På beställning

RAKT TRÄNSBETT
Fördelar:
Bettet ligger ganska stilla i hästens mun, stabilt, okompicerat och därmed "förlåtande" mot ryttaren. Med ett rakt bett är det inte lika "kinkigt" med längden. Ylva menar att veterinärer ser minst bettrelaterade skador i munnen på hästar med raka bett. Antagligen för att bettet är rakt då hästen inte kan ta bettet mellan tänderna lika lätt och tugga på det.
Nackdelar: Är man van med delade bett  kan det uppfattas som svårare. Det ger en annan känsla och kan ibladn upplevas som stumt av många ryttare. Dessutom måste man lära sig att ge efter på yttertygeln när man tar i innertygeln.


TREDELAT TRÄNSBETT
Fördelar:
Många ryttare upplever ett ledat bett som trevligare att rida på än ett rakt. Om det tredelade bettet ligger väl tillpassat i hästens mun så är det nästan lika bra som ett rakt ur skadesynpunkt. Bettet lägger sig mjukt över tungan, bättre än tvådelat.
Nackdelar: Ett ledat bett kräver nogrannare tillpassning än ett rakt. Det finns flera olika utformningar av mellandel och vissa av dem kan tyvärr skada tungan. Mellandelen får varken vara för lång eller för kort. Är den för kort blir bettet som ett tvådelat med nötknäppareffekt och är den för lång kan mittleden hamna i mungipan och nypas. Ylva säger att de flesta hästar verkar trivas mest med en äggformad mittdeln.


RAK PELHAMSTÅNG
Fördelar:
Om hästen är stark vid t.ex. hoppning kan det vara bättre att byta till ett bett med bättre genomslag, men som fortfarande är snällt, än att slita och dra. Den klassiska pelhamstången är då ett bra alternativ, stången bör vara odelad och utan port!
Nackdelar: Stångens hävstångseffekt gör att den ger mer utväxling än ett vanligt, rakt bett. Därför ställer stången större krav på ryttarens hand och förmåga till eftergift. Rid alltid med skumrem.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0