En text värd att läsa


Bevaka oss som ni bevakar fotboll så lovar vi fler glädjetårar

 

I söndags rördes 10 000 personer till tårar i Scandinavium efter att först ha jublat så taket höll på att lyfta och applådåskor fick luften att vibrera. Och vad var det då som rörde upp denna känslostorm i Göteborgsarenan? Vad berörde oss alla så intensivt?

 

Jo, vi såg en stjärna tändas på ryttarhimlen. En sannsaga om en flicka som kämpat mot höga odds och som i söndags slog de etablerade männen och kvinnorna som haft både pengar och bättre förutsättningar. Angelica Augustsson kunde inte begripa att hon stod där, som vinnare av den första världscupen hon startat i. Hon fick inte fram ett ord - tårarna rann. På henne och hela publiken.

 

Angelica visade att det är möjligt. Det är möjligt att en ung svenska slår världseliten. Det är möjligt att ta sig ända upp utan att vara född med silversked i mun eller med föräldrar som är i sporten. Det är möjligt för ett litet land som Sverige att bli världsbäst inom ridsport. Varför?

 

Jo, vi har en bredd i ridsport som inget annat land kan uppvisa. Våra cirka 500 ridskolor runt om i landet ger många en chans att rida, något som i andra länder bara är förbehållet de riktigt rika. Vi har 500 000 personer som uppger i undersökningar att de rider. Svenska Ridsportförbundet har 26 000 licensierade tävlingsryttare, och totalt enligt Jordbruksverkets statistik finns cirka 370 000 hästar i landet.

 

Det är mest per capita i världen. Den totala hästnäringen i Sverige omsätter 48 miljarder och genererar över 28 000 avlönade heltidsarbeten. Inom jordbruket är det den femte största inriktningen.  Ridsport är inte någon gullig tjejhobby - utan numera en seriös sport och stor näring med fortsatt stor växtkraft! Hästarna håller vårt landskap öppet.

 

Det är också en tuff sport. Små tunna flickor bär tungt och hanterar djur som kan väga uppemot 600 kilo. Det krävs mod, ansvar och tydlighet i kommunikationen. Många arbetsgivare älskar att anställa hästtjejer " De är vana att hugga i och är stabila och lojala", sade en företagsledare jag pratade med.

 

Forskning visar också att stallet är en ledarskapsskola för tjejer. Men det är även friskvård för vuxna samt en av de största handikappsporterna och en utmärkt rehabilitering.

 

De stora ridsporttävlingarna drar tusentals besökare. Göteborg Horse Show i helgen hade ett snitt på över 10 000 besökare perföreställning, över 70 000 besökare totalt, men under hela helgen syntes inte en polis. Ridsportpubliken är kunnig, sportslig och entusiastisk - här finns inga huliganer!

 

Men av hela denna spännande, komplexa och omfattande värld syns väldigt lite i media. Varje häst, varje ryttare, varje stall har sin story, från ridsportens värld finns mycket att berätta.

 

Börja bevaka sporten och näringen seriöst på sportsidor och näringssidorna i tidningarna. Ge oss några minuter i radio och TV. Vi lovar att ställa upp och hjälpa till att konstruera tävlingssystem, tabeller och diagram så att det går att göra överskådligt som andra sporter.

 

Ridsporten kan vara svår att sätta sig in i, men vi hjälper gärna till, berättar och förklarar för att ni ska kunna förmedla spänningen, glädjen och resultaten till era läsare! Respektera oss hästtjejer - och killar. Ridsporten är den enda olympiska idrotten där män och kvinnor tävlar tillsammans mot varandra utan åldersklasser. Visa respekt mot oss och det vi gör genom att rapportera om oss precis som ni gör om fotboll, hockey och längdskidor.

 

Då gråter vi igen - men bara glädjetårar!

Gunilla Wikman, vice ordförande Svenska Ridsportförbundet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0