Till er




Tips Till alla er som startar dressyr i helgen!


Gå igen gamla protokoll, vad hade vi svårt för då? Var det engångsförteelser eller händer det upprepat?


Sätt upp lätta mål, som att rida nogranna vägar. Dem noggrannaste vägarna ever. Domaren kommer svimma. Typ! ;)
Istället för att fokucera på att hästen ska göra si och så, avled dålig energi och press istället och tänk på vad du som ryttare skall göra. Sen om hästen förstår eller inte, det får ni se - men då har du som ryttare gjort ditt bästa iallafall.



Kom på en sak att tänka på i programmet angående din sits.
Sitsen är viktig att slipa på, men man kan inte tänka på allt på en gång.
Vissa tävlingar tänker jag mycket på att sitta still, en annan kanske på att trampa ned hälarna hela tiden.
Fokucera på små saker, gör det lätt för dig själv!


Tänk på lydnaden! Vid framridningen, gör din häst uppmärksam på dig, gör många övergångar och halter. Och förbered allt ordentligt med många halvhalter och skänkel, ge hästen alla förutsättningar till att bli uppmärksam på dig.
Ju lydigare häst på banan, desto mindre hjälper behöver du rida med!



Tveka inte om att fråga om hjälp av äldre/ mer erfarna ryttare. Är du osäker på hur du ska få serpentinerna jämna, fråga någon som har ridit programmet, oftast har alla små bra tips med sig - det kommer med erfarenhet.
Jag hjälper gärna till om någon undrar något!


Titta på olika klasser. Man lär sig mycket av att stanna kvar på tävlingen och se dem svårare klasserna, både i hoppning och dressyr. Förundras över hur lätt det ser ut, hur lätt det kan krasha och vilken ballans hästarna går i.
Sug in inspiration och bli duktigare mentalt!

Man ska aldrig vara rädd för kunskap.


Se till att programmet sitter i ryggen på dig, då kan du lugnt rida ditt program och vara följsam, avslappnad och ge rätt hjälper. Sitter du och blir stressad av vägarna eller vart ni ska märker både domaren och hästen det!


Försök så gott det går att rida så som du rider på träning under programmet. Ofta så spänner man sig och slutar inverka/ Blir stel just för att man vill sitta fint. Oftast så sitter alla jätte fint redan på träning så det behöver du knappast tänka mer på. Släpp press och rid som du brukar, men som sagt tänk lite extra på någon del av din sits som du vet med dig är svag.


Och glöm för all del inte bort att det ska vara kul för er båda att tävla! Klappa på hästen om den gör något bra, Är den mjuk och fin i en galopp volt, mjukna lite och låt den veta att den är duktig! Då blir det roligare både för dig och hästen att tävla.



Våga fråga!







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0