nästan snyggare i verkligheten än på bild :)
Så det är jag mycket nöjd med!


Klockrent


HÄR



HAHAHA underbart referat i sveriges radio!

" Han river han river HAN RIVER HAN RIVER!! OMÖJLIGT HUR KUNDE DET HÄNDA!!!"

"ÄR DET VARMT I MADRID, HAR SPANJORER MUSTASH??!!"




OJoj

http://www.svd.se/sport/bengtssons-bragd-ger-mersmak_6479440.svd#after-ad



Jamen grattis svd har tillochmed fått upp ögonen i 2 sekunder för ridsporten. Mer av detta tack!




Veckans fråga



Om du var tvungen


Free surveys


Söndags bestyr

Var iväg med Izza på dressyrtävling i wallstanäs tror jag igår haha. Lite osäker på vad stället hette.
Det var en mysig anläggning med nästan lite skånekänsla.

Hon red en msv b 4, med sikte på att klara kvalgränsen till msv a.

Vilket hon också klarade, på 63%  superduktiga är dem!!




Tycker det är roligt och inspirerande att ha en kompis som tävlar på den nivån. Hon är ju trots allt endast 91a och har haft hästen i precis 1 år nu, och hon har max tävlat honom ett halvår och är redan upp på msv a. Skit grymt verkligen!


smokeybus



haha

en fin bild från kommande pålleposten, som är ute snart på nätet och i cafeterian (blir inskickad imorn) så håll utkik!



Helt otroligt!

EM guld åt RGB!!!





Så otroligt stolt över att vara svensk!


Söt

Något smokey gör, haha och som vi delar jämnställt på är vattnet i tvätthon.
Jag är alltid noga med att dricka ordentligt före och efter träning, och smokey brukar också vara med på noterna, då vi oftast gör detta fenomen påväg/ifrån spolplatserna :)

mums!



Video


Träning!



Dagens dressyrträning med smocken gick bra!
Vi red nyttiga övningar som halter och övergångar, även några lösgörande skänkelvikningar. Red idag med en sadel jag inte provat, som låg bra på honom och satte mig i en väldigt bra position - kanske en ny favorit?
Från start så kom han fram bra i hals och steg, nästa steg i vår utveckling blir att börja tidigare i uppvärmningen med små tempoväxlingar när han är såpass avslappnad. Jag har en tendens till att bli lite väl passiv och låta honom vara lång och lite lägre i början (kommer från min ridning när han är spänd, då är det det bästa sättet)

Jag satt fint idag tycker jag, kom ned bra och verkligen hittade den lodräta sitsen.
Händerna blev dock höga imellanåt, ett resultat av att han inte tar mina förhållningar. Då höjer jag handen (märkligt nog) även fast det inte har något bättre effekt. Något jag gör omedvetet alltså, och som jag måste tänka på för att det skall bli bättre för oss båda.

Han var lite slow imellanåt tillbaka, satte kanske 1 bra halt av 10 försök, mina krav har höjts en del på honom :) haha jag vet ju vad han kan och inte. Men det är bara att träna på.

I galoppen var han istället fin faktiskt, kom bra tillbaka genom kroppen. Jobbade mycket ut till yttertygeln och det gav resultat. Han ballade ur lite i vänster varv i slutet när det blev jobbigt, men det löste vi och sen blev han fin igen.

En nyttig träning då jag varierade formen en del, djupare i det lite svårare som övergångarna och högre och mer ihop i saker som skänkelvikningar.

Något jag skulle vilja i höst är att vi kommer till ett stadie där han kan öka genom kroppen utan att bli längre i sin hals. Det vore kul att sträva efter. Den som lever får se!

Film kommer imorgon :)


Önskeinlägg

Fick ett till önskeinlägg om ekipage i privatstallet på sork.
Och visst kan jag ställa upp med det.
Nu finns det ju så otroligt många ekipage där som man vill ta med, alla är jätte fina!


Denice - Dario
Denice är en satsade tävlingsryttare i hoppning, något jag kan bli inspirerad av. Hon är alltid trevlig och ärlig.
Hon rider mjukt och även fast hon inte har den lättaste hästen så har hon kommit en bra bit på väg.
Jätte fina ihop.


Frida - Celica
Det här är ett dressyrekipge som nu tar placeringar upp till lap1, inte illa!
Frida är mycket noggrann och har god hästhållning.
Det är roligt att se en ponny i dem klasserna till vardags!


Matilda - Tipi
Matilda och Tipi är jättefina tillsammans, och gud vad den ponnyn hoppar!
Dem är ett riktigt tävlingsekipage som är ute flera helger i månaden och visar upp sig, kommer oftast hem med rosetter också. Super kul!


Lisa - Cherona
Lisa och Cherona är som handen i handsken, dem matchar varandra perfekt.
Lisa har också otroligt god hästhållning och det är något som cherona behöver
Fett skönt ekipage!

( hittade ingen bild!! )

Izza - Roulette
Det här ekipaget är otroligt fokuserat och noggranna i sin träning.
Dem satsar högt och det inspirerar mig.
Deras uteckling tillsammans har verkligen speedat i rasande fart, super kul att se att hårt jobb och långa träningar lönar sig! Izza är inte heller rädd för att rida ut i skogen eller hoppa ibland, något som jag tycker är jätte bra.


Jossan - Ilex
Dem här två bara flyter fram, det ser så otroligt lätt ut, även fast ilex inte är särskillt lätt någonstans.
Det är jätte kul att se tävlingsekipage på den nivån såhär i vardagen, dem är en super bra förebild och
jag är glad att dem står på anläggningen.


Åsa - Capri
Åsa är typ kungen av kungarna på att rida, och capri är typ hur fin som helst, värsta matchningen!
Det här ekipaget kan ge en rysningar när man ser dem på träning.
Det är också kul att se deras problemlösningar osv, en riktigt inspirationskälla.


Haha söt!

 

 


Träning

Idag så har jag ridit på Faro i min onsdagsgrupp för Åsa.

Faro är en himla snygg häst att se på men inte alls lätt att rida, sned och har lite taskig framåtbjudning.
Men när han kommer igång så är det en himla rolig häst!
Idag fick jag fram honom bra, tycker att han inte är önskvärt lång i sin hals men åsa tycker att det såg bra ut så jag kanske inbillar mig lite.
Han är ju verkligen speciell så man får rida ur hans synvinkel lite grann, renodla hjälperna är nr,1.

Han blev jätte fin och rolig i travarbetet efter uppvärmningen! Växte lite framtill och trampade på lite för egen maskin, dem minutrarna var uppskattade. Galoppen är ju svårast men den blev iallafall inte miljoner mil lång och jag fick inte några byten direkt faktiskt. = mvg för faro

Övningen var på medellinjen där vi jobbade på ställning åt olika håll i trav, vilket gick fint när jag fick plats. Han har stor gång och behöver kuta på lite imellanåt eftersom att han är lite seg. Blir svårt när vi är så många att hålla igång honom hela tiden.

Galopparbetet var på volt och fyrkant, passade oss bra. Inget avancerat, så vi slapp bråka haha!

Han är en himla skojig häst faro, en perfekt check att kolla av hur man själv ligger till i sin utveckling som ryttare.
För det är ingen räkmacka direkt att jobba med honom haha. Super snygg är han verkligen när han kommer fram och arbetar genom sin långa rygg. Kul pass!


Faro till höger. Fina ridskolehästar vi har va?

Att våga bjuda på sig själv



Att kunna våga bjuda på sig själv handlar om självförtroende. Självförtroende är jätte viktigt inom ridning, då du skall
vara den ledande parten i din reltion till hästen. I många år så har mitt självförtroende sviktat, oftast så har det
handlat om okunskap, osäkerhet och liknande. Det blir lätt så när man växer upp i ett stort stall med många duktiga medmänniskor.
Sen finns det dem som har fått sitt självförtroende över huvet, som inte tar åt sig kritik, har klagomål om allt och inte tar sitt ansvar. När man ka se detta hos unga människor redan så blir man nästan rädd.
Ingen utvecklas utan tränarhjälp, ett för stort självförtroende kan skicka en direkt ned i avgrunden.

Jag ser också yngre ryttare med otrolig tallang, som inte har med självförtroende för sin ridning än lopporna på gödselstacken, sånt gör mig ledsen. Varför får vi inte känna oss bra och duktiga i sverige?
Varför blir vi uppfostrade till att bli blyga och fnittra när vi vunnit något, istället för att ta till oss lovord och gratulationer?
Märkligt.

Men man måste verkligen vårda sitt självförtroende, och även fast vi helst letar fel under ridpasset så ska man också leta rätt, och ge sig själv en klapp på axeln för det vi gör bra. För om vi själva inte tar hand om och pushar vårat självförtroende så kommer ingen annan att göra det heller.


<3

Du saknas.

 

 

 




Önske inlägg

Lina ville att jag skulle skriva lite om mina favorit ekipage på ridskolan.
Jag tycker att det är otroligt svårt att sortera ut, då det finns så himla många fina ekipage, vissa ryttare passar bra ihop med ett flertal hästar tillochmed!
Men här kommer några.



Emma Krantz - Exit / Nova
Jag tycker att Emma alltid har ridit väl, hon är mjuk och mycket ödmjuk mot hästarna.
Även fast hon kanske rider på Giovanna som inte är hennes största favorit så klappar hon endå på henne när hon gör något bra, och det kanske inte alla i hennes ålder skulle ha gjort.
Därför passar hon väldigt fint tillsammans med både exit och nova, två hästar som behöver mjuk och bestämd ridning. På tävling så rider hon noggrant och kan analysera sina ritter på rätt sätt, det tycker jag om.
Sen är hon alltid trevlig att prata med, vilket kan bidra en del till att jag tycker om henne haha! :)





Sofia Winberg - Breda
Sofia har verkligen blivit ett med breda, hon har vuxit otroligt mycket som ryttare med den hästen.
Hon tänker mycket på sin sits, vilket syns tydligt när hon rider. Även fast hon kanske inte blir placerad i varje hopptävling så rider hon otroligt väl, och kör inga galna ponnysvängar för att få rosett, hon planerar sin ritt istället och får fina luftiga språng.
Sofia är en mycket god förebild för yngre ryttare tycker jag.


Alice Bergelin - Figaro
Haha det finns inget ekipage som har kämpat så mycket som alice med figaro! Dem blir man glad att se för Alice vet verkligen hur man får fram figaro på rätt sätt. Alice har en mjuk hand och krut i benen, en perfekt kombi för att få fram hästarna till bettet. Hon är jätte duktig tycker jag.



Lina Svennberg - Willy
Lina är jätte ung och har lyckats med att hitta knapparna på willy. Hon är mycket tävlingsmotiverad och det driver henne i hennes utveckling, vilket är jätte kul att se.
Hon har kommit fram i sin ridning jätte fort, hennes utveckling har verkligen rasat fram sista året.
Sen tycker hon om sin ponny, vilket värmer i hjärtat.



Ewan berg - Laura
Hur ewan kan rida den där hästen så sjukt bra är ju en jävla gåta haha!
Dem har hittat varandra, och det är så kul att se verkligen.
Ewan tar verkligen laura på rätt sätt, och löser dem flesta situationerna jätte fint.
Hon sitter även bra och har utvecklats massor senaste åren, jätte roligt att se!



Ewa Christensen - Neo
Herregud vad ewa har kämpat med den där hästen, hur länge har hon inte ridit honom nu? 5 - 6 år ? är det mer?
Och nu har dem verkligen landat. Det var verkligen jätte kul att hon vann la:3an hemma i sommras, dem är så värda det efter all slit.
Ewa är verkligen en skön människa och är värd en del cred med all slit hon håller i från shlmscupen.
eloge till dem!

(hittade ingen bild)


Åsa - Jetset

Dem här tycker jag faktiskt om, åsa har ridit en hel rad olika hästar men det finns ingen
som hon passar lika bra ihop med som jetset, dem är verkligen som handen i handsken.
Ett par man skulle vilja se mer av!



Dagens diss

Förlåt kära underbara bloggen och bloggläsare för att jag ens klickar på ladda upp bild,
Jag vet man får ju kräk reflexer och hinner knappt fram till toan.


Hela mitt inre väsen bara vrider sig av illamående.

Jag tror inte ungarna kan bära något mer vidrigt faktiskt.
Haha, HERREGUD!!!!!!!!!!!!

!!!

Nu är den klar!!!
Det blev en mycket speciell jacka, då texten är mer mitt på ryggen än vanligt,
namn på ärmen osv.
Och vi är så sjukt nöjda!!






Veckans fråga



Om du var tvungen att välja?


Free surveys



Bilder från dagen

Sorunda vann lag klassen och Åsa (min tränare) vann individuellt!





Godmorgon!

Idag ska jag åka till klubben och vara funktionär i div1, lagklass :)

Alltid lika kul att se lite tävlingar med msv program, ridningen är på en annan nivå, hästarna också och det är kul och inspirerande tycker jag.
Vi har ju även ett lag att heja fram, fast dem behöver knappt hejas på då allihop är super duktiga!

Jag ska för dagen vara löpare, haha käkade glass igår så det är ju toppen, bränner man av det i ett naffs.


Hoppas vi har bra musik i högtalarna idag, musiken gör halva grejen för publiken, speciellt dem som är där utan hästintresse. Utan musik och samma program i 6h kan bli väldigt långrandigt tyvärr.
Så det håller vi tummarna för!

Kan knäppa lite kort under dagen också så kommer dem upp ikväll :)

hoppas du får en fortsatt trevlig söndag!



haha världens sötaste!!


3 bilder på mig






Ett inlägg tillägnat ewan!


Ridskoleryttarens kännetecken:

- vantar med noppror på
-blå stor säkerhetsväst
-antingen sammetshjälm eller jofa
-märkliga färger på ridbyxor
-skräck exempel på ridtröjorna
-klubb jacka
-för stora skor
-schapps i billig anda

Ridskoleryttaren glider oftast runt i flock, då känner den sig säkrast. Och dem som är först på plats när ridskolehästarna har kommit in har högst rang. Den som sopar har oftast mycket låg rang, medans dem som får äran att mocka är antingen alfa eller beta.
Den obligatoriska cykeln står alltid utanför stallet, för det är på det sättet ridskoleryttaren försäkrar sig om att komma dit snabbt.
Som ensam individ så är ridskoleryttaren slug, den försöker alltid att rida på allas hästar så gott den kommer åt. Och kommer den inte åt så fantiserar den hej vilt om det!

När det är dags för tävling så skiner ridskoleryttaren upp. Då kan den ta fram sina prydligt vikta vita ridbyxor som är 5 nummer för små. Den älskar att rida fram för det är då den kan styra som den vill. Den känner sig också lite ensam och blir då lättad när den väl ska rida den snitslade banan/programmet.

Ridskoleryttaren är en jävel på att borsta! Ingen borstar så flitit som den, sen är den tyvärr inte så noggran i karlederna, då den är rädd för sparkar.
När det är dags för invägning så flyr ridskoleryttaren till en annan kontinent. Alla vet ju att ridstövlarna väger runt 20-30kg och då klarar man inte gränsen.

haha!


Träning!

Hoppade smokey för åsa i specialen.

Idag var det mer banhoppning på schemat, haha och han var jätte spänd och tittig från början.
Det förstör rätt mycket, han ska hålla på och glo på en massa är det inte en vit bom så är det en jacka.

Det låg ett fasansfullt blått tygskynke under ett hinder och så kan man ju verkligen inte ha det, vem vet vilka otäcka huven som kan ligga under??
Vi tog bort tyget haha och han ska endå vara spänd när man rider mot, haha tog flera varv innan han förstog att den var borta. Han trodde typ att den mycket väl hade kunnat gömt sig bakom hinderstödet och hoppa fram när som helst.
-muppen-

Annars så var han rätt ok i framhoppningen, stretar uppåt och blir kort i sin hals/ älgar iväg. Han blir så ofattbart stum när han gör så, både i sidorna och munnen. Menmen det är så när han har fått in något i huvet, då e allt lite halv äkligt.

Banhoppningen gick förvånadsvärt bra! Tog av bra och när jag hoppade om sista oxern så hoppade han riktigt fint!
Tog i genom hela ryggen verkligen. Det är sånna språng man vill spola tillbaka och bara göra om och om och om..
Man tror ju verkligen att han ska fega ur på en banan på 1m när han är rädd för bommar på marken, haha men där tar han i som jag vet inte vad.
Haha han är så himla speciell verkligen.

Vi behöver fortfarande träna på att ta förhållningarna genom kroppen i hoppningen. Han blir så pigg och stark och bara höjer nacken när jag tar förhållningar. Lixom galopperar ur dem.
Träna träna träna.

Sen vill jag ha honom mer ihop och rund över bommarna. Det ska jag verkligen jobba på.
Nu var det ju kanske så att det möjligtvis kunde ha rymt en del huven från den blå filten till den vita galoppbommen, så han var ju inte direkt avslappnad där, då är det lite svårt att få honom rund.
Haha man ska nog igentligen vara glad att han ens går dit.

Till en början spänd, men fin i banhoppningen. Allt som allt en okej träning!


Svar från frågestunden:




Postat av: Lina

kan du skriva om dina favorit ekipage på ridskolan?

Ja det kan jag göra men det kommer i ett separat inlägg

hur länge har du ridit smokey?

Jag började hoppa smokey 2007, men det var inte förens 2008 som jag red honom mer konternueligt. Alltså, runt 3-4 år nu :)

hur många rosetter har ni tagit tsm? :)

Har inte dem hemma än, men jag skulle kunna tippa på runt 18-20st


Postat av: Carro
Vad är höstens mål för dig i hoppning och dressyr?
Mina mål i hoppningen är att lära smokey att byta galopp haha.
Sen, att framhoppningarna ska fungera bättre, han blir i dagsläget lite väl pigg och spänd.
Jag behöver träna på att hålla galoppen och att få en mer stilla skänkel.

I dressyren så ska vi jobba på samma sätt som förut, få koll på alla övergångar så att han blir kvickare tillbaka.
Även pressa på mer och få ut mer av hans mellangångarter.
Jag själv behöver komma ned mer, sitta mer stilla och tänka på att inte rida så fort i travprogrammen!

Vad har du som bäst placerat dig lokalt/reg?
Kom på 10e plats tror jag i en lokal 1m
2a i allsvenskan med laget,lokal, 6a individuellt.
Inga reg placeringar.

Vilken typ av häst gillar du bäst att rida? Har "Smokey typen" alltid passat dig bäst? (konstig fråga kanske)
Jag gillar hästar som är ärliga på hinder, inte surar ihop och går att få fram till handen.
Sen är smokey känsligare än dem hästar jag ridit tidigare, men det är bara ett plus.
Jag har alltid ridit hästar med lite "huvud" eller överskottsenergi. Men endå fått fram sega och motiga hästar bra.
Så jag har nog inte riktigt något bra svar på din fråga tyvärr :P


Har du ridit på någon annan ridskola?
Nej det har jag faktiskt inte

Skulle du vilja äga en egen häst? Tror du att du kommer göra det i framtiden? Eller är du nöjd som du har det nu?

Ja jag vill mycket gärna äga en egen häst. I dagsläget har jag som sagt pengar till att hålla en häst,det är bara köpet som jag inte har råd med. Sen vill jag ha fast anställning innan så att man vet att man får in en del varje månad.
För tillfället så skulle jag såklart vilja rida mer, har ingen medryttarhäst längre och det känner man.
Men sånt löser sig alltid i slutändan!

2 stycken bilder på kungen



I anridningen

Nu när jag gör mycket analyserande inlägg så tänkte jag fortsätta på det.


Vad tänker man på i anridning mot hinder?

- Tempo, att anpassa tempot på galoppen efter hindrets höjd.

-Rytm, att hästen bibehåller rytmen enda fram. Alltså inte rusa iväg dem sista galop sprången(detta behöver jag träna på med smokey)

-Framåt bjudning, att säger jag fram ska det vara fram nästa galopp språng. Utan detta kan avståndet bli knepit.

-Energi. Galoppen ska vara energisk utan att bli lång. Du ska kunna hålla ihop en större galopp utan att tappa tempot eller rytmen.

-Min egen blick. Ska vara dit jag ska och på översta bommen för rätt avståndspunkt.
-Min egen sits. Får inte störa hästen men kan inverka rätt genom att sitta upp och använda vikthjälper på en pigg häst.

- Följsamhet, är viktigt. Om du inte är följsam i hästens rörelser så stör du den. Inga stela pinnar alltså.



Allt detta kan man träna på på små hinder, bommar och kryss. Du kan göra dina egna evighets övningar genom att ha två hinder på dem olika diagonalerna och ett på varje långsida, och bara rulla på.
Variera galoppen genom att rida an varannat hinder i en störra galopp och varannan i en kortare.

Super nyttigt och så enkelt om man tänker efter!


Hoppade Viola

Idag på träningen så hade vi hoppning, ganska simpla lydnadsövningar som en bra start på terminen.
Hon var inte alls lika fin som förra gången. I höger varv blev hon helt okej men i vänster varv kändes det mer motigt. Hon gick fram bra för skänkeln efter uppvärmningen men hon kom aldrig igenom i sin vänster sida.
Det är svårt att inte jämföra med förra veckan, så man blir lite besviken över den stora skillnaden. Men alla kan ju ha en dålig dag och eftersom att hon såg ut som greve dracula redan i boxen så var hon väl inte på humör.


På hindrena och banan så var hon faktiskt lydig, hoppade bra också. Det är roligt när hon tar i lite extra även fast det bara är runt 80-90.
Blev rätt pigg och stark i slutet, haha ville bara galoppera haha. Jag hade lite långa läder i början, kände att mina skänklar åkte bak en del i sprången, men det rättade till sig när jag hade kortat dem.
Hon har en sån där as jobbig sadel, en riktig allround. Man kan inte ha dressyrläder för då får man inget stöd och kåporna är inte ett dugg framskurna så man kan inte ha hoppläder heller utan att få typ blåmärken..


Så, på hinder var hon fin (hon är super att hoppa faktiskt!) men därimellan hade jag velat ha en mjukare känsla och att hon kunde ha accepterad vänster skänkel mer.

Min sits idag var helt okej, hängde med bra och kunde räta upp mig i tid. Känns jag har blivit starka i mellandelen faktist.

Red även med röda ridbrallorna, haha as tuffa!

 


Mentalt

Läste precis på tlop om mentalträning, vad man känner när man är lycklig på hästryggen.
Det är nämligen så att om du ägnar 5 min när du är påväg till stallet/träningen till att tänka på just det du känner när du är lycklig i din träning så reagerar din kropp på det. Du blir mer avslappnad och kroppen tillverkar en liten del av dem ämnena som uppstår när du är lycklig.

Jag brukar alltid tänka positivt när jag sitter upp. Speciellt när jag ska tävla.
Nu är inte det så himla svårt med smokey då man blir glad bara av att se honom för att han är en sån underbar individ.

När jag är lycklig/riktig nöjd med en träning så känner jag mig

avslappnad
positiv
följsam
konsikvent
givmild
duktig


Detta är något som jag ska tänka på mer i fortsättningen när jag sitter upp, både på träning och tävling.
För det som sagt smittar av sig i kroppen och hästen känner av sånt.




På tävling brukar jag alltid tänka igenom programmet/banan och allt går verkligen jätte jätte bra. Han är avslappnad och lyhörd, mjuk i sin vänster sida, pigg för skänkeln och går med stora rytmiska steg. På hoppbanan så är han lugn i sig själv och svarar fint framåt med ett sug i bettet, han letar hinder som en svamp.

Sedan när jag väl är i tävlingssammanhanget så har vi redan gjort ritten ett par gånger i mitt huvud, så det sitter redan i min kropp hur jag ska rida, vart svårigheterna kommer fram osv.

Jag tycker att det är viktigt med planering också, vad ska jag göra när jag kommit in på banan innan start.
I dressyren rider jag gärna på fyrkanten först i båda varven, så att smokey kan hitta och hälsa på alla sina spöken innan starten. Sedan rider jag gärna några halter och igångsättningar, för att få fokus på mig.
I hoppningen rider jag fram till dem äkligaste hindrena och om jag hinner så travar jag gärna ett varv runt banan, för att igen känna på miljön lite grann. Jag sätter aldrig iväg i galopp och skenar runt på en volt för då blir han fruktansvärt spänd och river troligtvis 1an.

Det är enormt viktigt att jag som ryttare hela tiden är lugn, smokey är otroligt känslig, han känner direkt om jag blir arg eller rädd, och då ryker hans självförtroende också.

En otroligt nyttig häst att rida, jag förbättras hela tiden tack vare honom.


Haha

okej, är det något jag skulle vilja ändra på smokey utseende mässit så är det helt klart hans svans.
Han ser ut som en liten racer ponny. Du vet en sån där som springer runt runt runt typ oavsett om ryttaren sitter kvar eller inte.

NÅGON klipper av hans svans. Innan betet hade den vuxit till sig en liten bit iallafall. När jag såg honom efter 1 vecka när han var hemma så var den kanske 2dm kortare. INTE OKEJ. han ser ut som en shettis, en pudel jag finner inga ord.
Så snälla kära gode gud låt svansen VÄXA!!!


fake

Just nu är det en stor snackis i hästbloggarna om huruvida dem har köpt sin häst själv eller inte.


Detta är jag mycket skeptisk mot, nu pratar vi om  12-13 åringar som fortfarande får veckopeng. Skulle knappast tro att dem skulle kunna tjäna ihop 20 tusen på ett bräde till en liten cponny. Och lägre pris kan du knappt hitta om hästen inte ska vara halt eller galen.
Dem riktigt skryter om denna bedrift, men okej om dem nu skulle ha råd som barn att kunna köpa en egen häst, då är frågan: betalar föräldrarna sen? För det är ju inte bara att köpa en häst och titta upp i det blå. Allt underhåll och utrustning kostar, varenda träning och tävling.


Sen finns det ju familjer som gör så att dem köper en ponny och sen låter deras barn betala allting själva.
Vilket resulterar i uteblivna träningar/tävlingar. Alla bekvämligheter som ridhus, passande sadel eller en fungerande hjälm försvinner. För man har INTE råd som barn/tonåring att hålla en egen häst.
Det tycker jag är FEL. Har man köpt en ponny, då får man dras med alla konsikvenser som relaterar till det.
En ponny är ett enormt ansvar och att aldrig kunna ha råd att köpa "den där tröjan" lär sätta spår på barnet.
Känner man som förälder att det inte kommer gå ihop, hitta en medryttarhäst istället.

Jag skulle i dagsläget ha råd att hålla en egen häst. Men jag har inte pengarna till att köpa en.

Men som sagt, jag tror att dem flesta ljuger. Faktiskt. Dem kan omöjligt ha dem pengarna, vare sig det handlar om inköpet av hästen eller underhållet i flera år, inte i den åldern. Och det kan nog alla hålla med om.





!!!

Nu har vi lämnat in dem på brodyr!!



finfin!

Eftersom att jag köper ny hjälm i svart snart så tänkte jag piffa till min tävlingsutrustning lite också.
Vi börjar med en ny fin plastrong från equidesign!



Fin va? :)



Tips!

Årets absolut snyggaste rykt väska, med mycket god funktion och otroligt praktisk att ha med sig.
Den kommer från jw och finns i dem flesta väluppdaterade ridsportaffärer.
Hade jag en häst skulle jag lätt slå till på en sån här:



Bilder lånade av TLOP



Fråga vad ni vill fram till onsdag!




Utökar garderoben

Med ett par röda ridbyxor från jw och ett par bruna liknande från mountainhorse.
Har länge velat med dem röda, men nu var det dags att köpa nya ridbyxor så då slog jag till.
Får se hur dem sitter på sen när dem kommer, men det blir nog bra tror jag :)



bilder tagna från google.


Att rida i grupp



Jag tycker att om man rider i grupp så är det solklart att se upp för varandra.
Man bör också vara noga med att om man går in på volt så ska det inte vara något hörn innan,
för att kunna underlätta för den bakom, som då kan följa fyrkanten.
Skritt på spåret mitt i övningen är jag helt allergisk mot.
Är man många att samsas på en liten yta så ser man upp, man skär av volterna och ger helt enkelt plats för varandra, så att alla ska ha samma chans att lyckas med övningen/få ut det bästa av lektionen.


Jag är även allergisk mot folk som inte har lite tempo och koll i hoppningen. Vet du att du är nästa, då är du redo med din häst när förra ryttaren har hoppat klart sin bana. Man sitter inte på långa tyglar och gapar när den innan har saktat av till skritt efter sin runda.


Och jag har inte dem här åsikterna för att vara gnällig, det är för att jag vet själv hur mycket tid det går åt till segisar. Och man vill ju hoppa så mycket som möjligt, haha för det är hoppningen vi lever för eller hur? haha.

När jag ändå är igång med mina befängda åsikter så kan jag tillägga att om man rider på tex. Fiffi, Viola eller Laura så är inte det roligaste när någon rider för nära bakom. Man tappar exakt allting.


Att hjälpa till att bygga ser jag som en självklarhet. Det är inte föräldrarnas uppgift, det är du som rider, alltså ska du själv vara delaktig i banbygget.
Sen kan man vara sen någon gång eller ha brytit armen någon gång men absolut inte varje gång. Det är vanligt hyffs att inse att man hjälper till.


Jag själv är mycket nöjd med mina grupper då dem fungerar utmärkt. Dem flesta i min vanliga grupp går i specialer, så då vet man hur allt sånt här går till. Det smittar även av sig på dem andra, så det är verkligen super!
Min special är super effektiv, vi har en egen ordning och kör på den, då blir ingen förvirrad och alla vet när det är dags att sätta igång sin häst. Vi vet även vilka hästar man kan rida nära och inte, då dem flesta har ridit alla hästar.

Super specialen!



Video från hoppträningen


Hoppning med smokey


haha försöker lära smokey att pussas på kommando, till hjälp har jag tonvis med äpplen. Det går framåt haha nu höjer han huvet själv iallafall! :)





Hoppningen då?
Det var lite klurigt som första träning, vi red en serie på medellinjen, samt två väldigt skarpa diagonaler.
I den övningen måste man ha med hästen nästan vart enda steg, vilket jag inte riktigt hade.
Kom i mellan läge två gånger. Han blir lite pigg och drar iväg och jag är för långsam i mina hjälper för att inverka i tid. Något som behöver tränas upp lite.
Men det var ju endå första hoppträningen så man ska nog inte vara allt för petig!

Annars så tycker jag att han hoppade bra, han var pigg haha och sög tag i hindrena bra, så det var kul.
Jätte fin i serien :) Sen kollade han inte alls på muren vilket var skönt, han är ju lite tittig ibland.

I framridningen var han JÄTTE FIN!
! Stora guld sjtärnan till smokeybus! Lång i halsen och lyssnade bra. Imellanåt slow tillbaka men det blev bättre och bättre. Kunde rulla på och sitta ganska stilla i båda varven.
Så det kändes bra :)

<3

Vi rullade över en del olika banor, med och utan travbommar.

Även snett över b hindret i serien. Där var han jätte fokuserad så det blev ganska lätt, något jag inte trodde först.

 



Inte för att vara tjatig

Tänkte berätta om min tid med Giovanna.
Tänkte att det kunde vara kul för dem yngre läsarna som kanske inte ser giovanna på det sättet längre, som vi äldre gör.


Jag var på samma plan med Giovanna som jag har kommit att bli med smokey nu.
Jag älskade verkligen den ponnyn.
Varje träning så såg jag till att benen skulle vara kritvita, svansen ren och böljande, manen korrekt klippt och hon skulle blänka som en stjärna.
Jag lindade benen och matchade till varje dressyrträning. Jag hade ett eget träns med vit fodring till henne, ett träns som hon gick mycket bra på faktiskt. Sen att hon passade i det som prinsessan hon är är ju en annan sak.
Allt sånt där sätter spår i ponnysarna. Om man ger dem mer uppmärksamhet, pillar med dem och verkligen lägger ner stor tid på dem så börjar dem till slut att känna igen en.
Det gjorde giovanna. Hon visste att nu kommer jag bli ompysslad när jag kom, och hon verkligen älskade det.
När man tog tyglarna så la hon sig direkt i en korrekt form. Alltid med ena örat bakåt och det andra frammåt, för att fråga vad vi skulle göra nu.
Hon var pigg för skänkeln och känslig i munnen.
Skänkelvikningar gjorde hon nästan utantill, på klubbens LA klasser som vi tävlade hade vi nästan alltid 8or på dem.
Det var faktiskt sällan vi red under 63-64% på tävling.


Haha hon blev verkligen taggad när det var tävling, hon visste precis vad det handlade om.
När man red upp mot A till första uppvändningen klappade jag henne alltid på halsen och sa nu kör vi tjejen.
Och hon svarade alltid med att ta i lite extra och frusta haha. söt.
Hoppningen var en lite sådär varannan gång grej.
Ena gången flög vi över banor högre en 1m, och hon tog av så långt i från att både jag och åsa var i chock.
Andra gånger hade vi problem redan i bomarbetet. Men det var så hon var.
Sista tiden jag red henne stannade hon inte särskillt mycket alls.
Men det konstigaste var att jag aldrig tröttnade på henne. Hur många gånger hon än slängde av
mig i den där förbannade oxern så kom jag alltid tillbaka nästa lektion och gosade med henne.
Bara att rida henne på backen var en sån fröjd så alla dem där hopp passen var värt alltihop.


Om inte annat så var det hos henne som jag lärde mig att verkligen rida ordentligt.
Inget gratis åk fick man direkt haha.
Det vi jobbade mycket på var att få henne i en korrekt form och att hon skulle bli stadigare i galoppfattningar.
Där var verkligen kämpandet. Haha åsa förklarade och förklarade och sen en dag sa det klick.
Förvänd galopp var verkligen vårt parad nummer, hon lixom växer i den och verkligen kommer i en fin uppförsbacke.
Min snövita lilla ponny. Vackra Giovanna. Gio.
Vi var verkligen ett team.

Terräng bilderna är från vårat sista avancerade läger på ponny.
Hon var en riktig klocka, asså shit vad hon hoppade. Haha och snor pigg var hon.
helt underbart.

Tävlingsmässigt så kom vi 2a i km två gånger och vann en gång, i dressyren.
I hoppningen så vann vi samma år.
Sen har jag en hel hög med rosetter från henne, både hoppning och dressyr, men mestadels dressyr förståss, haha det var ju inte varje gång vi kom över framhoppningshindrena direkt..:P

Den där lilla hästen har skänkt mig så otroligt mycket glädje.
Hon är den ponnyn i stallet som är högst utbildad och har tävlats högst i dressyr förutom Heidi i nuläget.

Så tänk på det innan du suckar att du ska ha Giovanna på din ridlektion.
Hon har också haft riktiga glans dagar, och blivit otroligt älskad.
Det hänger verkligen på ryttaren och hur mycket tid du lägger ned på henne. Hon märker direkt skillnad.
Och det är inte för inte som smokey än i dag får dela sista äpplet med Giovanna.

Hon lärde mig precis allt.



värmer i hjärtat

Något jag har fått upp ögonen för på sista tiden är hur mycket igentligen barn och ungdomar i stallet ser upp till mig.
Jag har aldrig sätt mig själv på det sättet förut. Att jag skulle vara en bra förebild alltså.
Jag har alltid gjort på mitt sätt, mitt sätt att handskas med hästarna från marken osv. Ridningen har såklart ändrats massor genom åren, inte minst på smokey. Men jag tror att det har med oss båda att göra.

Men det är kul faktiskt, det värmer lite i hjärtat att veta att folk tycker att jag är duktig och värd att se upp till.
Inte varje dag man inser det.



RSS 2.0