Att alltid försöka jobba med sin sits

 

Något vi har diskuterat mycket i min special sinsemellan är att ju mer vi rider, ju duktigare vi blir, desto mer inser man hur mycket mer man igentligen har kvar att lära sig.

 

Och det är så kul att blicka tillbaka och verkligen känna att ojojoj, på den tiden tyckte man att man var rärr duktig. Aldrig bäst, men iallafall ingen sopa. Haha nu för tiden är varje steg en analys, varför blev det så, oj där släppte jag förmycket på ytterskänkeln eller tog kanske ett för kraftigt tygeltag. När jag var yngre red jag mest på känsla, sökte mig fram i blindo, hittade ömsom rätt och ömsom fel.

 

Men det kanske är så man utvecklas, ridning handlar mycket om känsla, om tajming och om finlir.

 

Och vi tränar inte för att visa upp oss eller för att tävla mot varandra, alla är där för att jobba med sina svagheter, och förstärka sina sina bättre sidor, att sätta den bättre slutan ännu en gång, att få en till bra genomförd övning med hem i bagaget.

 

Jag känner att från att jag tog tag i filmningen så har jag utvecklas en del, det hjälper mycket att se hur det ser ut, och om min känsla stämmer överens, både i dressyr och hoppning.

Sitsen är en punkt som förändras hela tiden, vi märker det knappt men för varje timme i sadeln så har vi underhållit en ny muskel, och kanske lagt på oss en liten bit till av en ny ovana.

 

Därför är jag så offantligt glad över att jag är drillad på ridskola, att alltid haft ett vakande öga över mig, jamenar tänk hur jag hade suttit idag om jag hade haft kvar mina vanor från jag var 9?

Jag hade ju knappt suttit kvar, det är ett som är säkert.

 

Tänkte bara att det kunde vara läsvärt att dela med mig av mina tankar kring vissa ämnen. Kanske något att fortsätta med?


Var på besök på

På praktiken i onsdags så åkte vi in med 3 ridskolehästar till källberg som har sin bas på k1 i stockholm.

Det var första gången jag var där så det var lärorikt och intressant.

Vi kikade även in i stallarna, så himla mysigt, med tegel väggar och valv som skiljer längorna åt lite grann. Inte alls så industriell känsla som lätt blir i stora stall. Dem sa att det fanns runt 100 boxplatser där, varav polis hästarna har 20 st.

Under beridna högvakten så är nästintill alla boxplatser upptagna, sedan stationeras dem flesta hästarna ut till fodervärdar under halvåret dem inte går med i beridna högvakten.

 

Fick även en glimt av en ridgrupp i full grön militär klädsel som tränade på utebanan. Riktigt kul att se dem jobba på där, alla är vi ju nybörjare någon gång.

Läste någonstans att dem sökte ridvana tjejer som kan skola upp hästarna där lite grann mot betalning, undrar om det är ett livsfarligt jobb då hästarna inte är ute i hagen så mycket, eller om det kanske skulle vara riktigt roligt.

Haha jobba med att rida halvblod och umgås med militärer, det vore kanske något? haha.

 


Lite annorlunda träning


Idag var det ju special som vanligt, vår träningsgrupp på ridskolan.

Lite kryddat var det idag, eftersom att alla var uppskrivna på varandras hästar istället för dem vi brukar rida.
Just eftersom att det inte är några tävlingar just nu så passade det bra, att få prova på en annan häst i specialen.
En kul grej tycker jag, vi ridskoleryttare är ju just bra på att anpassa oss efter nya och helt olika hästar, det är en bra check på hur man ligger till som ryttare.

Jag fick rida Neo idag, stallet största häst med mest gång, haha som gurkan skulle ha sagt; en häst med extra allt på..

För att summera lektionen så är jag halv nöjd.
Mindre nöjd för att jag har haft bättre pass på honom, han var lite väl lat idag och spelade lite dramaqueen när jag var tvungen att renodla hjälperna imellan åt när han blir klämmig.
Men jag skall även vara nöjd då jag inte rider honom särskillt ofta, han är troligen en av dem svåraste hästarna att rida på ridskolan. Han var i en stadig form hela passet. Han gick fint i skolorna, behöll rundheten och trampade på bra (något som jag inte hade kunnat rida igenom på honom för 2 år sedan).
Jag tycker även att jag gjorde ett bra jobb i framridningen, kände av att han var stark och ovillig och red bara konsikvent igenom det.
Satt även bra på honom idag, kom ned fint och kunde till och med klämma på honom lite mer i traven så att han går med större steg.

Ett nyttigt pass helt enkelt.

Neo och Ewa på regionalen i sommras.


Så vet du att du är en tvätt äkta stalltjej



- När du vaknar bestört på morgonen undrar du inte om du har missat skolan, utan morgonfodringen..
- Att åka buss med stallkläder är fullt naturligt, men kommer det på någon med en blöt hund blir du irriterad och rynkar på näsan.
- I skolan skrev du hästnamn istället för killnamn överallt.
- Fullkomlig normal middags tid är efter klockan 19.30
- morötter är extremt goda, men bara i stallet
- Du blir som tonåring glad över ett par fula gummistövlar som mamma tänkte slänga..
- du blir även glad när du i julklapp för termobrallor..
- När det regnar och du ska ut med hunden är du suck och stön men när det är uteritt på gång med kompisar så är det försten ut i stormen som gäller.
- Du tvättar dina tävlingskläder oftare än din skoljacka
- Runt hästarna är allt på sin plats och i ordning, men i ditt rum så ser man inte ens golvet längre..
- Dina kompisar utanför hästvärlden undrar ibland om du är ifrån en annan planet när du berättar något från stallet. Du fattar inte alls att omvärlden inte har en aning om vad skänkel,yttersida,kombination eller grimskaft är för något..
- Du har smakat på olika sorters kraftfoder
- Du missar inte en enda ridlektion
- Du ryktar hellre älsklingshästen en kvart extra istället för att ta den tidiga bussen hem
- Hela din barndom var du som fastklistrad i stallet
- När andra barn sov på jullovet så var du klockan 7 varje morgon redo med en grep för att mocka åt favorit ponnyn.
- På skötarmötena var det slagsmål om bästa sittplatsen
- När andra i din klass berättar att dem ramlade och stukade foten på dansen tycker du synd om dem. Sen att du dagen innan flög i full fart rätt med huvudet ner i en hindermur och nästan tuppade av, kastade dig upp på hästen och anföll muren igen, det nämner du inte alls.
- När folk säger suck nu regnar det så mitt hår kommer bli helt blött, då säger du suck nu kommer det ta 30 min extra att gräva fram hästen från all lera..
- När du säger att du bara ska till stallet en stund så vet samtliga i din omgivning att du inte är hemma förens om 4-5 timmar..
- Du är extremt effektiv, varför gå två gånger, när man kan gå en?
- Man klär sig efter väder, är det vinter så ser du ut som michilinmannens fetto storebror, oavsett om du ska rida ut eller gå på bio, det är ju kallt ute!
- på sommarn är du gyllenbrun på hela kroppen utom dem kritvita benen, det kallas för ridbrallerand, och det är COOLT OKEJ?


En efterlängtad..

 

En klassisk hoppövning

Fem-och-en-halvan är en övning som passar hästar på alla olika nivåer. Övningen ger självförtroende, gymnastik- och teknikträning.

Det är nästan omöjligt för hästen att komma fel på hindret, och denna övning är därför extra bra för unga och osäkra hästar.

evighets- och lydnadsbana.jpg

Det första hindret är ett inbjudande litet kryss med travbom framför. Fem och en halv meter efter första hindret ställer man upp en oxer. Rid mot hindret i trav för att avstånden ska stämma. Hästen ska vara rakställd och tempot jämnt. Efter att ha hoppat krysset ska hästen landa i galopp, ta ett galoppsprång och sedan hoppa oxern. Rid rakt fram efter hindret. Ryttaren ska tänka på sin sits och balans och låta hästa jobba själv i den mån det går. Ryttaren ska vara "så tyst om möjlig" på ryggen.

För att avancera övningen kan man lägga till ett räcke 9,5 m efter oxern. Man kan också att lägga cavalettibommar innan krysset, eller bygga ett extra kryss så att det blir en studs innan oxern.

Onsdags träning



Red Viola i min vanliga grupp för Åsa.

Dressyr på schemat idag, känns som vi alltid rider dressyr nuförtiden hehe.
Idag var hon stel som en planka, lektionen igenom fick jag jobba med att få henne att ta höger skänkeln och att mjukna i vänster sidan. Hon kändes mer oriden än sist jag red henne.

Jobbade henne lång och låg genom passet, och bitvis blev hon mjuk i sidorna, sen vänder man upp och kanske ska göra en sluta och då brister allt igen och hon orkar inte.
Tyckte jag jobbade på bra endå, fick henne till slut att ta lite mindre hjälper.
Måste sträcka på mig mer, säckar ihop när hon är som ett dragspel i halsen, tyglarna blir långa ömsom korta hela tiden, då tappar jag sitsen.

Annars så var hon förvånadsvärt happy mot dem andra under passet, hon brukar ju ta fram djävuls hornen en stup i kvarten när man rider i grupp, men ingenting idag faktiskt. Vi blev inträngda några gånger när folket inte ser upp i övningarna ordentligt, haha jag tänkte nu smäller det, så gjorde hon ingenting, haha drog inte end bak ett öra.
hm hon kanske var nog förbannad på mig så hon hade ingen mer energi kvar till dem andra..


Viola och Ewan



Veckans fråga





Har du några inramade häst foton?




Free web polls

Du vet att du är tillsammans med en hästtjej när..


 

Alla vet att hästfolk är lite speciella av sig. Saker och ting är inte riktigt som det är på andra ställen i världen. Här är därför en liten lista med... hum, inte fullt så bra saker med att vara tillsammans med en hästtjej.

 

 

Du vet att du är tillsammans med en hästtjej när...

- Du plockar ur din nytvättade tvätt ur tvättmaskinen och inser att din nya fina skjorta ser ut som ett hårigt gosedjur eftersom hon har tvättat sina schabrak i maskinen alldeles innan.

- Du hoppar in i hennes bil en varm sommardag och tvingas omedelbart kasta dig ut ur densamma lika fort igen, eftersom hästlukten är så stickande att det inte går att andas i bilen. När du påpekar detta för hästmänniskan så stoppar hon in huvudet i bilen och säger "Jag känner då ingen lukt".

- Du får en tydlig knuff i sidan om du skulle råka stå i vägen någonstans. Att be någon flytta på sig med ett vänligt verbalt påpekande är uteslutet, utan hon markerar kraftfullt fysiskt på vilken plats hon förväntar sig att du befinner dig på.

- Din garderob förändras från att innehålla ljusa, snygga kläder till att mer och mer påminna om scoutledare Frasses våta dröm. Dessutom börjar du spara på gamla tröjor och byxor med motiveringen att "de är bra att ha i stallet".

- Du inser att du oftare ser din partner i höga läderstövlar och med en piska i handen, än i en fin klänning. Detta helt utan att ni ägnar er åt någon trevlig perverterad lek i sovrummet efter mörkrets inbrott.

- Begreppet "ridtrosor" förs in i ditt ordförråd. En bra "ridtrosa" får inte skava, inte vara för tunn, inte vara för liten eller synas genom ridbyxorna. Eftersom alla veckans dagar innehåller ridning så är sexiga underkläder ett minne blott.

- Du hittar din ridtjej vid hyllan med majs i affären ivrigt letande efter den billigaste burken. Tänk att det kan skilja hela två kronor mellan olika märken! När du påpekar att den billigaste burken smakar träpellets så möts du av en oförstående blick och kommentaren "man måste spara pengar". Exakt samma oförstående blick får du utanför hästaffären när hon kommer ut med en full påse med hästsaker fast hon egentligen bara skulle handla en grimma. Fast nu är kommentaren istället "det ser mycket ut, men det gick bara på tre tusen och det är faktiskt bara saker jag behöver".

- Det klagas ljudligt om att det är långt att åka till jobbet eftersom det tar femton minuter, men hon åker glatt en och en halv timme enkel väg bara för att se en kompis tävla i en lokal LB någonstans mitt ute i ingenstans.

- Du får träna upp din förmåga att inte vara svartsjuk, eftersom hon är borta 3-4 timmar varje kväll, och är dessutom helt omöjlig att nå på mobilen. Att störa i stallet är som att svära medan Runar ber middagsbön allra minst.

- Alla ekonomiska kalkyler runt hästen är rena glädjekalkylerna. Att köra bil och transport till en tävling kostar 10 kronor per mil (för annars har hon inte råd att tävla). Att sedan bilen drar en och en halv liter per mil med transporten bakom, och bara bensinen kostar 13 spänn per liter är inget som du behöver bekymra dig om.

- Huset där ni bor sakta men säkert fylls av olika, mer eller mindre suspekta, föremål som skall föreställa priser från olika hästtävlingar.

- Du inte kan gå på vänster sida om henne när ni är ute och går utan att hon får ett spel och måste byta sida. På höger sida leder man både häst och man.

- Hennes telefonbok i mobilen innehåller de mest suspekta namn. Nej det är inte gamla pojkvänner eller kodade älskare, utan helt enkelt namnet på olika hästar i stallet. Hästmänniskor kallar varandra vid hästnamn, punkt slut.

- Dina kollegor på jobbet börjar sniffa i luften och diskret titta under sina skor om de har råkat trampa i något olämpligt på vägen till jobbet. Hyperallergiska Siv i växeln börjar nysa hysteriskt varje gång du går förbi. I själva verket har du bara tagit din hästtjejs bil till jobbet.

- Du upptäcker till din fasa att hittar till fler stall och tävlingsplatser runt om i Sverige än till krogar och uteställen.

Trots alla ovanstående punkter så är det ju så att ni alla vet att jag är oerhört positiv till att ha en hästmänniska som livskamrat, men det är ju inget roligt att skriva om. Att vara snäll är något som Bamse kan få syssla med, inte jag.

Anna är det bästa som har hänt i mitt liv, och förmodligen mycket tack vare att hon är en envis förbannad hästtjej med skinn på näsan, hästskit under skorna och med ett par rejäla ridtrosor.

 

 

text tagen från havrepappa


Hoppish



Hoppträningen vad flyttad till fredagskvällen då åsa var på clinic i torsdags med sina hästar.
Vi red i ridhuset, för ovanlighetens skull :P
Det gick bra idag, han var lite pigg när jag red fram och kom inte tillbaka så mycket som jag kanske hade önskat i galopp övningarna.
Själva hoppningen gick bra, även här pigg.
Problemen låg i hinder ur kort anridning, jag var inte riktigt klar/ var passiv för länge.
Annars kändes träningen bra, han hoppade avlsappnat och hängde med fint, även i lite mer kluriga övningar.

<3

<3




En produkt utvärdering




Modell:
Roeckl grip
Pris: mellan 300-600 kr
butik: Lyckås ridsport

Passform: Perfekt passform, mjuka och smidiga. Halvstorlekar, så det är lätt att hitta en som passar alla.
Leveranstid: ingen.
Produktens minus: Tar tid att torka när dem blir blöta.
Produktens plus: Hållbara och att det finns en hel uppsjö av olika färger och modeller.





Onsdags träning

Red smokey i min vanliga grupp för åsa.

Vi började med att trava fram hästarna på grusvägen, haha super kul tyckte smokey. Sjukt pigga allihopa blev!
Sen galoppa vi lite inne innan vi skulle rida övningar. Han kändes väääldigt pigg och det tog ett tag att få honom att komma tillbaka på små hjälper.

Övningarna var enkla men nyttiga, i traven red vi halvvolt-halvvolt och sedan in i en sluta.
Det gick bra, jag tänkte mest på takten i halvvolterna och att han inte kryper bakom. Skolor gör han så fint just nu, där tänker jag mest på att han är rund i bålen och mjuk i handen.

I gallopen red vi på volt, och minskade tempot på den öppna delen, vilken är en perfekt övning för oss. Brukar rida den på framridning under tävling. Jag minskade succesivt, för att till sist ta tillbaka så mycket som det gick, det lyssnade han på jätte fint. Det bästa med sånna övningar är att till slut så rider jag mestadels med sätet och han lyssnar klockrent.

Det var ett bra pass!


En andra historia om...

Morgonen är tidig när lisa till stallet far

Hoppas rut alla knoppar har kvar

Idag skall det debuteras på dressyrbanan

Det borde väll rut och lisa klara

Lisa har tränat programmet i timmar

Samtidigt som mamma rut trimmar

Till sist bar det iväg efter en del stånkanden och tjut

Alla ville åka transport förutom rut

Framme på tävlingsplatsen blir lisa fundersam

Ska jag vara på banan alldeles ensam?

Banan ser stor och prydlig ut

Hoppas vi platsar där och inte blir skickade ut.

Idag har rut ett schackmönster på rumpan

Och lisa har på sig tur strumpan

In på banan kommer dem i flygande trav

Det är ett under att lisa ens sitter kvar

Rut verkar kunna programmet helst själv

Lisa får hålla i sig, för på andra sidan staketet kommer det en älg!

Rut funderar och med stora ögon glor

Bestämmer sig för att Älgen nog bara vill få inspiration

Så rut travar vidare i sitt program

Hela publiken håller andan

Rätt som det är så ger älgen ifrån sig ett tjut

Gud vad ni ser tjusiga ut!

In på banan kommer älgen, han vill också pröva

Rut säger: Lycka till, du har ju knappast övat

LC:1 är ett ruskigt program

man måste kunna springa fort, och förstå varann.

Älgen ger upp och traskar ut från arenan

Rut och Lisa är klara redan

På resultatet väntar dem i flera år

Rut tycker om att pilla med lisas hår

Till slut så kommer pappret i mammas hand,

Lisa har fått högsta poäng, dem kramar om varann.

Rut tittar fortfarande efter älgen

Tänk om man var fri, tänk om man var sin egen?

Men en annan tanke slår rut

när lisa kramar om henne med ett glädje tjut

Älgen ingen liten lisa har,

Inte vore det roligt, varför skall man då vara på jorden kvar?

 

S L U T




Filmer

LB:0, 63%
(Tyvärr lite klipp i mitten så mobilen hade egna åsikter)
Ni kanske ser vad jag menar med flippa ur..:P



 

 

LB:1, 67%

7:e plac, Laget 2:a plac.

 

 

 

 


Lokal dressyren



Jag och smocken var med i allsvenskan, hemma första omgången.


förklassen LB:0 , 63%
Spänd några delar utav ritten, flippade ur 2 gånger tror jag (byter galopp och har sig).
Det han gör bra blir ju också riktigt riktigt bra, bla. 8a på halten, 7or på mellangångarterna, 7a på skritten..
Blandade poäng, då han rätt som det är ser något som är farligt, menmen.
Var nöjd med det som var bra endå, sen går det alltid alltid att förbättra hur mycket som helst hos oss.
Det var lite synd att han inte kunde hålla sig i skinnet, det fattades kanske 5p för att hamna på placering.. :P
Tyvärr var han rätt kort i formen stora delar av programmet, när han inte är avslappnad så kryper halsen ihop.



Lagklass LB:1, 67,24%
Riktigt fin denna klass!
Inte ett enda utbrott. Lite spänd någon gång, men inget farligt.
Fick en bra takt och längde ut halsen så mycket som möjligt, fick in ett fint flyt helt enkelt.
Efter travprogrammet kände jag att nu är jag nöjd även om han kastar av mig i galoppen, då båda serperntinerna var 7:or ( något som inte brukar hända, då han hatar dörren vid b)
7or genom hela programmet och kommentaren var:
"Mjukt ridet program på väldresserad häst."
haha, ja för stundet rätt väldresserad.
Högsta % vi fått i den här klassen faktiskt, så ja det var kul.
Resultatet blev en individuell 7:e placering av 40 starter :)
I laget så red izza som en gud och vann hela klassen, toril kämpade på med en piggelin phille och hamnade precis utanför placering. Summan av det hela blev av vårat lag slutade på en 2:a plats!
Inte illa pinkat, 11 lag anmälda och allt  :)

Riktig rolig tävlingsdag!





Trimning innan tävlingen

Red smokey i lördags, dagen innan tävling.
Red mycket på fyrkanten, öka och minska för små hjälper.
Tänkte mycket på halsens längd, och takten. Gjorde samma sak i alla gångarterna, det kändes fint.
Skulle rida igenom några av programdelarna, men sen kom det in massor privatryttare och han blev spänd av att alla gick i olika varv osv, så jag aslutade istället eftersom att det hade känts så bra innan.
Jag tänkte mycket under passet på min sits, att kunna rida för så små hjälper som möjligt och att han jobbar avslappnat.
:)

Om jag har möjlighet att rida dagen innan tävling så rider jag helst med samma utrustning som jag ska ha när jag tävlar dagen efter, dels så att jag hittar tillbaka fort och dels för att han skall känna igen sig från gårdagen. Alltså samma sporrar, träns osv. Brukar även linda eftersom att jag har det under framridning på tävling.
Det fungerar bra för oss, så här såg vi ut i lördags:



några bilder från dagen


Hästlistan

Dag 4 - Hur började mitt häst intresse

Mitt hästintresse började med att min familj bestämde sig när jag hade fyllt 6 att flytta ut på landet, Vi bodde mitt i stan innan.
Jag vet att jag tyckte att det var helt sjukt, vi bara åkte och åkte och åkte och överallt såg man lador, röda villor och ängar.
Mamma tyckte att jag kunde välja någon sport att börja på, i någon slags muta för att få mig att trivas, och jag valde glatt ridning. Vi valde sorunda ridklubb, dels för att det var den enda ridskolan vi kände till eftersom att vi åkte förbi den flera dagar i veckan och dels för att den såg så stor ut.
Och innan jag fyllde 7 så hade jag satt min första fot på sorunda ridklubb.


You will be in my heart



Godmorgon världen


Eller jag som har lyckas vänt på min vanliga dygnsrytm vaknar runt 6 varje morgon, inklusive lördagar... -.-
Idag har jag cherona, ska rida ut en sväng var det tänkt.
Skall även rida smokey, rida igenom lite programdelar så att det inte kommer som en total suprice för honom att vi ska ha ökad galopp rakt mot spökkomittén.
Sen ska det badas, haha gult ska bli vitt och grått ska bli svart.
Smörjning står såklart också på schemat.


Tagg tagg :)


Hoppträning

Redan från start så var han fin, eller ja sammarsbetsvillig.
Travade på och försökte få honom att lyssna på små hjälper, samt ta innerskänkeln i båda varven. Han maskar ju gärna för den hehe. Så ibland får man väcka honom lite och sedan lugna ner honom igen så brukar det lösa sig.
I galoppen var han starkare att ta tillbaka, blev lite huggig i vänstern, men det var ingenting mot var det var för 2 veckor sen.

Hoppade fram på lite kluriga linjer med bommar och trav blandat, gick också bra faktiskt. Trodde att det skulle bli knivit men han följde med fint och var alert för hjälperna.
Sist slog vi ihop alla linjer till en bana. Mycket bommar här med, vilket inte är min favorit övning direkt då jag byter avståndspunkt hela tiden, blir distraherad av bomjävlarna haha. Dock har jag mycket lättare för dem när dem ligger på böjt spår, okänd anledning :P :)


Fin i banan också! Kom lite på tight distans till oxern i slutet, men där hjälper han till och kortar sig, samt hoppar luftigt över oxern. Hjälper till lixom. Idag var vi ett team så det var kul :)


Något jag kan förbättra är
att bli klar tidigare till små hinder. Han drar ofta iväg på en gen distans innan dem och jag är inte snabb nog i hjälperna att korrigera så då kan det bli lite fel, vilket inte gör så mycket, och då har jag inte tagit tag i att ändra det. Men det ska vi få ordning på!

Det jag gjorde bra idag var att jag inte jagade iväg honom, eller tappade avståndet trots bommar på diagonal hindrena. Satt bara och väntade in rätt avstånd och red sedan bestämt på det. Även nöjd med halsen på honom idag, och galoppen.
Ett roligt pass!



 


Älskade pluppen redo för träning!


Hästlistan

Dag 3 - Min största rädsla inom hästsport


Min största rädsla är om någon jag känner skulle bli alvarligt skadad i samband med hästar. Det skulle nog ta udden av en lite, det är trots allt mycket stora krafter vi hanterar varje dag, vissa utan hjälm, andra utan grimskaft.
Och bara säkerheten i att hästen ska vara uppfostrad och snäll att leda är bra bit på väg mot en säkrare hästhållning.
Sen är det nästan självklart att hästar som går själva är mer vilda att leda/hålla på med än hästar som går med en kompis. Ensamma hästar får inte sitt behov tillförsett, oavsett hur många gossedjur ägaren stoppar in i boxen, alla hästar behöver närhet.
Men olyckor händer, varje dag, runt om i landet. Vi får hoppas att den inte hittar hit.


Världens finaste


En efterlängtad

 

Ledarskap

Ledarskap kan man i princip iaktta i tre olika sammanhang, som har det gemensamt att en individ i en grupp får resten av gruppen att flytta sig.

Första sammanhangen är när hingsten samlar ihop gruppen för att flytta den, vanligtvis för att andra grupper kommer för nära. När han samlat alla driver han dem framför sig tills avståndet till andra grupper är tillräckligt stort.

En annan form av ledarskap inträffar under gruppens vanliga strövtåg, när dom betar och förflyttar sig till viloplatser och vatten. I princip kan vilken häst som helst ta initiativ till att gruppen sätter sig i rörelse, genom att den långsamt börjar dra sig ifrån gruppen. Men det är ofta ett äldre, erfaret sto som leder gruppen i sådana fall. Om de andra hästarna är motiverade, om de t ex är törstiga, låter de sig villigt dras med, och så följer alla efter.

I flyktsituationer, t ex om gruppen skulle attackeras av rovdjur eller om främmande människor kommer för nära, är mönstret ett annat än om gruppen rör sig frivilligt. Vilket som helst av gruppens djur kan så snart en fara observeras, ge sig till att fly, och då åstadkomma signalsystemet att även resten av gruppen, om faran som påtaglig, följa efter den första flyende hästen. Gruppen bildar en tät klunga, fölen håller sig mycket nära sina mödrar, och haremshingsten springer längst bak, mellan flocken och faran.

Rangordning

I gruppen så görs det alltid upp en rangordning av alla hästarna. En häst uppnår dominans och hög rang genom att vara så aggressiv att en annan häst viker undan, vilket betyder att den senare blir underlägsen och accepterar en lägre plats i rangordningen.

Ett sätt att kolla i sin egen flock är att se hur många hot hästen tar emot respektive ger till andra hästar. Den häst som är ranghögst ger mest hot och tar emot minst hot, och den häst som är ranglägst tar emot många hot och ger inte så många hot själv.

Olika hot

Bettvarning,tillbakalagda öron och blottande tänder, riktas mot motståndaren.

Sparkvarning, bakdelen med piskande svans vänds mot motståndaren och ett bakben lyfts.

Bett, om motståndaren inte flyttar sig utvecklas hotet om bett till ett riktigt hugg, vanligtvis i halsen eller bakdelen.

Spark, sparkvarningen följs av enstaka sparkar med ett ben, eller flera sparkar med det ena eller båda bakbenen.

Förföljelse, en häst kan med strukna öron och hot om att bita och jaga bort en motståndare genom att förfölja den.

Rangordningen skapas och upprätthålls med hjälp av hot, kraftmätningar och undanmanövrar. Om det kommer in nya djur i gruppen, placeras dom med hjälpa av hot in i rangordningen inom loppet av en eller två dagar, därefter är lugnet återställt.

 

All text från Agria


I veckan

Igår kapade jag allt lurv på smokey, han såg ut som en isbjörn.
Gillar att benen blir typ 7 cm mindre bara av att man kapar allt lurv som står rätt ut, hehe det är en redig päls han har skaffat denna vinter :P

Annars så har veckan varit lugn, har pluggat på dressyrprogrammen till i helgen.
Lektionerna hade hoppning i tisdags, alltid lika roligt att stå med åsa :)
Dock hade jag teori igår, därav ingen ridning. Kvällen spenderades istället med Lajon :)

Idag så är det hoppträning. Ska försöka få film på det, så det händer något här hehe.
Ska även försöka hinna klippa och frisera några ridskoleponnyer, även dem ser ut som lurv! :)


Ha en fortsatt trevlig torsdag!




Ursäkta gott folk

Måste be om ursäkt för den hemskt dåliga uppdateringen!


Väntar på final datum

Nu är slutresultaten uppe på ridsportförbundet iallafall!


Allsvenskan.

Tagg Tagg

En vecka kvar nu tills det drar igång. Super kul ska det bli :)

Det absolut bästa är att det är LB:0 som är förklassen, döden för några, super bra för oss. Smokey går verkligen guld i det programmet, ja om alla knappar sitter där dem ska den dagen.

Så nu ska benlindor tvättas, kavaj fixas till, schampo inköpas och snoddar hittas igen.

 

Det är ju igentligen halva grejen med att tävla, att förbereda allt. Är man inte bäst kan man ju alltid försöka vara snyggast. Eller hur?


Häst listan

Dag 2 - Min första häst

Jag har ju då aldrig haft någon häst, men jag kan berätta om min första sköthäst.
Han är en ridskoleponny, skimmel och hette Grey Cliff.
Född 1989, okänd härstamning och importerad från irland.
147,7cm i mankhöjd och terrängponny.

Världens finaste, älskade att mysa och att vara social, mot människor och hästar. Därför var han rolig att ta hand om också, då han alltid hade öronen frammåt och undrade vad som skulle hända här näst.
En mycket positiv ponny helt enkelt.
Tyvärr så sprang han igenom staketet en kväll och skadade då sitt högra öga, som sedan fick opereras bort. Många undrade om han skulle kunna ridas igen, och jovisst kunde vi det. Han blev lite försiktigare om sig i hoppningen och i hagen men annars så var det samma gamla pigga ponny som innan.

Jag skötte honom som att han vore min egen, optimalt alltså uppifrån och ned. I lerperioderna så schamponerade jag svansen mellan 1 och 4 dagar i veckan, just för att den skulle behålla sig vit och fin.

Än idag så är han ridskolehäst och förgyller andra barns vardag med charm och underbara galopp.


Veckans fråga

 

 

Går din häst på bete under sommaren?



Free web poll


Tävling

Klubbhoppning i dag på smokey, 80cm stilhoppning.
Resultat: 0 fel i grunden, 2 rivningar i omhoppningen.

Han var spänd men mottaglig för information och hjälper hehe, men när han spänner sig som i omhoppningen och släpper rygg så drar han med sig bommarna med bakbenen, inte mycket att göra åt. Jag hade kunnat försöka lätta ur i handen tidigare, det vet jag - alltid lätt att vara efterklok :)

Kom precis utanför placering, vet inte vilka poäng vi fick heller, antar att det inte blev så bra då han bytte galopp helt glatt över varenda hinder på hela banan, och vi är inte haj på galoppombyten än så då blir det avbrott och ny fattning, vilket såklart drar ned på tempo och rytm.

Jag är nöjd med min egen insats idag och min ridning. Jag red mina vägar och fick honom mestadels med mig.
Bestämd idag faktiskt.
Men det är riktigt skönt att sitta upp på min guldpojke och känna att han är lugn, då vet man att det kommer fungera, då tycker han att det är roligt. Framhoppningen gick bra :)

Bommarna i backen lägger jag på oss båda, jag tok red inte iväg honom eller höll han för kort, han var helt enkelt spänd i sprången och hoppar inte korrekt, men det har med övning att göra,
hehe happy sariih att han inte tvärnita på svinryggen som låg som 1a i banan... :P


smokey<3

Läslusen



Har tagit tag i denna bok nu, efter många år av velande, då jag har tyckt att filmen var hemsk, vad skulle då boken vara?
Jag tycker att den hittils har varit främmande, även om man får ett släng av illamående när olyckan beskrivs i detalj, usch och fy för halt underlag och långtradare :/


Läser ni några böcker just nu?

En förebild

Pontus Westergren


En annan

 

 

Det finns en allmän uppfattning att hästens form påverkar hästens rörelser. Vid utbildning och träning av hästar används olika slags hjälptyglar bl a för att reglera hästens huvud- och halsposition och därmed hästens rörelser.

I FEI: s reglemente för dressyrtävlingar beskrivs att hästens ideala position är när den arbetar med eftergift i nacken och nosryggen i det närmaste lodrät mot marken. Det anses allmänt att hästens huvud- och halsposition inverkar både på hästens ryggverksamhet och på fram- och bakbensrörelser, men det finns få vetenskapliga studier som kan bevisa detta.

Franska forskare har genomfört en studie i Saumur (på den franska nationella ridskolan). Syftet var att jämföra rörelserna i skritt och trav hos en grupp hästar, dels med tre olika slags hjälptyglar och dels utan tyglar. I studien användes åtta ridhästar i åldern 4-19 år. De var tränade i olika discipliner (hoppning, dressyr och klassisk akademisk ridning). Hästarna arbetades regelbundet i en automatisk skrittmaskin med tre olika typer av hjälptyglar:

1. Halsförlängare (gummisnodd): ett elastiskt band som förbinder bettet med en gjord och som används för att minska vinkeln mellan hästens huvud och hals.
2. Chambon: denna hjälptygel löper via bettet och till nacken och fästes i en gjord för att öka vinkeln mellan huvud och hals.
3. Backlift: denna tygel förbinder hästens bröst, manke och nacke med en gjord (utan att fästas i bettet). Liksom Chambonen ökar den vinkeln mellan huvud och hals. Denna hjälptygel används främst i Frankrike.

Vinkeln mellan hästarnas huvud och hals var under dessa omständigheter i genomsnitt 115 grader utan tyglar, 85 grader med Halsförlängare och 125 grader med Chambon och Backlift. Halsförlängaren minskade vinkeln mellan huvud och hals medan både Chambonen och Backliften ökade den.

Testerna bestod av att hästarna arbetades 2 minuter i skritt och därefter 2 minuter i trav i vardera höger och vänster varv. Hästarnas gångarter analyserades med hjälp av ett särskilt system som mätte deras acceleration samt fram- och bakbensaktion och rörelser i skritt och trav.

Resultaten från denna studie visade att alla tre hjälptyglarna påverkade hästarnas rörelser i skritt och trav, främst genom en ökad frambensaktion i trav. Chambonen ökade både hästarnas bakbensaktion i trav och bakbenens drivkraft i skritt. Backliften gav den största ökningen av frambensaktionen i både skritt och trav, medan drivkraften i bakbenen var lägre i jämförelse med de andra hjälptyglarna.

Sammanfattningsvis kan man säga att Chambonen ökade bakbensaktionen hos hästarna medan Backliften istället ökade aktionen i frambenen. Användning av Halsförlängaren resulterade i den största frambensaktionen i trav och den största bakbensaktiviteten i skritt.

Slutsatsen från denna studie är att hjälptyglar påverkar både hästens rörelser och frambens- och bakbensaktion. Alla tre hjälptyglarna ökade frambensaktionen hos hästarna oavsett vilken effekt de hade på vinkeln mellan huvud och hals. Forskarna föreslår att Chambonen kan användas som ett kompletterande hjälpmedel för att öka hästens bakbensaktion.

HC kommentarer: Olika typer av hjälptyglar används i utbildning och träning av hästar. Det är viktigt med kunskap om den speciella effekt som dessa tyglar kan ha på hästens rörelser. Vissa av dem kan, speciellt om de används av orutinerade ryttare, öka risken för skador hos hästen.

Taget från agria

Dräggel listan från märket

 

 

 

 


jag blir lika full av liv varje gång jag ser dig


<3



Förevigt i mitt hjärta.

Träning



Dressyrträning i specialen, med smokey.
Lite spänd som vanligt i början, men jobbade han fram till handen och han slappnade faktiskt av. Då blir han större i steget och kan trava mer genom kroppen.
Vänstern var inte alls lika fast idag, så det var skönt. Galopparbetet över lag gick bra idag.

Vi jobbade på med olika skänkelvikningar, han har ju lätt för det, det är mer ställning och bogarna man får hålla koll på, han maskar ju gärna om han får chansen. Fick väll till en bra lektion endå, han är ju i en riktigt spänd period just nu när det är mycket snöras och blåser och låter osv, han är otroligt ljudkänslig.
Haha rosa lindor hade vi också, super snyggt hahaha.

Onsdags träning

Hoppning med onsdagsgruppen, jag red smokey :)

Idag var han lat från början, han tar inte skänkeln riktigt och när han väl gör det så blir han springig och får en överreaktion. Det är svårt att få honom jämn i takten och stor i stegen utan sporrar, just för att han slår döv örat till lite grann. Vänster sidan var bra mycket bättre än förra veckan, men fortfarande stel och behöver jobbas.

Själva hoppningen så var ahn spänd, och hoppar då helt utan rygg och huvudet rätt upp. Lotsade bara runt honom mest, ingen idé att kräva så mycket när han är okontaktbar.
Menmen.





Svar på Kommentarer




Svar: Jag rider på sorunda, sork. Dem jag inte har ridit där är Destiny, nova och passe.
Jag kan berätta om stallet i ett annat inlägg med lite mer bilder.
Min praktik kan jag också ta i ett annat inlägg, mer utförligt.
:)

Hästlistan

Dag 1 - Presentera dig och din häst

Sara heter jag, är 20 år och bor i stockholm, mer bestämt i nynäshamn.
Just nu praktiserar jag på min ridklubb, som jag har ridit på sen jag var 7 år, för att senare kunna söka hippologen.
Jag är en målmedveten och glad människa som uppskattar det goda i livet, jag ser dem öppna dörr arna helt enkelt.
Jag har som sagt ridit flitit i några år, både på ponny och häst. Är mycket tävlingsintresserad och
älskar att se vad jag går för. I år är jag km mästare med samma häst i både hoppning och dressyr.
Jag har även lyckats ramla av några gånger, fått mig en och annan sken tur och suttit allmänt löst, men det är sådant som hör till den här sporten, och det är precis vad jag älskar, man vet aldrig riktigt hur det skall bli.








Smokey heter hästen som jag skriver om här. Smokey ägs av vansta stiftelsen och är en ridskolehäst.
Han är född 1998, är svart skäck och runt 167 i manke. Importerad från holland, Köptes av ridskolan 2007 ungefär.
Jag har ridit, tränat och tävlat smokey i snart 4 års tid.
Han är en väldigt känslig och nervös häst, som behöver mycket support.
Men iochmed att han är såpass känslig så är han också mycket öppen för information och är lätt lärd.
Han vill väldigt gärna göra rätt och älskar att jobba.
Smokey tycker även om att hoppa och gör det gärna med rätt support. Det är sällan han är i ett hinder och är han det så är det pågrund av att han är spänd, vilket kan bli en del vissa dagar.
Han har ett stort hjärta, älskar att bli ompysslad och är snäll att åka transport.
Smokey och jag har tävlat upp till och med Reg la:3 i dressyr och 1m i hoppning.





Ni vet väll..

att det går att boka biljetter till sthlm horseshow redan nu!
För er som vill knipa dem bästa platserna, få grus i ögonen under hoppningen och ens ha en chans att få fyrspannens blommor kastade på en, så är det alltså dags nu!


Jag själv väntar nog ett litet tag till :)








Hästlistan

Vi kör nu igång med hästlistan tycker jag, för gamla och nya läsare skall få lite mer inblick i mitt hästliv.
Jag tar smokey som "min häst", dock är han inte min häst, han är ridskolehäst :)


Dag 1 - Presentera dig och din häst
Dag 2 – Min första häst
Dag 3 - Min största rädsla inom hästsport
Dag 4 - Hur började mitt häst intresse
Dag 5 - Det här finns i min rykt låda
Dag 6 - Det här äter min häst varje dag
Dag 7 - Min favorit grej i stallet
Dag 8 - Min hästs vardags outfit
Dag 9 - Mitt bästa häst minne
Dag 10 - Mina drömmar
Dag 11 - En bild på stallet
Dag 12 - Det här saknar jag
Dag 13 - En nytagen bild och 5 punkter som beskriver din häst
Dag 14 - Varför får ridning dig att må bra
Dag 15 - Något du och din häst är stolt över som ni har gjort!


En eventuell



13/3 Klubbhoppning

20/3 Lokal dressyr, första omgången av allsvenskan, hemma på sork. LB:0, LB:1

1/5 Lokal dressyr, andra omgången av allsvenskan, Tungelsta RK, LC:2, LB:1

15/5 KM dressyr
15/5 Lokal dressyr, FINAL i allsvenskan, Högvretens ryttare, LB:3

29/5 Regional dressyr, hemma.

2/6 KM hoppning


Kloka ord


En produkt utvärdering

Nu kör vi igång med produktutvärderingar, ur min egen garderob såklart!




 

Modell: Cavallo Sidney
Pris: just nu 4495:-
butik: Hästbiten

Passform: Special beställda från tyskland, utomordentlig passform. Mjuka från start.
Leveranstid: 3-5 veckor
Produktens minus: Snörningen går lätt upp/av, behöver några varv hos skomakaren.
Produktens plus: Skinnet som är mjukt och följsamt, samtidigt som det inte sjunker särskillt fort. Lätta att putsa och hålla rena. Inga problem med dragkedjan. Mjuka i foten, ger optimalt stöd i alla olika sadlar.


Veckans fråga

 

 

 

Rider du med eller utan hjälm?



Free online poll

Att sitta upp på brunte utan hjälm.

Vad är igentligen dealen med att inte använda hjälm?

Vad är igentligen en godtagbar ursäkt?

Att håret blir förstört?

Att min häst är så snäll?

Att eliten inte har hjälm?

Att det är varmt?


Med dagens tekniskt framtagna hjälmar så är varken bekvämlighet eller värme en godtagbar ursäkt, hjälmarna är lätta och har mycket god passform nu.
Dem är för övrigt mycket snygga och det finns en hjälm för varje smak, dem hopp intresserade drägglar efter GPA modeller, dressyrnördarna hittade direkt charles owen,
Distanserna hittade uvex och lamicell.
Att rida runt hemma i god tro att jag kommer aldrig ramla av, det är bara folk med låg hjärnkapacitet som tänker så.

En dag blir även din häst rädd, kastar sig, och du flyger in i staketet med huvudet före och kanske dör, blir förlamad eller hamnar i rullstol.
Alla kan bli förlamade av hjärnskador, den yngre ponny ryttaren, dressyrryttaren på elitnivå, den pensionerade westernryttaren och den vanliga uteritts ryttaren.
Olyckan med hans förfärliga konsikvenser ser ingen skillnad på folk och folk.


Så, för guds skull, andvänd hjälm, oavsett om det är varmt, jobbigt eller fult. Det är endå mer praktiskt att kunna gå själv efter ridpasset istället för att åka till akuten med helikopter.

 

Frågan är bara varför?

 

 



Skön bild jag hitta i senaste hippson



Nitrisen

 

Var på äventyr hos nitrisen i Fredags,skrittade ut i vildmarken med Syster i 45 min.

Hon skötte sig kanon, tyckte nog att det var skönt att ut och röra på sig.

 

 

 


Torsdagens dressyrträning

Red smokey för åsa i specialen.

Det var en av den jobbigare gångerna, han var stark i vänstern och bet sig fast, jag fick inte med ytter eller ytterbak i det varvet heller. I galoppen märks det mest, det var mycket att jobba med.
Sen var det svårt att få en lugn takt och stora steg i traven, det fungerade bitvis, men också här var han stark, formen var ömsom bra och ömsom för kort.

Det var lite kämpigt, men sånna pass kommer och går, hoppas bara att jag fick igenom något.

Något jag märkte mycket var att i slutet av förvända slutan så tar han ibland inte skänkeln och liksom glider sista biten, utan att tvära, med böjd hals. Fick vara på honom en del där, han är lite lat där faktiskt.


Mycket galopp arbete idag, och det var skit svårt, skit spänt, och skit nyttigt.


Men, hoppas som sagt att jag red igenom några spänningar och hoppas på en bättre vänster sida nästa träning :)


Vi var riktigt matchande idag! Blått från topp till tå faktiskt. Mössan ska jag använda lite mer nu när det är mycket snöras, han är inte alls lika ljud känslig med den på.



Trött pluppis efter träning<3


uppdatering kommer så fort jag har hittat en dator <3


yey


Anmäld nu till första omgången av allsvenskan, som går hemma (yey!)
Känns bra att förklassen är LB:0, han går bra i det programmet faktiskt.
Nu är det bara att tagga och slipa på detaljerna, eller rättare sagt, hålla tempot uppe.

Ska bege mig mot stallet nu faktiskt, då jag börjar om en halvtimma.

Ni får ha en trevlig torsdag!




30 dagars listan

Dag 30 - SISTA DAGEN!!
En sak jag vill göra innan jag dör



Bygga eget stall.

Två tummar upp för dessa skydd!

JW skydd


Vita JW skydd



Eskadron flexi soft



Onsdagens träning

Red Faro i onsdagsgruppen, bomövningar.

Till en början gick det ganska bra, fick full fart på honom där ett tag, han kom in i handen fort.
Fin i formen generellt hela passet.
Vi började med lite skänkelvikningar, då tappar han bjudning och det tar ett tag innan man får fram honom igen.
Sen red vi över galoppbommar på ena långsidan, gick bra när vi skulle öka på 4 språng, men när vi skulle ta tillbaka på 5 så blir han typ 2mm lång i sin hals och börjar då byta helt hej vilt.
Blev något sånär bättre mot slutet.
Ena galoppen är ju helt sjuk haha, fick hoppa tillbaka kankse 3 gånger per varv för att han skjuter ut en.
Sen tränger han ju som fan mot innerskänkeln i alla möjliga övningar och varv, men jag jobbade på där.
Blev rätt bra till slut.

Det är kul att jag verkligen har hittat knapparna på den här hästen, även fast han är otroligt svår.
Han är rolig att rida tycker jag.


30 dagars listan

Dag 29- Mina ambitioner

Okej om ni är precis som jag, som inte riktigt kunde hålla isär ambition med drömmar ,

ambition,
= medveten inriktning på att nå ett mål (av relativt svåruppnåeligt slag).

Mina ambitioner är helt klart att bli ridlärare. Jag har dock inte jätte bråttom med detta, men det är mitt slutgiltiga yrke.

hjärtat.

Som ett hål som frös till is som blir gång på gång sönder hackat.

Ibland är det knappt att man märker hålet.

Ibland så blåser det riktigt is kallt genom hålet.

Ibland vänder jag kinden till, för att uthärda kölden

Ibland så ser jag rätt in i hålet, tårarna rinner helt okontrollerat.

Jag vet allt var för det bästa, du kunde inte bli bra, det fanns inget mer att göra.

Hjärnan förstår men hjärtat är förvirrat.

 

Jag sörjer dig fortfarande.


Kära Dagbok!

Hej Kära Dagboken!


Idag så var jag uppe med tuppen som vanligt. Tog hand om hunden och dylikt.
Har även hunnit med att tömma Nitrisen lite, hon var lite spänd först men blev mycket bättre, lite intensivt i 25min kanske.
Busshelvettesjävelen var ju som vanligt snor sen, så blev lite sen till praktiken.


På praktiken så har jag idag gjort följande:
- fodrat betfor på ridskolan.
- Hämtat in Åsas häst lukas till hovvis.
- Kollat när PW hoppade lukas
- Plockat undan hinder med små söta barn.
- Stått med under 3 lektioner med Åsa.
Jag har även premiär använd nya ridbrallorna, dem är jätte sköna med sånt där vind tåligt material, dem får två tummar upp!



Denna dag får


2 av 5 stjärnor

30 dagars listan

Dag 28- Det här saknar jag





Underbart!






RSS 2.0