på tal om bommar..

Att rida distansersmå hinder några gånger i veckan är något som jag ser som helt naturligt, det är otrligt givande, inte minst för mig själv och mitt öga i hoppningen.



Vad tycker du om att träna på små hinder?


Kommentarer
Postat av: Åsa

Håller helt med, riktigt nyttigt! (:

2010-09-01 @ 21:51:49
URL: http://jetsetare.blogg.se/
Postat av: Camilla

en gång i veckan skule jag lägga bomarbete,plus en hoppdag. är dte tävling den veckan blir dte bara hoppträning å inga bommar. Det är jätte viktigt med variation- å då tänker jag mest på hästens leder,muskler osv .



Lägger man upp en veckas träningspass, så kal ldet ju innehålla: DRessyrträning,uteritter,hoppträning,tömkörning.

Jag har på tävlingshästarna haft undefär sån här vecka:



Måndag- Vila eller skritt ute i skog och mark

Tisdag- Tömkörning

Onsdag- ut å klättra ca 20min sedan bommar/hoppträning

Torsdag-Uteritt med klättring

Fredag- dressyrträning

Lördag: Tävling/uteritt med avslut på banan med galoppbommar

Söndag: Tävling eller Vila



Det är minst 3 pass/veckan på ridbanan.



Visst är dte nyttigt med bommövningar,det kan man ha med även under dressyr träningarna,det jag vill förklara är att man ska inte sitta för mycket på banan,det är samma underlag hela tiden vilket inte stärker hästarnas ben. En anna sak man kan göra är att se till att värma upp med en uteritt varje ridpass, för att sedan sitta max 20 min på banan dem gånger man rider på banan- då är hästen uppvärmd när man kommer till banan= mindre "slitage" på hästen,mindre spänningar och stelhet inne på banan- man får en uppvärmd-förhoppningsvis pigg å glad häst och då behöver man bara göra en stund med galoppbommar,träna fattningar,osv i max 15-20 min.



Sedan kan man ute i skogen lägga ut små grenar osv runt en runda där man tex vet att man kan trava/galoppera. "Snurra runt" träden är en mkt bra metod att få hästarna mer lösgjorda utan att "slita å dra i munnen", att klättar ca 15-20 min minst 3 dagar i veckan stärker en häst väldigt mycket!!

Detta är många som inte vet att många av "toppryttarna" tränar sina hästar mest ute i skog och mark! det är där dem får det mesta muskler och kondtionen, det på banan är lydnaden och visst självklart styrka och kondtionen oxå! på Banan tränar man mera på samhörigheten osv.

Men förösk utnjuttja Naturen mera vid dem tillfällen man kan! Har man tex en åker att tillgå, varför inte lägag ut grenar där och rida "klockan"?

mycket roligare på en åker än på en volt.. iaf för hästen ;)

här har jag staaarka åsikter om hästens träning haha kanske för att man har jobat hos proffsen och med proffsens vetrinärer,konvalicenthästar osv. :D

att hoppa småhinder 4-5 dagar i veckan tycker jag alltså INTE är ok. det är en belastning för hästen, oavsett hur lågt hindret är så blir dte en belastning eftersom det blir ett "skutt"- dessutom är man på samma underlag då hela tiden- oftast rider folk antingen hela passet på banan eller bara utritt-. sällan folk kombinerar det hela istället -och använder mer skog och mark.

självklart ska man trimma på volten! men inte sitta och trimma på banan 4-6 gånger i veckan som tyvärr MÅNGA ryttare gör! det är många dressyrryttare som sitter och trimmar minst 4-5 gånger i veckan och rider ut kanske 1 gång i veckan... och så undrar dem varför deras hästar inte håller?

Hästens senor är känsliga och dem måste ha varierat underlag!

Tänk på det när ni planerar träning för hästen :D

Inte bara kondtion och muskler- utan oxå tänk på senorna- 10-20 min asfaltsskritt 1 gång i veckan är inte alls dumt :)

Det är ju därför tex ridskolehästar blir lättare halta- för de får inte den variantionen på underlag som en häst egentligen behöver!

speciellt inte på vintern- och då e dte svårt även för en privatryttare att hålla igång hästen- men man får försöka skritta ut iaf trotts stenhårt underlag osv.



oj va mycket jag skrev nu... hopaps ni förstod vad jag "svamlar om" :)

2010-09-07 @ 16:56:11
Postat av: Stina

Frågan är vad du menar med små hinder...

2010-09-08 @ 16:38:10
URL: http://santinaafsire.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0