som alltid en

 

 

Stoets Bruntcykeln styrs av hormoner, hormoner är kemiska ämnen – budbärare som förs ut i kroppen via blodet. Alla hormoner har en specifik uppgift, en del hormoner påverkar bara en cell i kroppen andra hormoner påverkar flera celler i hästens kropp.

Samspelet mellan hormonerna är ett mycket invecklat system, Hormonerna ökar och minskar och när ett visst hormon ökar så känner något annat hormon av det och minskar.

 

Dagarna blir längre – ljusare och varmare

Receptorerna i hästens öga registrerar det här och skickar signaler till hypotalamus som är en del av hjärnan. Hypotalamus har kontakt med alla andra delar i hjärnan och kan reagerar snabbt på syn och hörselintryck.

Hypotalamus börjar nu att producera hormonet GnRH – Gonadotrophin Relasing Hormone, ett starthormon för ägglossningen. GnRH pumpas sedan vidare till hypofysen som är en körtel (tallkottkörtel) som ligger under hjärnan. I hypofysen produceras flera olika hormoner som påverkar olika organ i hästens kropp bland annat det Folliker Stimulerande Hormonet FSH.

FSH hormonet stimulerar äggstocken så att en eller flera äggblåsor (folliklar) utvecklas.

Äggblåsorna/Folliklarna i sin tur producerar hormonet östrogen, som brukar kallas för ”brunsthormon”. Östrogenet gör att stoet går in i brunst, hon börjar att uppvisa olika brunst symtomer.
Men östrogenet påverkar också stoets könsorgan, livmoderhalsen blir uppmjukad så att hingstens sperma kan ta sig in.

 

Östrogenet och hormonet inhibin kommer nu att skicka en signal till  hypofysen så att mängden FSH hormoner sjunker. När det här sker så ökar istället hormonet LH-LuteiniseringsHormon. Både LH och FSH hormonerna tros påverka rollen av vilken follikel som kommer att blir dominant. Ökningen av LH hormonet sker samtidigt som den dominanta äggblåsan väljs ut och kommer sedan av vara högt.

LH-hormonerna påverkar även äggblåsorna så att de mognar och brister, de styr när ägglossningen ska ske. En annan viktig uppgift som LH också har är bildandet av gulkroppen.

Corpus Luteum – gulkroppen är en körtel som bildas snabbt efter ägglossningen, den bildas av det som är kvar av äggblåsan. Gulkroppen har till uppgift att producerar hormonet progesteron som ska förhindra ny brunst och förbereda stoets kropp för dräktighet.

Nu kan två olika saker ske:

1. Om Stoet är dräktigt så fortsätter gulkroppen att producera hormonet progesteron, det håller på i 5 månader sedan så tar fölet över produktionen av hormonet.

2.Om stoet däremot inte är dräktigt så utsöndras hormonet prostaglandin vilket får till följd att progesteron mängden minskar och gulkroppen tillbakabildas, en signal skickas till hjärnan och sedan så börjar brunstcykeln om igen.

 

 

 

 

Text och Bild: Åsa Pernes

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0