Och detta tycker jag är lätt

Eller ja, lätt och lätt. Mindre svårt :)



Att rida fram hästen till bettet. Jag rider med otroligt mycket skänkel. Jag får igång hästarna på ett bra sätt.

Rida konsikvent.

Att vara nogrann. Speciellt i hoppningen. Det är sällan jag får kritik om vägar och tempo.

Jag blir bättre och bättre på på att underhålla distanserna jag får fram till hinder.

Jag har en bra feeling (Kan känna av hur mycket man ska ta, driva, göra halvhalter, hålla kvar, lätta osv.)

Planera


Veckans fråga




Antingen eller?


Free online poll


Hoppning med bus!


smokey säger FML haha :D

Hoppning på schemat så det var mössa på med tanke på snörasen..
Han kändes helt okej under framridningen, lite spänd men jag red på som vanligt med mycket skänkel och bad honom hela hela tiden att tänka frammåt. Till slut var han riktigt avslappnad och galopperade på bra.


Vi hoppade fram på ett vinklat litet hinder på volt, något som gick riktigt bra. Han brukar i vanliga fall typ ramla över såna små hinder, han licksom bryr sig inte riktigt, släpper ryggen och mest bara ja ramlar över istället för att ta i och hoppa. speciellt om han är spänd, då river han också.
Men nu kunde jag rida igenom honom och han hoppade faktiskt över den lilla bommen och var rund och fin, i båda varven så det kändes jätte bra!


Vi red sedan på en båge mot en oxer, haha där blev han så tittig och spänd så han travade stegen innan och typ kastade sig över. Omg knäpp häst. Det tog ett tag innan han hoppade det där något sånär okej.
Han byter ju fram iallafall imellan så det är ju något positivt.
Hoppade 100% bättre när vi höjde.


Red lite andra linjer som han hoppade bra på, jag hittade väldigt fina avsprångspunkter hela framhoppningen.


Hoppade bana och det kändes bra, fick rätt många större distanser men jag var modig och red på haha. Till och med på trippelbarren herregud vad stort vi låg men vi kom över iallafall.
Kul att hoppa lite högre än 1m ibland också, hästarna tar ju i på ett annat sätt.
Red en linje på 3 språng också, där hoppade han jätte fint faktiskt, duktiga smokey! <3

En träning som faktiskt gick helt okej, vilket jag inte hade väntat mig då han tydligen mest har varit skit rädd hela veckan pga. snörasen.

hjärta min häst.

Träning

I onsdagsgruppen, idag Fick jag rida Leo!

Jag har ju ridit Leo en del, iochmed min praktik jag hade på klubben förra året, så jag kan han lite grann.
Alltså när man ska lätta, hålla kvar, gasa på och göra halvhalter.
Grunden på leo för att lyckas är nog att kunna driva på rätt sätt. Man får lixom överaska honom lite grann, helst med typ 2,3 knackningar och sedan vara stilla. Till slut svarar han oftast på små hjälper. (leo är en seg häst btw)

Jag tycker att han under hela passet jobbade på bra och att han var stadig i sin form och försökte så gott hans ork räckte, att vara till lags.
Vi red en del volter och öppna, samt övergångar mellan trav och galopp. Alltså exakt allt som Leo INTE är så bra på hehe. Men vi gjorde det bästa vi kunde och jag tycker att han var jätte duktig, Galopperade helt okej endå trots sin markbundenhet. Man får ju såklart gasa på allt man har typ för att galoppen ska vara ren men haha det är ju lite kul också att vara ponny unge ibland.

Det är verkligen som att rida lite ponny på honom.
Dock är han en utav dem trevligaste hästarna i munnen på hela ridskolan (just för att han är såpass seg och inte springer så fort), han känns ganska orörd och mjuk och går i en rund, trevlig form som han bär sig bra i hela passet.

Jag gillar Leo, han är fin!



Rolle

Idag har jag ridit Izzas fina häst Roulette, alltid lika roligt!

Först tuffade vi på i alla gångarter och försökte att inte tjuvöka för mycket, han var pigg idag och ville helst springa så fort han kunde. Haha en gång mjuknande jag på volten, då drog han iväg i någon slags mellantrav på öppna delen haha pigg piggare piggast!

Sedan red jag lite öppna (för att kunna minska på tempot utan att han själv fattar det) vilket han blev mjuk av framtill och blev inte lite på.

Red även tempoväxlingar i alla gångarter och tränade på lite kvickhet. Han skötte sig jätte fint och till slut var han såpass lydig att jag kunde gå från en riktigt framåt galopp in i en samlad bara genom en halvhalt på yttertygeln och att sitta till.

Verkligen super kul, han är så mjuk och fin och verkligen en ambitiös häst, en fröjd att rida då han mest dansar omkring :)

Izza och Rolle





Lila hjärta brunt


En kombi jag gillar starkt. Speciellt om man har lite fingertops känsla i färgvalet, gärna en mörkbrun väst över.
Tröjan är föresten ny för i vår och går loss på 599:-
Inte så pjåkit med tanke på märket.


Ha en fin onsdag!

Saker jag tycker är svårt

Jag är mycket bättre på att rida i höger varv än i vänster. Jag funderar på om jag är sned / inte har samma muskulatur i min vänster sida. Har även lite svårt för att trampa ned/driva lätt i vänster varv.


Att rida olika bomövningar tycker jag är svårt. Roligt, men väldigt svårt. Speciellt om det är en ny häst jag sitter på som man inte har hittat galoppens gummiband i än.


Jag tycker även att det är svårt att travhoppa och att få till ett bra språng. Jag har förbättrat mig avsevärt i min travhoppning, me
n det är som sagt SVÅRT.


Övergångar är såklart otroligt svårt. Bland det svåraste, speciellt om man rider många olika typer av hästar. Och om man alltid strävar efter mjuka och fina övergångar. Det handlar ju också om styrka hos hästen, som inte alltid finns.


Att rida innanför spåret kan jag tycka är svårt ibland. Speciellt på lite segare hästar som tappar bjudning.


Halter är svårt. Att rida in i en korrekt halt är bland det svåraste som finns.






Haha en ny favorit


Veckans fråga

Äger du ett par shortshaps?

 

äger du ett par shortshaps?



Free survey


Hopp i galopp!

 

 

 


Standard

Många säger att det ser så lätt ut.
Det är ju endå bara att stoppa in en 10a på tävling och åka..

.. eller?



Jag och Smokey

Vi har stannat ut oss i allsvenskan

Jag har ramlat av i en oxer på skånsta (framhoppning)

Vi har presterat 48% i ett lb program.

Även 54% i LA..

Jag har slutat räkna hur många gånger jag har ramlat av.

Jag har ramlat av på en dressyrträning

Nej vänta flera dressyrträningar..

Jag har även ramlat av x antal gånger på tävling, pga av att han blivit rädd för banpersonalen haha alltså inte för hindren..

Vi har skrapat ihop en del nollor i dressyr protokoll, pga att han inte går dit jag vill..



Skriver detta för att ge andra en hint om att det verkligen inte alltid går bra, vi har som ekipage fått kämpa ihop oss otroligt mycket för att komma till den nivån och hitta det samspelet vi har idag.
Det har varit så många misslyckade träningar, så många avfallningar och så mycket generande moment i vår utveckling så jag har faktiskt kommit till en punkt med smokey där jag inte tycker att någonting är pinsamt längre.


Så ge inte upp för att det går dåligt. Finn din egen kämpar glöd.
Jag trodde att man skulle sluta ramla av när man började rida stor häst, haha jag tror jag har ramlat av dubbelt så mycket på smokey än på giovanna..

Men när jag kan titta tillbaka på vår resa tillsammans så kan jag verkligen bara le. Han är en underbar individ som jag har lyckats hitta, lära känna och förtjäna hans förtroende.
Och jag ångrar inte en enda dag tillsammans med smokey.

Jag hoppas att vår framtid är ljus och att vi kan fortsätta vår stormande utveckling som ekipage

Med eller utan avfallningar ;)













HAHA lördags humor


Hur pratar ni med era hästar?

Finns ju dem som verkligen kör på hårt, säger att hästen är cp, dum i huvet, tjock osv..

Även fast det bara är på skämt så kan jag känna att det är lite respektlöst att sedan sitta och kräva det bästa utav hästen.

Varför inte överösa den med den kärlek den förtjänar.

 

Bilden är tagen när jag säger att han är världensbästa häst och kanske kan se lite glad ut på bilden.

Han hör att jag är glad, och blir då också lite nyfiken och glad :)

 

Jag tror fullkomligt på att smokey vet att jag är jag, just för att jag hälsar på honom på ett visst sätt, rör vid honom på ett visst sätt och beteér mig på ett visst sätt runt honom. Även fast han är mongo så älskar jag honom.

visst är det trevligare att bli bemött med:

"Hej min bus, världens finaste!

Är det bra med dig, hade du roligt i hagen?

Har du busat omkring nu finast?

Vi ska hoppa idag bus, ja det ska vi!"

 

Sen ska man ju inte gurgla omkring hela tiden, men att ha en trevlig ton så att hästen känner sig omtyckt tycker jag är en självklarhet. Vad tycker ni?

 

För mig är smokey det finaste som finns, vad hindrar mig från att berätta det för honom så ofta jag kommer åt?


 

 


Juste!

Red även idag på Lasseluren haha :D

Han skötte sig bra och vi red mest basic i alla gångarter. Linade innan också för att kolla om han behövde bocka lite (safety first). Han är en mysig kille!


Hoppning!



Idag så var han ganska fast i sin vänstersida och så var han tittig på lite allt möjligt, men dock fullt ridbar, det gick alltså att rida igenom hyffsat (få honom att gå dit han inte vill). Jag tycker att han galopperade på bra genom sin kropp under framridningen och fram till bettet. Red dock på mycket framåt och inte lika mycket tillbaka, kanske därför det inte kom så mycket problem..

Vi hoppade fram på lite bommar med tanke galoppombyte, det var jävligt avancerat men jag tycker att han klarade det bra. Det blir ju lite klurigt när han är spänd på bommarna, samt ska fatta galopp mot dem. Han får typ hjärnstopp haha. Men han bytte ju lite hej vilt här och där, så bytte gjorde han ju!

Han kändes faktiskt mysig att rida idag,
idag var en sån där dag när jag blir påmind om hur mycket jag älskar den där hästen. Inte för att det gick superbra just idag eller för att vänster var perfekt,
nej det var för att han är så himla gosig att hålla på med haha :D
Börja med när jag kom så ropar jag alltid på honom på samma sätt, Buuus! Är det bra med dig?
Haha och han går fram till dörren och tittar efter mig även fast han har mat att äta.
kärlek till hästen alltså. Sen att han slickar mig i ansiktet efter lektionen haha knäppa underbara häst, mitt hjärta bara smälter <3

Men till hoppningen, vi hoppade idag en båge med 3 hinder, 4 språng imellan. Tycker att det gick bra, hade sjukt bra flyt i högervarv, där hoppade han verkligen runt och bra också.

Hoppade bana med både kombi och trippel, ganska högt idag! Och det gick faktiskt bra, smokey sköter sig super bra verkligen, lydig och pigg och exakt rätt sug mot hindrena. Pigg utan att bli spänd.
Då är det mest jag som behöver förbättra mig, hitta distans ur kort sväng snabbare, reglera galoppen snabbare haha ja allt mycket snabbare helt enkelt.

Duktiga häst!!



Onsdags hoppning!

Med Neo, igen!

Han var inte lika fin i uppvärmningen som tidigare veckor, kan ha att göra med att det var svårt att hålla kvar i tyglarna då dem var lite hala och trasiga = långa tyglar. Svårt att rida ihop stor hest då. Men det blev bättre och bättre ju mer bakben jag fick in så kom han ihop mer. Man får ju gasa på honom imellanåt, man märker att han får gå mycket i backläge, och bara bromsa bromsa. Men det resulterar ju också i att han inte tar i fram till och tar i med alla benen.

Dock blir han lite seg framtill när man drar igång motorn, men det får man ta :)

Galoppen tyckte jag var reglerbar, han väntade bra på bommarna, duktig neo.

Vi hoppade fram på lite olika linjer delar ur banan, haha ja det går ju fort när han får upp farten men han väntar ju endå på avståndet, han plockar inte bort avstånden helt så det är ju bra. Haha jag bara garvar för att han tycker att det är så fantastiskt kul med dem där 80cm hindrena haha han ser ut som en liten ponny när han drar upp huvet och laddar i svängarna.

Han letar ju hinder också som en svamp, trycker mot innerskänkeln och bara: var? var? var?
haha :D

Hoppade bana
och ja, jag behöver nog hoppa honom mer för att få mer hum om hur jag ska få stopp på honom/hitta jämnare tempo. Men jag tyckte att jag löste det bra genom att redan rida i ett mellantempo, då blev inte ökningen enorm iallafall när han får syn på hindren.
Det var ett kul pass faktiskt, jag gör gärna om det!

Bästa Greilert och Neo i specialen :)


Åh cheval the love of my life






?

Varför har du martingal på smokey?



Svaret är ganska enkelt, för att underlätta vårat samspel och förenkla min ridning.

Smokey drar sällan mot hinder, han väntar oftast lydigt på mina hjälper. Dock så kan han bli pigg och stark efter språnget, och drar då upp huvudet och spänner underhalsen. Om han kommer såpass högt så går det inte att rida med små hjälper, han blir helt stum och kör sitt eget race. Martingalen tar absolut inte emot särskillt mycket, men den inverkar såpass att han inte kan få upp huvudet i tältduken och komma i "nollkontakt läget".

Om jag tex ska rida en tre kombination, och han drar iväg mellan a och b hindret, då är martingalen bra som hindrar honom från att få upp nacken för högt = jag kan göra en halvhalt och hjälpa oss in på rätt distans, istället för att få dra maximum utan större effekt, och troligen krasha i c hindret).


Den har också varit bra då smokey blir lätt spänd och spjärnar mot halvhalterna när han är "flipprig", den hjälper honom att inte hamna för högt.

Jag själv provar att hoppa honom då och då utan för att se om vi kan plocka bort den och nej, inte om jag vill rida på fina hjälper och gott samspel, han trivs med sin martingal. Haha man märker det främst när man hoppar honom barbacka, då drar han iväg med huvet i det blå hahaha och jag får typ hålla i mig och åka med på hans distanser (som oftast är tok stora).


Jag är FÖR martingal om man vet varför den används.

En till måndag slängd i ansiktet

Godmorgon!

Nu beger jag mig iväg på dagens äventyr, hoppas ni har haft en bra helg.

Under dagen tänkte jag ta upp ett valfritt ämne att diskutera om i ett långt inlägg,

kom gärna med förslag på vad ni vill höra min åsikt om.

 

Kram på er!

 


Veckans fråga





Följer du ponnyakuten?



Free web poll


Vackra häst


We belong together

Smokeys första dressyrtävling utanför klubben, LC:2

 

 

 

Smokey och jag i allsvenskan, 1m

 

<3

 


Dressyrträning

Med Smokey.

Idag var han fin från start, lite pigg och låg på men väldigt jämn på båda tyglarna. Haha jag satt typ bara och väntade på att han skulle bita sig fast i vänstern som vanligt, så jag höjde svårighetsgraden genom uppvärmningen men han var otroligt ridbar och hängde med fint.

Till vänster red jag honom som vanligt i tanke till öppna och lite till och från förböjd runt innerskänkeln. Svarade jätte bra på det och rundade sig fint i hals och bål. Jag såg typ ut såhär :o ??!!

Sjukt länge sedan som jag kände att jag inte behövde fokusera på vänstersidan genom hela passet. Verkligen jätte skönt och underbart att kunna rida på normalt och inte få årets problem så fort det ligger en volt åt vänster i övningen!

Vi red även en del övergångar skritt-galopp. Något han gjorde riktigt bra då och då! Kul att det går framåt.
När han är så här så kan jag passa på att ta upp honom i formen bitvis och träna lite i tävlingsformen.
Avslappnad och nöjd var han genom passet, riktigt kul!

Även jag satt bra och kom ned fint i sadeln i en bra position där jag kunde sitta förljsamt och mjukt styra runt honom på små hjälper.
Å jag vill verkligen inte sluta rida när han är såhär!



Att känna din kraft där du dansar fram under mig, hur du växer framtill och har ett mjukt stöd i bettet.
Dina öron pendlar fram och tillbaka för att lyssna på vad vi ska göra nu, jag behöver bara sitta till så samlar du upp dig och höjer formen.

Jag älskar vår sport.





Såhär såg vi ut idag




Fail

Alla gör vi våra fail i hästvärlden.
Här är min största lista. Läs och njut!


- Har lyckats rida fram innan jag ser att halva schabraket låg ihopknöglat under sadeln. Haha vaddå pinsamt?

- Jag har glömt bort att ta av skydden och släppt ut hästen i hagen och kommit på det efteråt?

- Har tävlat dressyr i vitt amerikanskt hoppschabrak. Hade glömt mitt hemma så det krisade lite.

- Har helt glömt bort tiden på en hopptävling, smokey gick innan så jag skulle bara byta sadel och sätta på martingal - så jag missade min start! Fick dock starta sist istället, men endå haha

- Jag har startat en LA:1 utan att ha travat en meter. Vi vann klassen. Hahah epic??
( Det var snöras så jag kunde inte rida fram - häst med tvära kast you know)


- Jag har hoppat upp på suede, skrittat och travat ut och skulle just fatta galopp, tog upp handen till huvet för att rätta till hjälmen och insett att vafan hjälmen är inte på ?????!!!
Haha jag blev så rädd så jag satt av och gick hem med henne :P

-Jag och suede var ute och galopperade långa säby, absolut längst bort så tycker jag att shit vad hon börja halta, det här känns inte bra alls. Jag sitter av och ser då att hon har halvt dragit av sig ena framskon, som har lyckats skruva sig och sitter helt ostabilt. Jag försöker dra av den men den sitter för fast, så det blev en härlig promenad hem i 27 graders värme mitt i sommarn haha!!

- vi har även blivit jagade av kossor när vi var ute och red. HAHA helt fantastisk historia.

- Vi har även stött på 3 älgar på 4m håll. Dem brakade ut ur skogen mitt framför näsan på oss och ställde sig på vägen.
Jag och suede körde frys leken och det enda som hördes var suedes bankande hjärta och andetag i tystnaden.

Det var nog dem längsta 40sekunderna i mitt liv









Onsdag baby

Cherona
Sista dagen med cherona för den här vändan, trimmade 40min i ridhuset. Blev inte längre då hon skötte sig himla fint, var rund i sin form och var lydig i dagens övningar. Red endast övergångar genom passet, samt tempoväxlingar. Syftet är att få henne lydig, känslig och kvick och det tyckte jag precis att jag fick henne. Himla trevlig i formen har hon blivit!
Hon fick duscha lite och käka morötter efteråt så hon var lycklig med sitt liv tror jag!


Min lektion, på Neoliet, bommar.
Från start så tycker jag att han var väldigt jämn. Lite stark och så såklart, men fullt ridbar!
Riktigt bra i högervarv faktiskt.
Idag red vi på en del bommar både i trav och galopp, Jag la honom rätt och han väntade ganska lydigt när jag red mer konsekvent. Han drar ju gärna iväg om han kan hehe.

Hade även ett hack längre läder, vilket kändes bra och jag satt och kunde inverka lätt.
Kändes som ett bra pass helt enkelt.
Dock var det lite prassel i duken som han var spänd och allert på hela lektionen, så hade väl velat ha honom något mer avslappnad och lugn.



Imorgon är det dressage med Smokey :)



Tisdag!


Haha bara jag som tycker att hon står lite roligt?


Idag var riktigt blå!

Red ett lite hårdare dressyr pass där jag ökade svårighetsgraden genom passet.
Red fram som vanligt med många tempoväxlingar,
det innebär att jag tar tillbaka skritten tills hon skrittar så sakta hon kan( rund och på tygeln) för att sedam mjukna och låta henne gå fram i normal takt. Samma sak frammåt och i alla gångarter)

Sen var det paus och efter det red jag lite med tanke i programdelar.
15 meters volter i galopp gjorde hon bra, Till slut fick jag till en diagonal utan att hon bytte galopp. haha bus!
Red även lite uppridningar, vilket gick bättre och bättre.

Avslutade med att rida på diagonalerna i trav och öka så mycket som hon kunde i ballans.
Efter några gånger hajade hon övningen och sköt iväg lite själv, där fick jag vara mjuk och följa med så att hon tyckte det var roligt. haha söt häst!
Ett fint pass, jag tycker att hon har blivit starkare i sina övergångar och skritten samt traven har blivit rundare och bärigare att rida.
Känns bra att allt trim har gett lite resultat :)





Tolkning


Måndagen för cherona såg ut såhär haha :)

Bra att ha lista vid eventuell tolkning:
1st snäll funktionsduglig häst som gärna galopperar i ett jämnt tempo även fast det kanske dyker upp fasansfulla stenar och brevlådor.

1st hel och fin sele med braiga snören.

1st otroligt braig ryttare med god ballans(man skrattar ganska skit mycket och håller på att ramla av)

1st åker proffs så att man kommer någonstans. Ta ewan typ.

2st fullt staplade högar med skit varma kläder.

Gärna till hunden också, då kanske den slutar gnälla eller bita i ewans brallor under turen.


Om hund skall medföras tänk på att

-Hunden vill ha lite kläder

-Hunden måste vara a och o lydig

- hunden ska helst inte vilja äta upp hästen


Det gick suveränt för oss, lycka till till er andra!





hahaha underbart!

Ragga på hästtjejer

 

Det krävs i grunden tre saker för att en man ska attrahera (och passa) den inbitna hästtjejen:

1. Han ska tycka om hästar

2. Han behöver ha en ordentlig plånbok

3. Han måste se bra ut i jeans

Om inte dom här tre grundkriterierna uppfylls så är det inte rätt man för dej. Men för att sedan förhållandet ska fungera i längden, krävs ytterligare saker (förutom de självklara!!).  Här är ett bra tips till singeltjejen: Du bör förmå honom att skriva under nedanstående kontrakt först, så finns förutsättningar för ett långt och lyckligt äktenskap.

Förbindelse mellan NN (mannen) och hans tillkommande NN (kvinnan)

  • Jag inser att hästens utfodring alltid är viktigare än min middag
  • Jag förstår varför ett hästtäcke får kosta mer än en ny herrjacka, och varför hästen får två par nya skor varannan månad men inte jag.
  • Jag accepterar att hästens boende är lika dyrt som vårt
  • Jag är villig att stiga upp före gryningen på helgerna för att hjälpa till med lastning av häst
  • och jag lovar att inte svära eller komma med hotelser i dessa situationer
  • Jag kommer att tycka att det är roligt att göra picknicklunch till tävlingar, och sitta på en dressyrläktare en hel lördag
  • Jag kommer att lära mej de grundläggande fackuttrycken och alltid ha sockerbitar i fickan
  • Jag vill trösta dej när det går dåligt på tävlingar, och fira med champagne när det går bra
  • Alla aktiviteter såsom släktmiddagar och liknande måste planeras utifrån TDB
  • Att det kommer att vara sågspån i hallen, och vojlockar i tvättmaskinen är ett faktum, och jag kommer inte att klaga över hästhår på mina kashmir-tröjor
  • Självklart kommer hästens välbefinnande i första rummet, och jag ska inte visa svartsjuka
  • Jag kommer aldrig att klaga över räkningar till veterinärer, ridlektioner, utrustning etc
  • Jag kommer inte att insistera på en egen, dyr och tidskrävande, hobby.
  • Min fru är alltid den vackraste kvinnan, särskilt i ridkläder (även om det finns enstaka halmstrån i håret)
  • Alla skämt om hamburgare, dressyrnördar och liknande uppskattas INTE.

…………………………………… (ort, datum och namnunderskrift)

Om han inte är villig att skriva under det här ”äktenskapsförordet”, så är han troligen inte värd att satsa på, och kan förmodligen heller inte omvändas.


en

 

- att inte rätta galoppen mellan hinder om man har tillfälle. Speciellt på träning.

Rid inte an ett hinder i fel galopp jag får utslag!

- dammiga hästar

-Hästar som inte är uppfostrade på marken

-Folk som inte sammarbetar när man rider i större grupper

 

det får räcka för den här gången

 

 


Veckans fråga



Antingen eller?


Free survey


hahahah!

När jag säger ordet stalltjej så får jag upp en bild i huvet.
Dem ser ut ungefär såhär till vardags:

Pösig tskirt med hästtryck på.
Ruffsigt hår i en hästtofs, med eller utan lugg.
ihopvuxna ögonbryn
Noll smink
Gärna rosiga kinder/fräknar
Potatisnäsa
Antingen jätte tjock eller tanig
Likblek


Hahah en allmänt skarrig brud alltså.

Men sanningen är ju den att dem flesta stalltjejerna ser ju lite annorlunda ut..



säkert bara en 6e del av alla snygga brudar från sork.



Vad har ni för fördomar?


Framridning - viktigare än man tror

Ha alltid en plan till din framridning, rid inte spårlöst omkring och akta dig för andra.

Anpassa också din framridning till er som ekipage, vad får hästen att må bra, bli avslappnad/ komma igång av?

Spelar absolut ingen roll om det är 120 du ska hoppa eller 70cm clearround, tävlingsmomentet är precis likadant.

Så, när du endå är på den lägre nivån, se till att få till ett bra flyt på din tävlingsdag och få in vanan.

 

Med smokey travar jag på mycket framåt, rider stora tempoväxlingar i trav samt. flyttar lite undan skänkeln. Samma sak i galoppen. Jag rider så att han tänker framåt och känns pigg, dels för att han ska få ut lite överskotts energi ur sin kropp(och huvud!) och, då är han lite mer framåt inne på banan också. Han blir ju som sagt gärna tittig och då är det viktigt att man har lirat lite på gasen innan, så den sitter när det verkligen gäller.

 

Det är otroligt sällan som jag piskar på smokey, även fast han blir tittig. Jag driver hellre ihjäl mig, det lyssnar han bättre på. I ofs kan jag lägga till spöt ibland när han inte svarar på skänkeln med det är mer en drivande hjälp än någon form av bestraffning som många använder det till.

 

I dressyren petar jag mest med spöt när jag vill ha en snabbare reaktion, men det är mestadels duttar.

Tycker att det ser så otrevligt ut när folk piskar sina hästar framför var och varannat hinder.

"Han lyfter på fötterna då"

-- ???--

För det går bättre att hoppa när man blir slagen galoppsprånget innan hindret. eller..`?

 

 

Viktigt att komma ihåg är att hästen kan inte jobba genom sin kropp och använda den på bästa sätt om den inte är avslappnad. Gärna allert och vaken, men avslappnad.

När smokey börjar frusta på framridningen vet jag att vi är på rätt väg, då mår han bra och börjar slappna av. Han får gärna frusta hur mycket som helst om han vill haha!

Jag tänker också på att rida honom lite lägre/ den formen han söker sig till och som han känner sig bekväm med i framridningen. Med ett lätt stöd och mestadels ben försöker jag få honom fram till handen.

 

Alla hästar är såklart olika!

När jag tävlade giovanna fick jag istället gasa gärnet haha! Verkligen busa upp henne så att hon ville öka på själv till slut, inte förens då började jag göra halvhalter haha! :)

 

Förlåt för ett otroligt oballanserat inlägg, men det blev mycket åsikter iallafall.

Skriv gärna vad ni tycker om ämnet.

 

 

 

 


sant

Happiness can be found, even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light

<3


Party like a rockstar


Uteritt

Uteritt med Carlsson i Narnia blev det i fredags, en riktigt långis med mycket galopp, och Cherona skötte sig så himla bra!
Bara galopperade på och var lydig, jag kunde mest stå upp med mjuk kontakt och njuta av farten haha! :D

Verkligen underbara vägar vi har runtom sorunda, med all snö ser det verkligen sagolikt ut.



...


Sariih och Cherona igår!


Dagens påhitt

Japp detta var cheronas sysselsättning idag, haha skit pigg var hon! Linade i båda varven en kvart, och shit vad hon rejsade på!! hahaha så skön hon är den hästen alltså.

Ewan filmade lite så vi får se om vi kan få tag på den.

C är ju lite halv döv, så man får ta till kroppspråket ganska mycket så att hon förstår vad man vill när man linar.

Sen skrittade vi ut barbacka i snön en stund och fick lite frisk luft i lungorna :) mysit.

 

 

specialen

Använde detta nyblivna snökaos i stockholm till att tolka på vår lektion med Jetset och Bubblan haha så sjukt kul det var!

Först red jag jetset och ewan åkte skidor bakom fram och tillbaka till asfaltsvägen, så jävla skills hon har på det där, helt sjukt duktig. Jag kunde typ gasa på och hon stod glatt kvar!

 

Sedan red vi in på vår stora utebana och körde några varv haha men blandade resultat!

Efter ett tag bytte vi och jag var bättre i pulkan än vad jag trodde att jag skulle vara, haha kunde ju parera upp det när vi körde full fart hahaha såna sjuka adrenalin kickar man får haha så jävla kul!

 

Måste helt klart göras om!

 

 

 


Träning onsdag

Red på vår största häst i stallet, Neoliet heter han och är en bra bit över 170 i manken.

Från start så lät jag honom inte komma undan och bli lång, men gärna rund och låg.
Det är stor skillnad på att jobba dem lägre och att låta dem bli längre.
Jag tänker även mycket på tempot. Han är en ganska pigg häst som folk sitter och tjuvhåller mycket, för att det kan gå lite fort och han tänder gärna till. Jag rider lite tvärtom då och ber honom trava på ordentligt, och lyssnar han inte så går jag på honom tills han galopperar några steg. Sätta igång motorn kallas det haha!

Sedan, väldigt noga med att ta tillbaka imellanåt, ställa igenom och kanske flytta bogarna lite. Lika bestämd som jag är att hästen går framåt måste jag vara att ta tillbaka, annars försvinner energin, fram och hästen blir lång.

Han var väldigt jämn genom passet, fungerade bra i övningarna som var övergångar, vilket han gjorde lydigt!

Finns inte så mycket mer att säga. Jag kanske ska ha ett hål längre nästa gång på lädrena för att komma ned mer i sadeln, speciellt om han är sådär fin som han var idag!




Onsdag

Linade Lasse för att se om han var fräsh, han hade slagit på sig lite i hagen och hade några småsår.
Han såg helt okej ut men var väldigt flipprig, kastade sig för allt möjligt, så vi tog det lugnt och red inte efter liningen :)


Cherona fick sig ett dressyrpass på 45min, red fram ganska kravlöst och rullade mest runt i alla gångarter.

Tänkte på att ha henne rund i sin form och att hon skulle röra sig genom kroppen, fram till handen hela tiden.
Sedan red jag lite blandade övningar (vi var ganska många i ridhuset så det blir lite trångt), som galoppfattningar, övergångar, samt lite samma jobb som i tisdags (övergångar, skänkelvikning och att hitta stabiliteten i trav)
När hon inte segnade ihop så tycker jag att hon skötte sig bra, speciellt i traven kom hon loss bra.
Red i slutet på volter i galopp och ökade/minskade storleken. Gick bra!
I ena varvet får jag hjälpa henne mer för att bibehålla rundheten, men det handlar såklart om styrka..

Fin cherona!




såhär fina var vi idag!


RSS 2.0