Ett inlägg till en läsare

Fick en kommentar som jag tänkte ge mig på att försöka få ett bra svar till.

Anonym om :):
Hej :) Skulle inte du kunna skriva ett inlägg hur man ska tänka för att få hästen i form/på tygel/fram till bettet/jobba med bakbenen osv.( du fattar...)? Har ridigt jättelänge och har aldrig riktigt lyckats få det fungera och få den känslan... Hur ska jag tänka? :)


Du kan börja med att renodla alla hjälper. Alltså att du ska få en reaktion från varje hjälp, med så lite styrka som möjligt. Det enklaste är att rida i skritt, göra halt och sedan gå fram. När du tar i tyglarna ska hästen stanna direkt och när du ber den gå fram ska den skjuta framåt. Om den inte gör detta får du förtydliga dina hjälper, dvs, kanske lägga till spöt. När du känner att hästen blir mer lyhörd så lägger du till att den ska gå undan får din skänkel lätt.

Då är det viktigt att du bestämmer dig innan för exakt hur mycket och hur länge du vill flytta undan tex. inner skänkeln.(så att inte hästen avbryter skänkelvikningen själv/ springer åt sidan längre än du vill).

Man ska ha i tankesättet att du får fart på bakbenen, alltså ska hästen vara aktiv bak men du måste fånga upp energin i handen, så att inte all energi du skapar försvinner framtill/ hästen blir lång eller springer iväg.
Det gör man genom förhållningar, halvhalter och ställning.

Det är otroligt viktigt att man är mjuk i sin hand men endå bibehåller ett stöd. Lite som ett gummiband. När hästen gör rätt ska den ha en eftergift, då behöver inte tygeln glappa, men man skall mjukna ordentligt i handen.
Det är svårt att i text förklara hur man skall rida ihop en häst eftersom att alla hästar är helt olika varandra.
Oftast så tänker ponnyer mycket mer "uppåt" än stora hästar.

Halvhalter gör vi alldeles för lite. Varje gång du ska göra en volt, göra en övergång, ställa åt andra hållet osv. så ska du förbereda hästen med en halvhalt. Då vi visar du att det ska hända något nytt och hästen blir mer uppmärksam på dig. En halvhalt är ingen "halv- halt", du ska alltså inte bara dra i tyglarna och sedan är den klart.

Krama om i tyglarna så att bettet rör sig, när du får en slags reaktion från hästen så mjuknar man igen. Detta ska kanske ta en halvsekund att utföra. När du rider på volt kan du tänka 2 halvhalter per varv.
Öka gärna gångarten några steg, för att sedan göra en halvhalt (samla upp energin du har skapat) och sedan rida framåt igen. Då aktiverar du bakbenen.

Men det viktigaste är nog att du själv bestämmer allting hela tiden. Vill du skritta långsamt så gör det, ta tag och gör halt om dina halvhalter inte går igenom. Vill du trava på ordentligt en kortsida, så gör det. Vill du flytta undan skänkeln i galoppen så gör det, Det gäller att vara bestämd och att ge beröm och eftergift när hästen gör rätt.


Det vanligaste är att ryttaren har hästen ihop och loss i skritt, men tappar hälften i trav och exakt allt i galopp.
Det gäller att tänka att du ska rida lika dant i trav och galopp, även fast det går fortare och är svårare. I dem snabbare gångarterna så kräver det mer precision och kvickhet av ryttarens hjälper än i skritten för att bibehålla hästen ihop.


Ryttarens sits
är viktig i arbetet. Sitter du ex. snett så måste hästen parera upp dig hela tiden för att ni ska kunna genomföra övningarna. Då är det inte helt lätt att komma ihop genom ryggen.
När din sits är stark nog så kommer den att bli en fördel för dig i ditt arbete med att få hästen fram till bettet.

Sen måste man hitta en följsamhet i sin sits och att kunna sitta rätt men endå inverka effektivt.
Det är super svårt och det får nästan alla träna på dagligen.


Något jag tycker är viktigt är att hästen inte lägger sig i handen och går på bogarna. alltså kraftigt bakom lodplan.
Men det är något man får arbeta med när man väl har hittat knapparna på hästen.


Att vara positiv själv
är viktigt. Hästar är otroligt känsliga, även om den lilla ponnyn går med bakåtstrukna öron så ger det otroligt mycket om den får en klapp på halsen om den har utfört något bra.
Hästar vill jobba och göra rätt, så det är viktigt att du som ryttare redan när du gör iordning din häst är positiv och glad.

Att inte slarva tycker jag är självklart.
Alltså, att vara noggrann.
Lyssna ordentligt på instruktioner och gör exakt så. Alla övningar har en baktanke, att det är övergång i hörnet kanske gör din häst mjuk så gör övergången där den skall vara, och inte 5 steg efter.

Går du på fyrkanten, så gå ut ordentligt i hörnerna, HELA TIDEN, för fyrkantspåret är mer fyrkantigt än ovalt.
Går du på volt ska det inte vara några hörn.
Genom att rida noggrant och inte gå på något slags ovalt spår på fyrkanten så vaknar även den mest svårridna ridskolehästen. Genom sådan ridning så får du med en del gratis saker.

- Du tittar upp mer för att planera ridningen (din hållning blir bättre)
- Du arbetar mer med din inner skänkel för att få ut hästen
- Du blir mer konsikvent i din ridning för att du vet vart och när du skall utföra saker.
- Då vet du också vart det är viktigast att göra halvhalter (strax innan)




Att tänka att man anpassar tempot.
Rider du en pigg häst så ska du tänka att du bestämmer tempot. Vill du rida långsammast i ridhuset så gör du det och det får hästen finna sig i.
Rider du en segare häst så kanske du vill rida snabbast i ridhuset en liten stund, då gör du det.
Bara för att du rider den hetaste hästen betyder inte det att du ska behöva rida om alla för att det går för fort,
det handlar återigen om kontroll och att bestämma.



Vet inte riktigt om jag har förklarat på rätt sätt, men grunden i att få hästen fram till bettet är att

få fram en energi för att sedan fånga upp den energin i handen med halvhalter.
Att vara bestämd i sin ridning och att rida likadant i alla gångarter.
Att ge beröm utan att släppa allt.
Att sitta korrekt men att inverka effektivt.
Att rida med mycket halvhalter.
Att tänka framåt
Att vara positiv
Att vara noggrann







Allt detta kan vara otroligt svårt att uföra beroende på hur hästen är. En långsam häst tror man oftast att det svåraste är att rida framåt, men oftast så tränar den hästen mycket sällan på att bromsa så det kan bli otroligt svårt att samla skritten på en sådan häst.

Samma sak på en pigg häst så kan det helt plötsligt bli super svårt att trava på ordentligt med stora steg när den går på tygeln. Oftast när man jobbar med hästens lite svagare delar så blir dem fina av det och mjuka.


Men det är sånt här som är tjusningen i ridningen, dem är verkligen fantastiska varelser.



Hoppas du fick svar på din fråga någorlunda iallafall, om inte så fråga gärna igen så ska jag försöka förklara bättre.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0